Σκαντζός: Αίτημα να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο του Αναβάλου

Τετ, 28/07/2021 - 10:50
Image

Το έργο του Αναβάλου απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τρίτη 27 Ιουλίου, κατά τη συνεδρίαση διά τηλεδιάσκεψης. Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του ΠεΣυ Μανώλης Σκαντζός.

Ο κ. Σκαντζός αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, που έχει «χρονίσει» και είναι απαραίτητο να γίνει, ώστε να μην ερημοποιηθεί η Βόρεια Κυνουρία, λέγοντας ότι «το έργο έχει ξεκινήσει το 2012, έγινε η ΜΠΕ το 2016, το 2016 πηγαίνοντας η ΜΠΕ στο υπουργείο, το υπουργείο ζήτησε συμπληρωματική ΜΠΕ, και έγινε, όχι μόνο για το έργο, αλλά και για τη διαχείριση της πηγής του Αναβάλου, διότι δεν υπήρχε ως τώρα ΜΠΕ για την πηγή σε κανένα έργο. Ήρθε η μελέτη από το υπουργείο για να γνωμοδοτήσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο, όχι μόνο για το έργο, αλλά και για τη διαχείριση των πηγών. Έχουμε θετική γνωμοδότηση του ΔΣ Δ. Β. Κυνουρίας, τη θετική γνωμοδότηση τη Υπηρεσίας με όρους, και πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο, διότι τα τελευταία 10 χρόνια, στην περιοχή των 60.000 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων, ο Δήμος στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, και είναι η κύρια πηγή πλούτου του Δήμου αυτού. Έχουμε προχωρήσει στην υφαλμύρωση των υδάτων, και η ερημοποίηση είναι γεγονός. Ειδικά στα οπωροκηπευτικά, δεν μπορούμε να τα παράγουμε, διότι το νερό σήμερα που μιλάμε, είναι αλάτι. Αν δεν αλλάξουμε την κατάσταση, και δεν φέρουμε το νερό του Αναβάλου, αυτή η περιοχή δεν θα υπάρχει.

Είναι ένα αίτημα καθολικό της Β. Κυνουρίας, να προχωρήσουμε. Θα απαιτηθούν περί τα 30 εκατ. ευρώ, και σήμερα υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, ζήτησε να συμφωνήσει κι αυτός, ώστε το έργο να προχωρήσει και να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Δρούγκας είπε ότι «σε λίγο θα έχουμε δίκτυα, αλλά δεν θα έχουμε τον Ανάβαλο. Να διαφυλάξουμε την πηγή. και να διαφυλάξουμε την πηγή υπό κρατικό έλεγχο. Διότι υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, να ιδιωτικοποιηθεί».

Ο κ. Κάτσαρης ρώτησε σχετικά με την απόσταση που θα μεταφερθούν τα νερά, που είναι 11 χλμ., ακόμα ρώτησε στην περιοχή όπου γίνεται υφαλμύρωση, πόσα φράγματα υπάρχουν, και ο κ. Σκαντζός απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα, ενώ στην Κρήτη, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, υπάρχουν χιλιάδες. «Γιατί δεν κλείνουμε κάθε ξηροπόταμο, όπως κάνουν στο εξωτερικό;». Ο κ. Σκαντζός απάντησε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με μικροφράγματα, διότι αυτά τα 50.000 στρέμματα. «Από τον Τάνο, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 5 εκατ. κυβικά, που φθάνουν για λίγες χιλιάδες στρέμματα».

Ο κ. Κάτσαρης απάντησε ότι τα φράγματα φτιάχνονται για να εξαλειφθεί η υφαλμύρωση, όχι για να αποθηκευτεί νερό. Ο κ. Σναντζός απάντησε ότι από το φράγμα που θα μπορούσε να γίνει, θα έπρεπε να μεταφερθεί το νερό από απόσταση 25 χλμ.

Ο κ. Πουλοκέφαλος κατά την τοποθέτησή του είπε «ήμουνα νιος και γέρασα», και αναφέρθηκε στον «αναβαλόμενο Ανάβαλο». «Χρόνια τώρα υπάρχει περίσσεια νερού στην περιοχή, αλλά όχι εκμεταλλεύσιμη. Σήμερα μια μεγάλη ποσότητα από αυτό το νερό, χύνεται στη θάλασσα. Κανείς δεν θα διαφωνήσει να λάβουν νερό και κοινότητες που δεν βρίσκονται στην Αργολίδα. Αλλά δεν έχουμε εικόνα, λείπει ένα κρίσιμο σημείο που θα επιφέρει ίσως πιθανές τριβές στο μέλλον».

Ο κ. Μπουντρούκας επεσήμανε ότι από το 2012 έχουν περάσει δέκα χρόνια, και ότι αυτά τα δέκα χρόνια το 70% των νερών χύνεται στη θάλασσα. «Θα πρέπει άμεσα να γνωμοδοτήσουμε θετικά για τη συγκεκριμένη μελέτη, και η αγωνία μας θα είναι κατά πόσον θα χρηματοδοτηθεί το έργο να προχωρήσει. Ο κόσμος ταλαιπωρείται κι εμείς συζητάμε αν είναι συνολική ή μερική η διαχείριση και ιστορίες για αγρίους».

Η κυρία Λυμπεροπούλου είπε ότι ενδεχομένως θα ήταν σωστό κάποια στιγμή να γίνει μια γενικότερη συζήτηση για τους υδάτινους πόρους.

Ο κ. Κάτσαρης είπε ότι «οι υδάτινοι πόροι είναι κρατική περιουσία, και ότι η ιστορία έχει δείξει ότι όπου έχει γίνει αυτή η παραδοχή, η διαχείριση των πόρων παραδόθηκαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Θυμόμαστε τη σύμβαση για την ΕΥΔΑΠ της Πελοποννήσου που είχε φέρει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, που τελικά ξεπουλήθηκε στο Χρηματιστήριο. Όταν γίνεται κάτι για τη διαχείριση των υδάτων, θα πρέπει να γίνεται με έναν σχεδιασμό. Προφανώς πρέπει να γίνουν έργα, και είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι πρέπει να γίνουν έργα για τον πρωτογενή τομέα, αλλά πρέπει να υπάρχει συνολικός σχεδιασμός. Συνολικά, όπως το βλέπω το έργο, δείχνει αποσπασματικότητα».

Ο κ. Κελλάρης επεσήμανε ότι τα έργα αυτά, όπως του Αναβάλου, είναι αναγκαία, και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα αφού έχουν σχέση με το εισόδημα όλων των αγροτών, αλλά τελικά αυτά τα έργα δεν είναι σε προτεραιότητα ούτε από τις κυβερνήσεις ούτε από τις περιφερειακές αρχές. Δεν προχωρούν γιατί δεν είναι ούτε στις προτεραιότητες της ΕΕ. Η ΕΕ θεωρεί αυτά τα έργα δεύτερες προτεραιότητες, αφού δεν εξυπηρετούν το κόστος - όφελος. Η διαχείριση του νερού θα σημαίνει ακόμα περισσότερα χαράτσια για τους αγρότες, και εκεί ακριβώς στοχεύει η πολιτική απαξίωσης των υπηρεσιών ύδρευσης. Πώς να τα βγάλουν πέρα αυτές οι υπηρεσίες με τόσο λίγο προσωπικό που τους έχει απομείνει;».

Ο κ. Δρούγκας είπε ότι βασική θέση είναι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Δεν ανήκει σε κανέναν, και αυτό πρώτο και κύριο πρέπει να διαφυλάξουμε. «Οι προσπάθειες να ιδιωτικοποιηθούν οι πηγές του Αναβάλου θα ενταθούν», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη, καθώς υπάρχει κατεύθυνση από την ΕΕ, ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός συνολικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Εδώ και πενήντα χρόνια, η πηγή του Αναβάλου έχει πρόβλημα, θα φτιάξουμε τα δίκτυα και δεν θα έχουμε νερό».

Από την πλευρά της «Νέας Πελοποννήσου», η κυρία Ντίνα Νικολάκου είπε: «Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη ΜΠΕ είναι θετικό ότι συζητείται στο ΠεΣυ. Υπήρξε εκ μέρους της παράταξής μας τα προηγούμενα χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια, για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα του Αναβάλου. Υπάρχει ένα ζήτημα: από την πλευρά του Δήμου Άργους - Μυκηνών, υπήρχε το ζήτημα αν επαρκεί η ποσότητα του Αναβάλου. Σήμερα η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχουμε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει επάρκεια. Επί της συγκεκριμένης ΜΠΕ, θέτουμε το ζήτημα που απασχολεί τους Αργολιδείς το οποίο με αγωνία το εκφράζουν, από τον Ανάβαλο να υπάρχει δίκτυο για τη Βόρεια Κυνουρία. Είμαι απέναντι στους τουρίστες του ΠεΣυ, ανεξάρτητα από ποια παράταξη. Δεν με αφορά αν μας παρακολουθούν τηλεοπτικά ή από το Διαδίκτυο. Εμείς οφείλουμε να είμαστε εδώ, όπως απαιτείται. Και επίσης, είτε μιλήσω πρώτη είτε τελευταία τα ίδια θα πω. Παρακαλώ να τηρηθεί η διαδικασία».

Ο Παναγιώτης Νίκας είπε ότι με τα θέματα άρδευσης στην Πελοπόννησο έχουμε μεγάλο πρόβλημα. «Και η νέα ΚΑΠ συνδέεται με το ζήτημα άρδευσης. Αν θέλουμε να αυξηθεί το εισόδημα, αυτά πρέπει να λυθούν ταχύτατα. Από την Ερμιονίδα ως το Κυπαρίσσι αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Συμφωνώ απολύτως με αυτά που λέει ο αγαπητός μου πρόεδρος Μ. Σκαντζός».

Τέλος, έγινε ομόφωνα δεκτή η γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ.

ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

Το νερό πηγάζει στα σύνορα της Αρκαδίας η ταμπέλα μετακινείται το 25 ο/ο ανήκει στην Αρκαδία και στην εφ της Κυβερν φέρε το νερό Μανώλη είναι συγουρος θα το κάνεις να αποδείξεις ότι αγαπάς την Κυνουρία κλείσε στόματα που

Τα ίδια μας έλεγες όταν ήσουν υποψήφιος 2010 για Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας.
Μήπως τώρα λέω μήπως θέλεις να είσαι υποψήφιος πάλι το 2023 για την Περιφέρεια.
Οι Αστρινοί σε γνώρισαν οι Πελοποννήσιοι σε μαθαίνουν τώρα.
ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ. ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ.

Σε βαρέθηκα και σπάσε
και τα μου `πες - σου `πα, άσε,
όλο θα και θα και θα,
σπάσε βρε παραμυθά,
Ως εδώ και μη παρέκει,
πάω να βρω καινούργιο στέκι,
δεν περνούν αυτά σ’ εμένα
κι ούτε που μετράς, κομμένα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio