Πολιτιστικός Σύλλογος Σίταινας: Αόριστες υποσχέσεις, συνεχείς δικαιολογίες, περίσσιος εμπαιγμός…

Δευ, 28/06/2021 - 10:04
Image

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2019 η Σίταινα (μαζί με άλλες 5 ορεινές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας) κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 5 Φεβρουαρίου 2019, "ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι επείγουσες εργασίες αποκατάστασης των βλαβών και διαχείρισης των συνεπειών".
Σήμερα, και 29 μήνες μετά τις καταστροφές, καμία παρέμβαση των υπευθύνων φορέων και αρμοδίων υπηρεσιών δεν έχει λάβει χώρα για την αποκατάσταση των σοβαρών και επικίνδυνων ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο του χωριού μας.

Το μισό χωριό (συνοικία Γαλατά) συνεχίζει να παραμένει στην πραγματικότητα  αποκλεισμένο εξαιτίας μικρής κατολίσθησης στη θέση Σπηλάκι και της καταστροφής του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο (έχει διαβρωθεί το πρανές και έχει υποσκαφεί το υπέδαφος). Οι οδηγοί που εισέρχονται στον Γαλατά (από τη θέση του Λάκκου) αναγκάζονται για την  έξοδό τους να κινούνται με οπισθοπορία  εκατοντάδες μέτρα, σε έναν δρόμο στενό κι επικίνδυνο, ενώ οι κάτοικοι, που υποχρεωτικά περνούν πεζοί στο σημείο της κατολίσθησης, παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα.

Κι αν ο καθημερινός «Γολγοθάς» που βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού δε σας απασχολεί αξιότιμοι υπεύθυνοι κύριοι, δε σας προβληματίζει τι θα συμβεί σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δε σας ευαισθητοποιεί ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών;

Σε τραγική κατάσταση, λόγω έλλειψης συντήρησης, παραμένει και ο δρόμος από Σίταινα προς Ταρμίρι και οροπέδιο Προφήτη Ηλία, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι κτηνοτρόφοι της Σίταινας και των γειτονικών χωριών, που καθημερινά χρησιμοποιούν αυτόν το δρόμο, να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και να καταστρέφουν τα αυτοκίνητά τους. Το ότι, επίσης, ο δρόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για το πλούσιο και μοναδικό ελατόδασος της Σίταινας, και την προστασία του Πάρνωνα γενικότερα, ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει και απασχολεί τους όποιους αρμόδιους.

Είναι η τρίτη φορά, τα τελευταία τρία χρόνια, που αναγκαζόμαστε να αναφερθούμε δημόσια στο οξύ αυτό πρόβλημα, μεταφέροντας την αγωνία,  τις έντονες διαμαρτυρίες και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της Σίταινας και των εκατοντάδων επισκεπτών του χωριού μας.

Έλεοοοοοοοοοςςςςςςςςςςςςςςςςςς….

Υ.Γ. 1. Χάρη και στη Σίταινα, όπως και στα υπόλοιπα ορεινά χωριά μας, ο Δήμος μας χαρακτηρίστηκε Ορεινός και απολαμβάνει ιδιαιτέρων και ουκ ολίγων προνομίων.

Υ.Γ. 2. Καμία ουσιαστική  τουριστική ανάπτυξη δεν μπορούμε να προσδοκούμε και κανένα μέλλον να ονειρευόμαστε, όσο συνεχίζουμε να μη λαμβάνουμε υπόψη μας την πολυσύνθετη δυναμική των ορεινών χωριών μας και συνεχίζουμε να αδιαφορούμε γι αυτά.

 

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίταινας

Σχόλια επισκεπτών

Τις τελευταίες δεκαετίες ο σύλλογος έχει υποκαταστήσει το Δήμο. Η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη: όλες οι ουσιώδεις παρεμβάσεις (έργα, καθαρισμοί) των τελευταίων χρόνων γίνονται από το Σύλλογο. Όμως, η παρούσα δημοτική αρχή φαίνεται πως προχωράει ένα βήμα παρακάτω. Απαξιώνει κάθε συλλογική δράση, κάθε συλλογική απαίτηση. Πώς αλλιώς μπορούν να ερμηνευτούν οι ημερίδες ανάπτυξης του Τουρισμού σε ένα διαλυμένο χωριό; Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η φυσική παρουσία του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων και το υποτυπώδες ενδιαφέρον για το χωριό, όταν η πραγματική εικόνα φανερώνει αδιαφορία, απραξία, επικινδυνότητα; Τι αναμένουν για να δράσουν;
Ας αναλάβουν οι αρμόδιοι έστω και την ύστατη στιγμή τις ευθύνες τους.

Τιμωρούν και εκδικούνται ένα χωριό γιατί επιμένει να κρατιέται ζωντανό. Πιστέψαμε πως μετά την κατάργηση των κοινοτήτων και τους μεγάλους δήμους του Καποδίστρια, του Καλλικράτη και του Κλεισθένη θα βλέπαμε άσπρη μέρα και την λύση των όποιων προβλημάτων. Δυστυχώς έπεσε ταφόπλακα και μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά.

Να εύχουνται όλοι οι υπεύθυνοι να μην έχουμε κανένα έκτακτο και για τους δυο δρ'όμους που αναφέρει ο σύλλογος γιατί μετά δεν θα ξέρουν που να κρυφτούνε

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΧΑΛΒΑΝΟΣΤΡΑΤΗΔΕΣ ΟΙ ΔΑΛΙΑΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΑΝΤΖΟΜΑΝΤΑΔΕΣ!!!!ΟΛΟΙ ΟΛΟ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ!!ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΒΟΥΝ ΜΗΝ ΤΟΥ ΕΙΔΑΤΕ!!!!!ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ!!!!

Το χωριό μας μπορεί να μην έχει χιλιάδες τουρίστες αλλά έχει μόνιμους κατοίκους που φυλάνε ... Θερμοπύλες όπως πολλοι άλλοι κάτοικοι άλλων ορεινών χωριών και έχουν δικαίωμα να έχουν ασφαλή πρόσβαση τόσο στο σπίτι τους όσο και στο χωρίο τους άλλωστε έχουμε κάνει υπομονή 29 μήνες!!!όλο αυτό το καιρό ακούμε όλο θα και αλλά...οι αρμόδιοι ρίχνουν τις ευθύνες στους προηγούμενους χωρίς να έχουν καταλάβει ότι για αυτό πήραν τη θέση τους και όχι μόνο για φωτογραφίσεις και πανηγύρια...Ας κάνουν κάτι λοιπόν εμείς περιμένουμε έχουμε υπομονή αλλά και μνήμη.... περιμένουμε τα έργα λοιπόν γιατί από λόγια..να φαν και οι κότες που λεν και στο χωρίο μας...

Η ζημιά τώρα διορθώνεται με λίγα χρήματα, αν γίνει άλλη πλημμύρα σε επόμενη κακοκαιρία θα κοπεί ο κεντρικός δρόμος που είναι πάνω από αυτόν που έχει κοπεί και δεν θα ξαναγίνει ποτέ!!! Ή θα θέλει εκατομμύρια ευρώ και όχι χιλιάδες που απαιτούνται τώρα!!! Καλό μεσημέρι σε όλους τους αρμόδιους, και καλή ξεκούραση!!

Η ζημιά τώρα διορθώνεται με λίγα χρήματα, αν γίνει άλλη πλημμύρα σε επόμενη κακοκαιρία θα κοπεί ο κεντρικός δρόμος που είναι πάνω από αυτόν που έχει κοπεί και δεν θα ξαναγίνει ποτέ!!! Ή θα θέλει εκατομμύρια ευρώ και όχι χιλιάδες που απαιτούνται τώρα!!! Καλό μεσημέρι σε όλους τους αρμόδιους και καλή ξεκούραση!!

Διαβάζοντας τα σχόλια ,τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του Νίκου Πολυμενάκου θέλω να επιβεβαιώσω ότι έτσι και χειρότερα είναι τα πράγματα. Στον ίδιο χαλασμό του 2019 βρέθηκε και η Καστάνιτσα. Ο κεντρικός δρόμος έξω από το χωριό προς Τρίπολη κόπηκε και καταποντίστηκε. Δεκάδες τα έγγραφα προς Περιφέρεια -Δασαρχείο -Δήμο. Το γνωστό πινγκ πονγκ της μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των υπηρεσιών.Ο ένας μας στέλνει στον άλλο. Ένας ατελείωτος Γολγοθάς αφού κανένας δεν αναλαμβάνει την πατρότητα του δρόμου και φυσικά την αποκατάσταση του. Υποσχέσεις και αοριστολογίες κατά τα γνωστά Ελληνικά ήθη. Μια πρόχειρη επιχωμάτωση όπως -όπως για να μην δημιουργηθεί σοβαρό θέμα στην Γιορτή Καστάνου για τους επισκέπτες και τέλος. Νομίζουν ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας ,Νομίζουν ότι θα ξεχάσουμε.Νομίζουν ότι θα μείνουμε θεατές. Μάλλον είναι πολύ γελασμένοι. Όσον αφορά την πυροπροστασία του Πάρνωνα που έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε μέχρι τώρα ασφαλή καμία σημασία. Συζητήσεις ,υποσχέσεις,ευχολόγια και προσευχές στον ύψιστο. Οι πυροσβεστικές ζώνες ακαθάριστες για χρόνια,οι δασικοί δρόμοι απροσπέλαστοι για τα πυροσβεστικά ,πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν λειτουργούν κλπ. Αααα!!! μας είπαν ότι η μοναδική εθελοντική ομάδα του Δήμου ,αυτή της Καστάνιτσας με συμμετοχή σε δεκάδες επεμβάσεις , δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί γιατί δεν είναι πιστοποιημένη!!!! Μόνο που όταν πάμε στις φωτιές ξεχνούν να μας το θυμίσουν και να μας απομακρύνουν. Ααααα!!!!!να σημειώσω ότι είχαμε κάνει και μια έρευνα αγοράς για κάποιο υποτυπώδη εξοπλισμό της τερατώδους τάξεως των 1500 €!!!! για τους εθελοντές μας από το 2012. Καλό είναι όλοι μας να τους κρίνουμε όπως πρέπει και τους αξίζει μήπως και κάποια στιγμή αλλάξει κάτι και τα αυτονόητα δεν θα είναι ακατανόητα.

Ανώνυμε των 14,27,
εκτός από ανάλγητος, πόσο μακάκας και ηλίθιος θα πρέπει να είναι κάποιος για να ειρωνεύεται εκείνους που επισημαίνουν έναν τεράστιο κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές; Είσαι όμως και ανενημέρωτος ρε γ@μώτο Διαφορετικά θα γνώριζες πως η Σίταινα εδώ και πολλά χρόνια έχει εκατοντάδες τουρίστες με δύο διαδρομές για πεζοπόρους και ορειβάτες πανελλήνιας εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας (για φαράγγι Λούλλουγκα και Οροπέδιο Π. Ηλία) και θα μπορούσε να έχει χιλιάδες αν κάποιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν τα δικά σου σκουριασμένα μυαλά και άγνοια.
Τώρα που να καταλάβεις ότι ο ορεινός τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές του μπορούν να φέρουν κόσμο στον τόπο μας για όλο τον χρόνο, ενώ οι παραλίες μας για ΄΄εναν μήνα και ευχαριστημένοι να είμαστε.

Υπάρχει μια ιστορία και μια πορεία στο πρόβλημα αυτό. Καλό θα ήταν να γίνει από πλευράς δήμου μια ουσιαστική ενημέρωση και να μην πλανώνται στον αέρα οι αερολογίες και οι κουταμάρες κάποιων. Το πρόβλημα στο χωριουδάκι είναι μεγάλο και αυτοί δεν είναι πολίτες β' κατηγορίας. Ας ελπίσουμε να ευαισθητοποιηθεί κάποιος φορέας γιανα ενημερώσει!

Εκείνους τους μαύρους τους τσοπάνηδες που φτύνουν κάθε μέρα αίμα στο δρόμο του μαλεβού δεν τους λογαριάζει κανείς υπεφθηνος. Έκανα το λάθος και πέρασα τελεφταία από αυτόν τον δρόμο και μαρτήρυσα..Έχετε το θράσος να μας μιλάτε για νέες δουλιές και δεν κάνετε κάτι να κρατήσουν κάποιοι τις δουλιές που έχουν. Τι ζητάνε οι άνθρωποι ρε ένα μηχανημα να καθαρίσει τον δρόμο. Πόσο δύσκολο είναι Σε λίγο δεν θα υπάρχει ψυχή στον Πάρνονα αλλά εσάς τι σας κόφτει μια χαρά την περνάτε στις γραφειάρες σας.

Αγνοώ την ύπαρξη του προβλήματος, όμως μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η αντιστρόφως ανάλογη σχέση κρισιμότητας - ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που το ανακοινωθέν είναι ψευδές ή αναληθές -ακόμα και αν η έκταση του προβλήματος είναι ηπιότερη της παρατιθέμενης- θα πρέπει να κατηγορηθούν οι προσυπογράφοντες για διασπορά ψευδών ειδήσεων ή/και συκοφαντική δυσφήμιση. Σε περίπτωση όμως που τα καταγγελθέντα ισχύουν, τότε οι αρμόδιοι υπό το πρίσμα των ευθυνών τους θα πρέπει να παραιτηθούν χθες, καθώς οι παραλείψεις τους γενούν σοβαρές πειθαρχικές ευθύνες (αμέλεια καθήκοντος) ενισχυόμενες βέβαια με μια ηθική μομφή λόγω του θεσμικού τους ρόλου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτόν.

Η Σίταινα δεν είναι χωριουδάκι όπως γράφει κάποιος αλλά είναι ένα ζωντανό χωριό από τα πιο ζωντανά του δήμου και αν κάποιοι νομίζουν ότι γράφονται αυρές μάρες Κουκουναριές ας βγουν οι αρμόδιοι να τα διαψεύσουν...

Περιφέρεια και Δήμος πρέπει να απαντήσουν άμεσα και έμπρακτα στα δίκαια και τεκμηριωμένα προβλήματα που χρονίζουν΄. Δεν αρκεί ο καλλωπισμός κάποιων κοινόχρηστων χώρων και δρόμων στα πεδινά χωριά .Ο ορεινός όγκος είναι πανέμορφος και είναι το δυναμικό μέλλον του τουρισμού. Και για του λόγου από το 2008 μέχρι σήμερα το καθαρισμένο και σηματοδοτημένο μονοπάτι Πραστού - Καστάνιτσας έχουν περπατήσει τουλάχιστον 10.000 επισκέπτες.όπως βέβαια και το φαράγγι του Λούλουγκα , του Βρασιάτη ,της Μαζιάς και τα πολλά άλλα μονοπάτια του Πάρνωνα. Όσον αφορά τα σχόλια και την κριτική , στην πλειοψηφία τους είναι σωστά και εκφράζουν πάρα πολλούς συμπολίτες ,Το αρνητικό είναι ότι εξακολουθούν να είναι ανώνυμα. Νομίζω πως έφτασε ο χρόνος οι πολίτες να αναλάβουν το ρόλο που τους ανήκει. Κριτική τεκμηριωμένη και προτάσεις συγκεκριμένες.
Σωτήρης Λάτσης

Ο σύλλογος μπορεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη διατύπωση της διαμαρτυρίας, καταγγελίας του αλλά τα πράγματα είναι καθαρά και φανερά. Την ευθύνη για τον ένα δρόμο τη έχει ο δήμος και για τον άλλον η περιφέρεια. Ας μην ψάχνουν λοιπόν κάποιοι για δικαιολογίες και ας μην πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, γιατί περισσότερο εκτίθενται.

Κατά μεριά Σίταινα και Καστάνιτσα αγαπούν και νοιάζονται για τα χωριά τους, Οι σύλλογοι στα δυο αυτά χωριά έχουνε κάνει πράματα και θάματα. και πάντα βρίσκουνε τρόπο να λύνουν τα προβλήματα. Κατά μεριά Άστρους και γούβας με χίλια προβλήματα για δεκάδες χρόνια άλυτα η απόλυτη μούγκα. Μόνο δημόσιες σχέσεις και λιβάνισμα.

Κατά μεριά Σίταινα και Καστάνιτσα αγαπούν και νοιάζονται για τα χωριά τους, Οι σύλλογοι στα δυο αυτά χωριά έχουνε κάνει πράματα και θάματα. και πάντα βρίσκουνε τρόπο να λύνουν τα προβλήματα. Κατά μεριά Άστρους και γούβας με χίλια προβλήματα για δεκάδες χρόνια άλυτα η απόλυτη μούγκα. Μόνο δημόσιες σχέσεις και λιβάνισμα.

Τι δεν καταλαβαίνεις 22:35; Πόσο πιο αναλυτικός να γίνει; Εσύ βλέπεις να γίνεται τίποτα στο Δήμο; Απορώ τι κάνουν το ζεστό χρήμα που παίρνουν από τα διπλασιασμένα δημοτικά τέλη. Μηδέν έργο. Μόνο για να παίρνουν είναι. Έργο στα δυο χρόνια καμπύλη 1. Παιδική χαρά στον Αγιάννη. Με δωρεά..

Για να κρίνεις και να επικρίνεις πρέπει να έχεις και στοιχεία και λόγους. Βρες λοιπόν τα στοιχεία και τους λόγους κύριε των 09:15 και κάνε κάτι υπεύθυνο κι όχι ντουφεκιές στον αέρα για το θεαθήναι !!!!!

Έχουν περάσει αρκετές ημέρες και δε βλέπω κάποια απάντηση από τους αρμόδιους, για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Αυτό σημαίνει:
1. Έχουν αργά αντανακλαστικά;
2.Δεν βλέπουν να υπάρχει πρόβλημα;
3.. Βλέπουν το πρόβλημα αλλά δεν τους κόφτει;
4.Έχουν γραμμένους και το σύλλογο και το χωριό;
Τι από τα παραπάνω να ισχύει;

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio