Καστράκι: Ένα οχυρό με μαγευτική θέα

Τετ, 15/02/2023 - 11:20
Image
Ένα από τα δεσποτικά οχυρά της περιοχής μας είναι το κάστρο στα νοτιοανατολικά του οικισμού της Χειμερινής Μελιγούς, που από κει προκύπτει και η ονομασία της θέσης του «Καστράκι».

Η θέα από το Καστράκι είναι θαυμάσια προς όλες τις κατευθύνσεις. Φαίνονται τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου,  η βαλτώδης πεδιάδα των Βρασιών,  νησιά όπως οι Σπέτσες, και το Ναύπλιο.

Στα βόρεια και ανατολικά του λόφου εντοπίζεται τμήμα αρχαίας οχύρωσης, ενώ από την άλλη  στην απότομη ανατολική πλαγιά εντοπίζονται τοιχώματα ρωμαϊκής περιόδου.

Δυτικά και ανατολικά του λόφου σημειώνονται τμήματα μεσαιωνικού τείχους  και στα βορειοδυτικά κτίσματα ελληνιστικών χρόνων. Στο κέντρο βρίσκεται ο ναός των Αγίων  Αποστόλων που σύμφωνα με την επιγραφή του ανεγέρθηκε το 1611.

Στα δυτικά του πλατώματος υπάρχει ερειπωμένο οχυρό κτίσμα ενώ ακόμα παρατηρούνται δύο πλακόστρωτα αλώνια, ίχνη κτισμάτων και διώροφο πυργόσπιτο , η κατασκευή του χρονολογείται πιθανώς στον 17ο - 18ο αιώνα. Οι εγκαταστάσεις μαζί με τον ναό αποτέλεσαν το 1612 μετόχι της Μ. Αγίας Τριάδας Μελιγούς


Στο Καστράκι την Καθαρά Δευτέρα συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι της Μελιγούς και των άλλων περιοχών και γιόρταζαν τα Κούλουμα με ζωντανή μουσική, πολύ κέφι και χορό.

Σήμερα το Καστράκι με υπουργική απόφαση έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος και πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω κυρίως της μαγευτικής του θέας.

Σχόλια επισκεπτών

Πολύ ωραίο αφιερωμα του Astrosnews!!!
Δυστυχώς οι παρυφές του λόφου κινδυνευουν να χαθούν από τους καταπατητες που έχουν φυτέψει ελιές και φτάνουν μέχρι το λόφο. Ευτυχώς που χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος γιατί θα έφταναν μέχρι πάνω στο λόφο.
Για όποιον έχει αποριες ας αναζητησει φωτογραφίες του λόφου 30 χρόνια πίσω.
Και το ερώτημα είναι το δασαρχείο που είναι σε όλα αυτά τόσα χρόνια, καθώς και οι δημοτικές αρχές.
Η κοινότητα Μελιγούς έχει κάνει πολλούς δικαστικούς αγώνες στο παρελθόν!

Δέστε τίς καταπατήσεις στον Περιφερειακό Αστρος Λεωνίδιο που χάνονται ζωές Όταν νοικιαζει κάποιος 10τ Μ σε μια Πλατεία πληρώνει τέλη στο Δήμο αυτή που βγάζουν χιλιάδες στον Περιφερειακό πληρώνουν ? ΟΧΙ γιατί? Ας το δεί η Οικον Υπηρεσία του Δήμου όχι δεν βλέπουμε δεν ακούμε να δούμε ένα Δ Σ να το φέρει στο Δ Σ Ένα μέχρι και οι τσοπάνηδες που βόσκουν τα πρόβατα σε Δημόσιες και Δημοτικές και Κοινοτικές εκτάσεις πληρώνουν Ίσως δεν γνωρίζεται κ κ Δ Σ μόνο ένας Δ Σ φέρει ένα θέμα στο Δ Σ το Δ Σ είναι υποχρεωμένο να το συζήτηση τα λέω καλά κ Πρόεδρε του Δ Σ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio