Οδός Πανοράματος και το χρόνιο δράμα μιας ολόκληρης γειτονιάς…

Τρί, 12/07/2022 - 11:21
Image

Τα τελευταία χρόνια, και με αφορμή θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, έχει επισημανθεί και τονιστεί η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου στην περιοχή μας, με ιδιαίτερη αναφορά κυρίως στο τμήμα του κεντρικού εμπορικού δρόμου του Άστρους (που αποτελεί συγχρόνως και τμήμα της επαρχιακής – «εθνικής» οδού).

Παραβλέπουμε όμως και ξεχνάμε (εσκεμμένα) να κατακρίνουμε την ανευθυνότητα, την ασυνειδησία, την επιπολαιότητα όλων ημών των οδηγών οι οποίοι με περίσσια ευκολία παραβιάζουμε τον Κ.Ο.Κ. και κάθε στοιχείο λογικής… και όποιον πάρει ο χάροντας…

Κυριακή 10 Ιουλίου και ώρα 17.30’. Οδηγός αυτοκινήτου κινούμενος επί της οδού Λουκούς, στη έξοδο από Άστρος προς Τρίπολη (περιοχή Δεξαμενής) ανάβει αριστερό φλας – δείκτη κατεύθυνσης (βγάζοντας παράλληλα και το χέρι του), ενημερώνοντας πως θα στρίψει αριστερά, για να εισέλθει στην οδό Πανοράματος. Κι ενώ πίσω του δύο αυτοκίνητα σταματούν, οδηγός μηχανής προσπερνάει με ταχύτητα, από αριστερά και τα τρία ακινητοποιημένα οχήματα. Ο οδηγός που έχει αρχίσει να στρίβει αριστερά, για να εισέλθει στην οδό Πανοράματος, αντιλαμβάνεται τελευταία στιγμή τη μηχανή και ευτυχώς φρενάρει σώζοντας τη ζωή του αναβάτη της μηχανής.

Στο συγκεκριμένο σημείο τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες τροχαία  ατυχήματα με τον ίδιο τρόπο(υπήρξαν και σοβαροί τραυματισμοί), παρόλο που υπάρχει διπλή συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή, η οποία απαγορεύει την προσπέραση, και η οποία διακόπτεται μόνο για λίγα μέτρα επιτρέποντας στους οδηγούς να εισέλθουν στην οδό Πανοράματος. Αν και οι κάτοικοι της γειτονιάς έχουν απευθυνθεί, επανειλημμένως, στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την τοποθέτηση έστω μιας απλής πινακίδας που θα ενημερώνει και αποτρέπει τους οδηγούς να παραβαίνουν τον Κ.Ο.Κ. κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί. Ίσως ευαισθητοποιηθούν όταν κι εδώ θρηνήσουμε θύματα…

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον κεντρικό δρόμο μπροστά από το ΕΠΑ.Λ . Άστρους. Κι εδώ δεν πρόκειται μόνο για ανευθυνότητα κι ασυνειδησία, αλλά και για γαϊδουροφροσύνη όλων ημών των νεοελλήνων οδηγών. Γιατί εδώ εκτός από τις γραμμές διάβασης των πεζών επί του οδοστρώματος υπάρχουν έξι τουλάχιστον ενημερωτικές ταμπέλες και φωτεινοί σηματοδότες οι οποίοι προειδοποιούν έγκαιρα για την ύπαρξη ΣΧΟΛΕΙΟΥ και υποχρεώνουν τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα και να παραχωρήσουν προτεραιότητα στους πεζούς. Κι εδώ όμως δεν ισχύει ο Κ.Ο.Κ., αλλά ο τσαμπουκάς του νεοέλληνα οδηγού.

Εκπαιδευτικός του Σχολείου προσποιούμενος πως θέλει να περάσει το δρόμο στο σημείο  των γραμμών διάβασης των πεζών καταμέτρησε 17 τουλάχιστον οδηγούς οχημάτων, οι οποίοι όχι μόνο δεν του παραχώρησαν προτεραιότητα, αλλά τον «στόλισαν» με ύβρεις και με ορθάνοιχτες παλάμες…

Αδιαμφισβήτητα, το οδικό δίκτυο του τόπου μας κρίνεται προβληματικό κι επικίνδυνο, με τεράστιες ελλείψεις και παραλείψεις. Αδιαμφισβήτητα και για κάθε οδηγό ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει μια στιγμή αδυναμίας ή απροσεξίας από δεκάδες αστάθμητους παράγοντες. Ο σεβασμός όμως στον Κ.Ο.Κ., η υπευθυνότητα, η ευσυνειδησία και η ευγένεια αποτελούν σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και το συνάνθρωπο κι αφορούν όλους μας.

 

Ένας πολίτης.

Σχόλια επισκεπτών

Για να πάμε στα σπίτια μας όσοι μένουμε σε αυτόν τον δρόμο παίζουμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν υπάρχει ούτε ένας οδηγός από εδώ που να μην έχει πέσει θύμα τρακαρίσματος. Κάντε κάτι επιτέλους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio