Μαντάς: Το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει με τηλεδιάσκεψη ή διά ζώσης, όχι «διά περιφοράς»!

Τετ, 06/05/2020 - 18:38
Image

Με επιστολή του, ο τέως δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς ζητεί οι συνεδριάσεις του ΔΣ να πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη ή διά ζώσης και όχι διά περιφοράς. Ακολουθεί η επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Ο νομοθέτης, στη διάρκεια της πανδημίας, έδωσε στα συλλογικά όργανα τρεις επιλογές για τον τρόπο συνεδρίασης τους: “δια περιφοράς”, “τηλεδιάσκεψη” και “δια ζώσης αλλά κεκλεισμένων των θυρών”.

Τα σημερινά ΔΣ έχουν προγραμματιστεί σήμερα να αρχίσουν στις 17:15 και θα διαρκέσουν μέχρι και 19:00. Στις προσκλήσεις, αναφέρεται:

‘Στο  ανωτέρω  διάστημα  καλούνται  οι  Δημοτικοί  Σύμβουλοι  και  οι  Πρόεδροι  των Κοινοτήτων που  θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση, να εκφράσουν τις απόψεις τους επί των θεμάτων και να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά επί των εισηγήσεων που τους έχουν ήδη αποσταλεί,  στο  υπηρεσιακό  ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο  (e-mail)  που  αναγράφεται  στην παρούσα.  Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail),  τότε  αυτή  θα  γίνεται  είτε  μέσω  της  σταθερής  τηλεφωνίας  στον  αριθμό  κλήσης 2755360133 (γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου) είτε στο κινητό τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 6946630269 (Πλακοκέφαλος Θεμιστοκλής – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου). Τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις παρακαλούμε να κατατεθούν εγκαίρως στο υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.’

Όλες οι γνώμες συγκεντρώνονται σε ένα e-mail και με βάση αυτό βγαίνουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Μια μέθοδος αναχρονιστική, δύσκαμπτη και αναποτελεσματική αφού αποκλείει το διάλογο και τη βασική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι η ανταλλαγή απόψεων και η συνδιαμόρφωση των αποφάσεων.

Στην διαδικασία της “δια περιφοράς”, χάνεται εντελώς ένα βασικό κομμάτι της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό των ερωτήσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς την δημοτική αρχή και η αντίστοιχη απάντηση της τελευταίας. Οι πολίτες τελικά δεν γνωρίζουν τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής και ούτε τις γνώμες των αντιπολιτευόμενων.

Καθημερινώς και περισσότερο, παρατηρούμε τα συλλογικά όργανα της Ελλάδας και γενικά του πλανήτη να επιλέγουν τη μέθοδό της Τηλεδιάσκεψης ώστε να αποφασίζουν άμεσα, αποτελεσματικά, διεξάγοντας διάλογο σε πραγματικό χρόνο. Σε μια τηλεδιάσκεψη, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, μπορεί κάποιος να συμμετέχει από υπολογιστή, tablet αλλά ακόμα και από κινητό. Ενώ σε μερικές περιπτώσεις δύναται κάποιος να συμμετέχει από σταθερό τηλέφωνο. Αν κάποιος δεν έχει κανένα από αυτά τα μέσα, πράγμα δύσκολο πλέον στην εποχή μας, ώστε να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί σε ένα χώρο με άλλους συμμετέχοντες και από κοινού να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη από έναν υπολογιστή ή τηλέφωνο, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας.

Όλα τα συλλογικά όργανα της χώρας που επιθυμούν τη διασφάλιση της δημοσιότητας και της διαφάνειας, συνεδριάζουν αυτή την περίοδο με τη μέθοδο της Τηλεδιάσκεψης. Αυτό έκανε η Περιφέρεια, αυτό εφαρμόζουν και όλοι οι σύγχρονοι Δήμοι.

Έχοντας τις παραπάνω σκέψεις, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο επιλέγει να συνεδριάσει “δια περιφοράς” και όχι με “Τηλεδιάσκεψη”.

Ήδη έχουν γίνει αρκετές συνεδριάσεις «δια περιφοράς» και οφείλουμε να εξηγήσουμε σε όλους ότι δεν θίξαμε έως σήμερα το θέμα, σεβόμενοι τους έκτακτους λόγους που απαιτούσαν έκτακτες λύσεις και αυξημένη  ενασχόληση με θέματα δημόσιας υγείας. Όμως, όπως φαίνεται, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, ήρθαν για να μείνουν αρκετό καιρό.

Η υγειονομική κρίση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κοινωνία, δίνει όμως τη δυνατότητα βελτίωσης σε ορισμένους τομείς. Ένας από αυτούς είναι ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός στη δημόσια διοίκηση. Μόνο προς όφελος του Δήμου για το παρόν αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι η εξοικείωση με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Κανένα πρακτικό θέμα δεν τίθεται, αφού ήδη από το 2012 τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ προκύπτουν από ειδική διαδικασία απομαγνητοφώνησης των ηχητικών αποσπασμάτων που λαμβάνονται.

Είναι γεγονός οτι πολλοί δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες επιλέγουν την “δια περιφοράς” συνεδρίαση την πιο βολική για τις διοικήσεις, αφού γλυτώνουν και από την ενοχλητική «αντιπολίτευση». Η καραντίνα, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για αντιδημοκρατικές λειτουργίες.

Η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει όλα τα εργαλεία για υλοποίηση ανοιχτών συνεδριάσεων σε πραγματικό χρόνο και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων (συμβούλων, φορέων, πολιτών, κλπ).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει δημοσιοποιήσει από τις 25/3 τη δυνατότητα δωρεάν τηλεδιάσκεψης μέσω του συστήματος σύστημα Webex-Cisco. Έχουν ενδιαφερθεί περίπου 150 Δήμοι και 40 το χρησιμοποιούν ήδη, σύμφωνα με την τεχνική υποστήριξη της ΚΕΔΕ, που δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να διευκολύνει όσους ενδιαφέρονται, με οδηγίες. Ο λόγος είναι ότι το σύστημα το κατεβάζει κανείς από το internet δωρεάν!

Κύριοι, σας προσκαλούμε να αναθεωρήσετε αυτή σας την πρόσκληση και να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη και ταυτόχρονη μετάδοση σε κάποιο μέσο (π.χ. youtube channel).

Υπενθυμίζω στον  Δήμαρχο ότι , σχετικά με αυτά που στο πρόσφατο παρελθόν δημοσιοποιούσε με «Πύρινα» δελτία τύπου,  η ταχύτητα των συνδέσεων Internet στο γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπει την on line αναμετάδοση της τηλεδιάσκεψης.

Σε κάθε περίπτωση, αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα παραπάνω, θα μπορούσατε να προγραμματίσετε την “δια ζώσης αλλά κεκλεισμένων των θυρών” συνεδρίαση, σε χώρο που πληρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας και με ταυτόχρονη αναμετάδοση της συνεδρίασης.

Για να τηρηθεί η δημοσιότητα, η διαφάνεια και να γίνει γόνιμος διάλογος πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει με τηλεδιάσκεψη ή δια ζώσης, όχι «δια περιφοράς».

Σε ένα συμβούλιο σαν αυτό, θα πρέπει ο Δήμαρχος να μας εξηγήσει τη θέση των εισηγητών της Δημοτικής αρχής σε μια σειρά θεμάτων όπως τα παρακάτω:

1.      Τη στάση της παράταξής του σχετικά με την Αναπτυξιακή εταιρεία «Πάρνωνας Α.Ε» Εν έτει 2020, γιατί τη στάση του εν έτει 2019 την γνωρίζουμε και την έχει ήδη δημοσιοποιήσει.. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί και οι απόψεις… Εμείς πάντως παραμένουμε στα ίδια που λέγαμε και πέρσι.. και σε ένα συμβούλιο όπως πρέπει, θα συμφωνούσαμε, γιατί δεν αλλάζουμε απόψεις αναλόγως με τον καιρό όπως εσείς..

2.      Τη στάση της παράταξής του σχετικά με τον Προϋπολογισμό του Κληροδοτήματος Ι.Γκαύρου. Πέρσι καταψήφιζε, φέτος εισηγείται το ίδιο που καταψήφιζε. Έχει προσθέσει μόνο τον παραγκωνισμό της γνωμοδοτικής επιτροπής.. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί και οι απόψεις… Εμείς πάντως παραμένουμε στα ίδια που λέγαμε και πέρσι.. και σε ένα συμβούλιο όπως πρέπει, θα συμφωνούσαμε, γιατί δεν αλλάζουμε απόψεις αναλόγως με τον καιρό όπως εσείς..

3.      Τη στάση της παράταξής του σχετικά με την ναυαγοσωστική κάλυψη των παράλιων του Δήμου μας.. Τον τρόπο, τον χρόνο, τις παραλίες και τον αριθμό ναυαγοσωστών. Την κάλυψη των θέσεων με εργαζόμενους ΙΔΟΧ ή με Εταιρείες ναυαγοσωστικής κάλυψης. Τις επιλογές σας και την νομιμότητα αυτών των επιλογών.  Εμείς πάντως παραμένουμε στα ίδια που λέγαμε και πέρσι.. και σε ένα συμβούλιο όπως πρέπει, θα συμφωνούσαμε, γιατί δεν αλλάζουμε απόψεις αναλόγως με τον καιρό όπως εσείς..

4.      Τους λόγους που δεν έχετε ακόμα δημοπρατήσει την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων του Βιολογικού Καθαρισμού και κινδυνολογείτε, ενώ σας είχαμε εξασφαλίσει πόρους, διαδικασίες, αποφάσεις, μελέτες και το μόνο που χρειαζόταν από 1/9/2019 ήταν η δημοσίευση του Διαγωνισμού.

5.      Το στάδιο στο οποίο βρίσκονται μεγάλα έργα που κατά το κοινώς αποδεκτό, αποτελούν αναγκαίες παρεμβάσεις για τον τόπο μας και υλοποιούνται, αλλά είχαν την ατυχία να έχουν σχεδιαστεί, χρηματοδοτηθεί και δημοπρατηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή όπως : Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο, Δίκτυο Ύδρευσης Παραλίου Αστρους, Δίκτυο Ύδρευσης Κορακοβουνίου, Αγροτικοί δρόμοι Δολιανών.

6.      Καθημερινώς δημοσιεύονται εντάξεις έργων Δήμων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Είναι γεγονός ότι στον Δήμο μας είχαμε εντάξει τα έργα παλιότερα. Γιατί όμως δεν τοποθετούνται οι χλοοτάπητες στα Γήπεδα Κορακοβουνίου και Παραλίου Αστρους; Κυρίως, γιατί δε δημοσιεύεται η μοναδική ένταξη που ακόμα περιμένουμε; Οι αγροτικοί δρόμοι Ξηροπηγάδου; Τα στοιχεία είχαν φτάσει στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον 6/2019.

7.      Ουδέν νεότερο από την ανάπλαση της Οδού Καλλίτση στο Παράλιο Αστρος… Όμως τα 1,5 εκ. ευρώ έχουν γραφτεί ξανά στον Προϋπολογισμό του 2020. Τί θα γίνει, τα χάσαμε ή θα τα χάσουμε;

8.      Γιατί δεν έχουμε λάβει απάντηση σε έγγραφα που ζητάμε ζυγολόγιο, τιμολόγια και χρηματικά εντάλματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, από τις 14/2; Τί άλλο πρέπει να κάνουμε; Σας το υπενθυμίσαμε και εγγράφως πριν ένα μήνα..

Σε ένα «δια περιφοράς» Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορούν να τεθούν ούτε να συζητηθούν αυτά τα θέματα. Αν εκφυλίσουμε τη συζήτηση αυτών των θεμάτων σε ανταλλαγές δελτίων τύπου στο διαδίκτυο, θα καταφέρουμε απλώς να περιοριστούμε σε ανταλλαγή μονολόγων και το σχολιασμό των ανώνυμων κουκουλοφόρων του διαδικτύου. Δεν είναι όμως αυτό Δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Και δεν επιθυμούμε αυτό.

Επιθυμούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει ουσία, να μην είναι μια απλή διαδικασία. Επιθυμούμε να τηρηθεί η δημοσιότητα και η διαφάνεια. Εσείς?

Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς ζητάμε την ματαίωση των σημερινών συνεδριάσεων του Δ.Σ και εκ νέου ορισμός ημερομηνίας με τηλεδιάσκεψη ή “δια ζώσης αλλά κεκλεισμένων των θυρών” συνεδρίαση, σε χώρο που πληρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας και ταυτόχρονη μετάδοση σε κάποιο μέσο (π.χ. youtube channel).

 Σε περίπτωση που δεν γίνει το αίτημά μας αποδεκτό, θα απέχουμε της ψηφοφορίας.

 

Αστρος 6/5/2020

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Πολιτών

Παναγιώτης Μαντάς

 

Σχόλια επισκεπτών

Τα Ψέματα να λέγονται ζωντανά θέλουμε ααα όλα κι όλα δια περιφοράς αναγκαζομαστε να δείχνουμε την αλήθεια. Και να παίρνουμε ξεκάθαρη θέση ναι ή όχι χωρίς να πουλάμε σανό

Η αφάνεια σας και η κατρακύλα αποτυπώνεται περιτρανα και σε αυτή την παρέμβαση σας!!!Αφανείς σαν Δήμαρχος,απογοητευτικός και στην νέα σας θέση!!!Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις σας επιτέλους μια φορά για το καλό αυτού του τόπου,και μην βγαίνετε μόνο και μόνο για να δηλώσετε την παρουσία σας στα κοινά αυτού του τόπου.Απο αερολογίες εκ μέρους σας χόρτασαν τα μάτια μας και πόνεσαν τα αυτιά μας.Φτανει πια!!!

Η πλατεια του αγιου ανδρέα επιλέχθηκε για αναβάθμιση λογω του Μαντά. Για αυτο να τον ευχαριστεις. Αν δεν προχωρησει θα φταίνε αυτοι που προσκυνας γιατι τοσο καιρό δεν κανουν τίποτα για να προχωρησει.

ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΝΤΩΣ ΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ...ΤΟ ΕΙΧΕΣ...ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ?ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙ(ΕΡΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΕΛΙΚΑ),ΟΥΤΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΗΡΘΑΝ(ΟΠΩΣ ΕΤΑΖΕΣ),ΟΥΤΕ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ(ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΒΓΗΚΑΤΕ),ΟΥΤΕ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΟΙΤΑΞΑΤΕ(ΜΑΡΑΖΩΣΑΝ) ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕ(ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΒΕΒΑΙΑ...ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ Ο ΒΛΑΣΗΣ).ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΑΣ

Μπράβο Μαντά. Μπράβο που δεν έχεις βαρεθεί ώστε να τους μουντζώσεις όλους. Μένεις εδώ συνεχίζεις να δείχνεις την τεράστια διαφορά που έχεις από αυτούς. Απόδειξη της υπεροχής που έχει ο λόγος και η σκέψη σου, είναι η απάντηση του Πλακοκέφαλου.

Η συνέπεια του αιρετού στο σκοπό που εκλέγηκε πρέπει να είναι ειλικρινής και συνεχήςκαι όχι κατά το δοκούν ή κατά το βολεύειν. Για να διαμαρτύρεσαι και να εισακούγεσαι πρέπει να έχεις μάθει να ακούς αυτόν που διαμαρτύρεται όταν είσαι εξουσία. Υπάρχουν υπηρεσίες που ασχολούνται με το κάθε θέμα. Γιατί δεν απευθύνεται η αντιπολίτευση στις αρμόδιες υπηρεσίες για να πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται και μετά να προβεί σε ανακοινώσεις με τα ίδια τα έγγραφα ; Είναι πιο ειλικρινής ο τρόπος και δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον του κάθε αιρετού και όχι οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις.

Μαντα να βγαίνεις που και που και να τους τα λες. Αυτοί ναυάγησαν όλα τα έργα που τους είχες ετοιμάσει και τους είχες τα χρήματα εκεί για να τα εκτελέσουν. Αν τους αφήσεις και δεν ασχοληθείς, αυτοί θα φτάσουν τα δημοτικά τέλη στο 500%.. Οι ανθρωποι ειναι ανίκανοι. Καλά να πάθουμε με τους χ*ς που μπλέξαμε..

Μάντεψε ποιός Δήμαρχος του Δήμου μας ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστηρίχθηκε από το Σύριζα και διορίστηκε από την Νέε Δημοκρατία.
Ο κόσμος τόχει τούμπανο και μερικοί ας τον καμαρώνουν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio