Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών στον Μουστό (pics)

Τρί, 24/01/2023 - 11:43
Image
Image
Image
Image

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στα μέσα του Γενάρη συμμετείχε στο πρόγραμμα των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ), το οποίο συντονίζει παγκοσμίως η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων (Wetlands International) και σε εθνικό επίπεδο η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία. Πρόκειται για ένα από τα βασικά προγράμματα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας για κάθε προστατευόμενη περιοχή το οποίο διεξάγεται με τη συνδρομή εθελοντών παρατηρητών πουλιών και περιβαλλοντικών φορέων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Wetlands International οι ΜΕΚΥΠ πραγματοποιήθηκαν το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου (14-15/1) ενώ οι υγρότοποι που περίσσεψαν καλύφθηκαν λίγες μέρες πριν ή μετά την βασική ημερομηνία. Οι περιοχές όπου γίνονται οι καταμετρήσεις περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υγροτόπων, δηλαδή λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ.

Ομάδα έξι στελεχών με τη συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας συμμετείχαν στο πρόγραμμα καλύπτοντας πέντε υγροτοπικές περιοχές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Μονάδας Διαχείρισης, με τον σχετικό εξοπλισμό για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας όπως, τηλεσκόπιο, κιάλια, φωτογραφικές μηχανές και κατάλληλοι οδηγοί αναγνώρισης.

Οι περιοχές στις οποίες έγιναν καταμετρήσεις από τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης είναι:

  • Υγροτοπικό σύμπλεγμα Μουστού, Δ. Βόρειας Κυνουρίας, Αρκαδία
  • Υγρότοποι ποταμού Ευρώτα, Δ. Ευρώτα, Λακωνία
  •  Λιμνοθάλασσα Στρογγύλη, Δ. Ελαφονήσου, Λακωνία
  •  Λιμένας Γέρακας, Δ. Μονεμβασίας, Λακωνία

Σχόλια επισκεπτών

Μπαίνουν κάτι εξυπναληδες και ειρωνεύονται. Δεν βλέπουν την περιβαλλοντική κατάρρευση, δεν νιώθουν την κλιματική κρίση πόσο επηρεάζει τις ζωές μας, δεν βλέπουν ότι δεν υπάρχει μέλλον έτσι όπως πάμε. Όλα στο περιβάλλον συνδέονται και η προστασία της πανίδας θέλει προσεκτική δουλειά, παρατήρηση και καταγραφές. Και δεν είναι θέμα λαϊκίστικης λογικής "δώστε λεφτά στους ανθρώπους πρώτα και μετά σε όλα τα άλλα" γιατί απλώς χωρίς "όλα τα άλλα, δάση, λιμνες, ζώα και φυτά' δεν υπάρχει ούτε ο άνθρωπος. Και πέρα από το πρώτιστο θέμα της ζωής είναι και θέμα φυσικής κληρονομιάς. Όλα αυτά αποτελούν πόλο έλξης, μπορούν με σεβασμό στη φύση να αξιοποιηθούν. Εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως επιλέγουν με οικολογικά κριτήρια τους προορισμούς τους. Δεν είναι όλα μπριζόλα, φρέντο και κόκα κόλα. Ξεκολλάτε επιτέλους τους εγκεφάλους σας

Ήμουν στο χωράφι τις προάλλες, χωρίς φωνές πουλιών και με έπιασε μια θλίψη.
Θυμάμαι το φθινόπωρο, με το όργωμα, πλήθος πουλιών πίσω απ΄ το ζευγά για να φάνε σπόρους και ότι άλλο προλάβουν μέσα στην οργωμένη γη.
Θυμάμαι πάλι, λίγο πριν το χιονιά τα σπουργίτια να στρώνονται στη γη και τους κοκκινολαίμηδες να κουρνιάζουν στα φυλλώματα κοντά στα σπίτια. Τσίχλες και κοτσύφια να τιτιβίζουν στις ποταμιές από αρχές φθινοπώρου έως και την Άνοιξη. Και το καλοκαίρι τα αηδόνια να το στρίβουν στις ρεματιές και τις λαγκαδιές του χωριού.
Πόσο, μα πόσο φτωχότεροι είμαστε τελικά, χωρίς αυτούς τους φτερωτούς φίλους, που έχουν λιγοστέψει κατά πολύ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio