Συνέντευξη του Σκηνοθέτη του Hello Shakespeare Αλέξανδρου Παπαηλιού.

Τρί, 26/04/2022 - 14:13
Image

Στον πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο που του άφησε η προετοιμασία για την πολυαναμενομενη παράσταση, ο σκηνοθέτης κ. Αλέξανδρου Παπαηλιού μας απάντησε σε μερικές ερωτήσεις πάνω στο έργο του και στην προσπάθεια του Συλλόγου. 

 

Μερικά λόγια γιά την παράσταση που θα μας παρουσιάσει η ομάδα σας;

Είναι μιά πολύ δύσκολη παράσταση στο στήσιμό της. Συμμετέχουν πολλοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων αρκετοί νεοφερμένοι στον θίασο μας αλλά και παιδιά. Το έργο απαιτεί πολλούς ρόλους επί σκηνής και ο συντονισμός όλων είναι πολύπλοκος και δύσκολος. Επιπλέον γιά την ολοκλήρωσή της χρειάστηκε η συνεργασία καλλιτεχνικών και τεχνικών συνεργατών. Πάνω από δεκαεπτά άτομα με πενιχρά οικονομικά και τεχνικά μέσα συνέβαλαν δημιουργικά στην ολοκλήρωση της παράστασης μας. Όμως όλα αυτά στην διάρκεια των προβών έγιναν με πολύ κέφι, με χαρά και αγόγγυστα. Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως, αφορά πάντοτε την υποκριτική ικανότητα αλλά και τον ρυθμό, που είδικά στο έργο αυτό είναι το κλειδί.
Πολλές πρόβες λοιπόν ανάμεσα σε πάρα πολλά εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά μας όλη την προηγούμενη περίοδο, χαρακτήρισαν κυρίως την προσπάθειά μας.  

Γιατί επιλέχθηκε αυτό το έργο;

Το έργο που θα παρουσιάσει το «ΘΕΑΤΡΟ πλατεία» μετά το Πάσχα στο κοινό του Δήμου μας αλλά και ευρύτερα, το ονομάσαμε “Hello Shakespeare”. Ο τίτλος είναι δικός μας. Διαβάσαμε ένα σύγχρονο έργο ενός αμερικάνου θεατρικού συγγραφέα, το «The Complete Works of William Shakespeare (abridged) του Borgeson Long & Singer και μας ενδιέφερε η βασική του ιδέα, όχι όμως και το έργο στο σύνολό του, θα λέγαμε ότι ήταν πολύ αμερικάνικο. Έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σε μιά εντελώς ελεύθερη διασκευή του, κρατώντας μόνο λίγα κομμάτια του. Ακόμα άλλαξα και την βασική του ιδέα, δηλαδή την πρόθεσή του. Αυτός ήθελε απλώς να παρωδίσει τον Σαίξπηρ και κυρίως την εποχή του. Εμένα η πρόθεσή μου ήταν τελείως διαφορετική. Η παρωδία των έργων του Σαίξπηρ σκέφτηκα, ότι είναι ένας δρόμος γιά να έρθουν σε επαφή και οι ερασιτέχνες ηθοποιοί αλλά και το ευρύτερο κοινό με το συνολικό έργο του Σαίξπηρ και να γνωρίσουν με πλάγιο και έμμεσο τρόπο τον μεγάλο αυτόν θεατρικό δημιουργό και τα έργα του. Παίζοντας ή βλέποντας κάποιος το έργο μας του δίνεται η πρώτη ώθηση να μάθει πιό πολλά γιά τον Σαίξπηρ, το έργο του και την εποχή του. Δοκιμάσαμε διάφορες παραλλαγές με την θεατρική μας ομάδα και έτσι γεννήθηκε μέσα από δημιουργική και χρονοβόρο προσπάθεια το “Hello Shakespeare”.   

Πως είναι να προσπαθείτε να παράγεται ένα έργο έχοντας συνεργασία με ερασιτέχνες ηθοποιούς;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, θα μπορούσε να είναι θέμα ολόκληρου βιβλίου, θα απαντήσω όμως αναγκαστικά συνοπτικά. Πρώτον είναι ενδιαφέρουσα πρόκληση. Έχεις να δουλέψεις με πιό εύπλαστο ανθρώπινο δυναμικό που δεν οχυρώνεται σε μανιέρες, όμως απαιτεί χρόνο, υπομονή και κυρίως ιδιαίτερη μέθοδο. Δεν θέλω ηθοποιούς μαριονέτες, θέλω οι ίδιοι να ανακαλύψουν σιγά-σιγά την υποκριτική τους δυνατότητα και να την διευρύνουν. Κουράζονται ακολουθώντας συχνά λανθασμένους δρόμους αλλά χαίρονται πάρα πολύ όταν οι ίδιοι αισθάνονται ότι αποκάλυψαν, διά της στενής βέβαια πύλης, τις δυνατότητες τους επί σκηνής. 

 

Σχόλια επισκεπτών

Η δημιουργική δίψα για πολιτισμική και καλλιτεχνική κίνηση στον τόπο μας έδωσαν το έναυσμα σε ανθρώπους με ευαισθησία και αγάπη προς τον Θεατρικό κόσμο να συστήσουν επίσημα μια θεατρική ομάδα και να ξεκινήσουν να αναδεικνύουν κατοίκους, συγγραφείς και εργάτες του πνεύματος και του λόγου στην περιοχή! Πρυτάνευσε η βαθιά τους αγάπη προς την δράση επί σκηνής!

Σε πείσμα των καιρών και με περισσή δημιουργικότητα συντοπίτες μας και μη ντόπιοι, δεσμευθήκαν να ολοκληρώσουν ένα ΤΟΛΜΗΜΑ ΨΥΧΗΣ! Δουλέψαμε, κοπιάσαμε, βάλαμε όλοι το λιθαράκι μας, άλλοτε με καθοδήγηση. άλλοτε ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας, άλλοτε τολμώντας να πάμε εκεί που η καθημερινότητα μας ΔΕΝ μας επιτρέπει να πάμε! Εξερευνήσαμε όντως τους εαυτούς μας, κάναμε φιλίες που δεν είχαμε, παλέψαμε με δυσκολίες στον εγκέφαλο και την σκέψη μας, ακούσαμε ο ένας τον άλλον.

ΣΥΝΕΡΓΗΣΑΜΕ! Μπήκαμε σε γονίμους διαλόγους, είχαμε εντάσεις αλλά και απάγκιες στιγμές, γελάμε, κουρασθήκαμε, πειραχτήκαμε και πειράξαμε....τραγουδήσαμε και γλεντήσαμε κιόλας. Γίναμε μια παρέα.

Τον πνευματικό μας κάματο θα τον προσφέρουμε από τα βάθη της ψυχής μας στους συμπολίτες μας μια που εκείνοι διψούν για ένα γέλιο, ένα διάλειμμα, ένα ξέχασμα, ένα λιμάνι από την δικιά τους στυγνή καθημερινότητα . Είμαι περήφανη που ανήκω σε μια τέτοια πρωτοβουλία μια που δόθηκε η ευκαιρία να βιώσω την ανείπωτη χαρά της έκφρασης!

Ευχαριστώ τον Δάσκαλο, τους/τις ερασιτέχνες ηθοποιούς αλλά επαγγελματίες συνανθρώπους και ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ που δούλεψαν με τον έναν η άλλον τρόπο, με τους ανθρώπους που ίσως δεν είχαν ΡΟΛΟ επί σκηνής αλλά είχαν έναν άλλον πιο σοβαρό: Αυτόν της υποστήριξης και της ενδυνάμωσης της παρέας!

Οι χορηγοί μας έδειξαν ότι εκτιμούν μια τέτοια προσπάθεια και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα απολαύσουμε την παράσταση μας.. Σας περιμένουμε και σας ευχαριστούμε!

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio