Στον Πλάτανο οι «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης» (pics)

Κυρ, 29/10/2023 - 19:22
Image
Image
Image
Image
Image

Ένα γραφικό χωριό της Κυνουρίας επισκέφθηκαν οι «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης» και κατέγραψαν την επίσκεψη τους στην ιστοσελίδα:  visitplatanoskinourias.blogspot.com Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό στην αγκαλιά του Πάρνωνα που διατηρεί αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του γοητεία και είναι ένα φιλόξενο χωριό καθώς ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί  αλλά και να σταθεί σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία του καθώς και να απολαύσει   καφέ  φαγητό αλλά και να διανυκτερεύσει. Λόγω των τρεχούμενων νερών από παραπόταμο του Βρασιάτη στο χωριό  λειτούργησαν νερόμυλοι αλλά και νεροτριβή που υπάρχει και σήμερα ενώ στο χωριό υπάρχουν δημόσιες βρύσες. Φυσικά πλατάνια πολλών εκατοντάδων ετών περιβάλλουν τον οικισμό. 

Αν πράγματι τον Πλάτανο Κυνουρίας τον έκτισαν κάτοικοι των Κυκλάδων που σκόρπισαν υπο τον φόβο των πειρατών, τότε τους ευγνωμονούμε για αυτή τους την επιλογή αφού μας άφησαν ένα χωριό κόσμημα. Οσοι βρεθείτε στη Κυνουρία και επιχειρήσετε να γνωρίσετε τα χωριά του Πάρνωνα για κανέναν λόγο μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Πλάτανο. Ένα χωριό πραγματικά ορεινό στολίδι της Αρκαδίας, περιποιημένο φιλόξενο και με μεγάλη προίκα από την φύση καθώς τα νερά και η πλούσια βλάστηση περιβάλλουν και χαρακτηρίζουν την ορεινή του γοητεία. Ελκυστικό χωριό κα ιδανική στάση για διαμονή καφέ φαγητό.  Περιβάλλεται από πολλά πλατάνια και λόγω του παραπόταμου του ποταμού Βρασιάτη που κυλά δίπλα στο χωριό έχουν δημιουργηθεί πολλές δημόσιες πηγές ακόμη και νεροτριβή και φυσικά κατά το παρελθόν λειτούργησαν νερόμυλοι. Επίσης αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η αρχιτεκτονική που διαπνέει από άκρη σε άκρη το χωριό τα σοκάκια του και τα διάφορα σημεία που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ί για να ξαποστάσει ο επισκέπτης.

Γιάννης Λάσκαρης

 

Σχόλια επισκεπτών

Καλημέρα σας, είμαι αρχιτέκτων και στα φοιτητικά μας χρόνια, ως ομάδα πέντε ατόμων στα πλαίσια του μαθήματος Αρχιτεκτονική Μορφολογία, είχαμε αποτυπώσει όλο το χωριό του Πλατάνου Κυνουρίας. Εσείς είστε αρχιτέκτονας;

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio