Ο Ατσίγγανος εκπέμπει SOS (pics)

Δευ, 07/12/2020 - 11:17
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Σε μέγα ζήτημα εξελίσσεται στη Βόρεια Κυνουρία το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών.

Η διάβρωση των ακτών και η σταδιακή εισχώρηση της θάλασσας στη στεριά έρχεται κυρίως ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί ένα πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην τοπική κοινωνία, αφού επηρεάζει αρνητικά το οικοσύστημα, τους παράκτιους οικισμούς και τις οικονομικές δραστηριότητες

Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας η θάλασσα «ανεβαίνει» καταπίνοντας παραλίες, δρόμους, σπίτια, υποδομές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στη Βόρεια και στη Νότια Κυνουρία και δυστυχώς το φαινόμενο εξελίσσεται συνεχώς και η διάβρωση των ακτών χρόνο με τον χρόνο εντείνεται.

Σύμφωνα με μελέτη του 2017, τουλάχιστον στο 28% των ακτών παρατηρείται διάβρωση. Η ακτογραμμή υποχωρεί κάθε χρόνο, που σημαίνει πως για κάθε μέτρο παραλίας χάνουμε πάνω από 1 τετραγωνικό μέτρο παράκτιας ζώνης ετησίως.

Το φαινόμενο της διάβρωση στην περιοχή της Γλυφάδας στο Παράλιο Άστρος ήρθε ξανά στο προσκήνιο υστέρα από την χθεσινή κακοκαιρία, αφού όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, δέντρα έχουν ξεριζωθεί και κομμάτια παραλίας έχουν «εξαφανιστεί».

Η διάβρωση αυτή έχει καταστεί επικίνδυνη για τους οδηγούς και τους πεζούς που διέρχονται από το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου. Να αναφέρουμε ότι  είναι ορατή η ζημιά που έχει προκαλέσει η διάβρωση των ακτών στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στη θέση «Ατσίγγανος» στο Παράλιο.

Για την επίλυση του προβλήματος η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας προκειμένου να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που ταλανίζει τις παράκτιες περιοχές.

Αρχικά, όπως μας  ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο αντιπεριφερειάρχης  Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για την εκτέλεση έργων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος στην περιοχή του Ατσίγγανου.

Επόμενος στόχος είναι η εκπόνηση συνολική μελέτης από την Περιφέρεια για τη διάβρωση των ακτών της Βόρειας Κυνουρίας.

Πλέον απαιτείται μία ολοκληρωμένη και ενιαία στρατηγική, με έργα και πόρους για την αντιμετώπιση του φαινομένου και οπωσδήποτε οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ μπορούν να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα που θα έδιναν μια ολιστική λύση στη διάβρωση των ακτών.

Σχόλια επισκεπτών

Ως γνήσιοι νεοέλληνες δημιουργήσαμε υποδομές , κατοικίες, ξενοδοχεία και μαγαζιά όχι δίπλα αλλά επάνω στο κύμα, όχι δίπλα αλλά επάνω στην άμμο. "Καταπατήσαμε" νόμιμα, ημινόμιμα ή παράνομα τις παραθαλάσσιες εκτάσεις μέχρι εκεί που σκάει και το καλοκαιρινό κύμα. Και τώρα μας φταίνε οι κλιματικές αλλαγές. Είναι κακό να χτίζεις στην άμμο "παλάτια"....

Φίλε 13:00 εν γένει έχεις δίκιο έτσι είναι τα πράγματα πανελλαδικά. Και ειδικά στο Παράλιο έγινε έγκλημα με το τσιμέντο. Εδώ όμως βλέπουμε να παίρνει η θάλασσα σημεία που δεν έχουν σπίτια. Παίρνει την άμμο παίρνει τα δέντρα και μετά βγάζει κοκκινόχωμα στην επιφάνεια. Απίστευτα πράγματα που δείχνουν και το μέλλον με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Κάτι πρέπει να γίνει. Τόσο χρόνια δεν το έβλεπαν; Κοίταγανε να τσακωθούν περιφέρεια και δήμος. Τώρα τουλάχιστον θα ξυπνήσουν;

στην παραλια αυτη δεν εχτισε κανενας .Καποιοι ομως πριν
απο μερικα χρονια σε συγκεκριμενο σημειο προσπαθησαν
ριχνοντας πετραδακια οχι βοτσαλα στην αμουδια για να
την μεγαλωσουν. Ποτε στο σημειο αυτο υπηρχαν πετραδακια.
Με συνεπεια οταν εχει βορια το κυμα πλεον δεν γλυστραει
στην αμμο γινεται διαβρωτικο.Εχουμε μεγαλωσει σε αυτη
την παραλια εδω κ πενηντα χρονια εμεις και τα παιδια μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio