Πάρνωνας: Χάθηκε το 90% της παραγωγής κάστανου

Σάβ, 13/11/2021 - 12:01
Image

Μία ακόμα επιζήμια χρόνια ήταν η φετινή για τους παραγωγούς καστάνων στον Πάρνωνα.

Τα καλά τα χρόνια ο Πάρνωνας έβγαζε έως και 800 τόνους κάστανα κάθε χρονιά, ενώ φέτος σύμφωνα με τους πρώτους απολογισμούς κατάφερε να «δώσει» μόλις 100 τόνους.

Δυστυχώς χάθηκε το 90% της παραγωγής, λόγω των καιρικών συνθηκών, αφού κατά την διάρκεια της ανθοφορίας οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα δεν επέτρεψαν στον καρπό να δέσει.

Οι παραγωγοί κυρίως από τα χωριά του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, Κάστρί, Άγιος Πέτρος, Καστάνιτσα, που ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια καστάνου, μετρούν τις πληγές τους βλέποντας πως ακόμα μία χρονιά κλείνει με αρνητικό πρόσημο.

Κάστανα υπάρχουν φυσικά και στα Άνω Δολιανά, και στα Βούρβουρα του δήμου Τρίπολης και σε άλλα χωριά του Πάρνωνα, με τα πράγματα να είναι τα ίδια παντού σε όλα τα χωριά και σε όλα τα δέντρα.

Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος της κοινότητας Δολιανών Δημήτρης Μεγκλής μίλησε για την συγκομιδή του κάστανου φέτος, αλλά και για τις προσπάθειες του δήμου Βόρειας Κυνουρίας να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τους παραγωγούς.

Αν και οι εντατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της βιολογικής αντιμετώπισης της Σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus (Yasumatsu), φάνηκε να αποδίδουν σε κάποιο βαθμό, οι καιρικές συνθήκες ήρθαν να καταστρέψουν μία ακόμα παραγωγή.

Το θετικό σε όλο αυτό το αρνητικό σκηνικό είναι ότι ο καρπός που κατάφερε να δέσει ήταν καλός ποιοτικά και κατάφερε να διανεμηθεί.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος, επιχειρηματίας από την Καστάνιτσα κατάφερε να εξάγει το ποιοτικό προϊόν του κάστανου στην Ιταλία. Το άνοιγμα αυτό φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο για την οικονομική ανάπτυξη του ορεινού Πάρνωνα, για τις επόμενες χρόνιες που θα ακολουθήσουν.

Πηγή: arcadiaportal.gr

 

Σχόλια επισκεπτών

Ρέ παιδια και η ελιές για λάδι χάθηκαν αλά δεν μιλάει κανένας μόνο γ βρωσιμες λετε κ για κάστανα.ποιες βιώσιμες κοιτατε ποσους τονους Καλάμον μαζεύουν,τα μανακια δεν υπάρχουν ούτε να φάμε το Λαλι της χρονιάς.κυριε καμπορολια κάθε μέρα στα Δολιανά ήσαστε αυτα γιατί δεν τα λέτε μόνο για της εμβολιασμένες καστανιές θα μιλάτε.λιγο ντροπή έλεος ποια αυτα τα ρουσφέτια επειδή έχουν η κουμπάροι Καλάμον στον αγιαννη πρέπει ν παρουν κ επιδότηση

Πως να καλλιεργηθεί και η καστανιές αφού ακόμα και για το κλάδεμα τους στα άνω Δολιανά θέλει αίτηση στο δασαρχείο και να έρθουν στο χωράφι οπότε μπορέσουν αυτοί....μόνο η πολη είναι η λυση

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio