Η απάντηση του Προέδρου της Ωριάς στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας

Πέμ, 25/08/2022 - 13:56
Image

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ωριάς δίνει τη δική του απάντηση στην επιστολή που έλαβε από την πρόεδρο της ΔΕΥΑΒΚ (την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ).  Ο πρόεδρος τόνισε ότι παρόλο που θα έπρεπε να υπάρχει ένα κλίμα συνεργασίας μεταξύ της επιχείρησης και των τοπικών κοινωνιών, βλέπει την επιχείρηση να κάνει αναφορά μόνο  στα νόμιμά της δικαιώματα και όχι να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ζητήματα που είχε θέσει στην ανακοίνωση του.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του προέδρου της κοινότητας Ωριάς.

Ανακοίνωση
Θέμα: Απάντηση σε επιστολή της ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας.

Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την απάντηση της Προέδρου της ΔΕΥΑΒΚ ως προς την ανακοίνωση που εξέδωσα στις 20-8-2022. Διαβάζοντας την εν λόγω απάντηση μπορεί κάποιος άνετα να διαπιστώσει το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ της επιχείρησης με τις τοπικές κοινωνίες , μιας συνεργασίας που αντί να είναι αποτέλεσμα ανταλλαγής απόψεων , πραγματώνεται μέσα από τη νομική και δικαστική οδό, αφού συνεχώς αναφέρεται στο δικαίωμα που έχει η επιχείρηση να προβεί στα νόμιμα δικαιώματά της μη δίνοντας ωστόσο απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της Ωριάς και όχι μόνο.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Αν και δεν έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία, προφανώς δεν έγινε καμία αναφορά στον Πρόεδρο της Κοινότητας του Ελάτου ότι σκοπεύετε να φτιάξετε δεξαμενή για να υδροδοτείται η Κοινότητά της Ωριάς και προφανώς όλοι οι κάτοικοι του Ελάτου κατάλαβαν το λάθος και ότι εσφαλμένα με κατηγορούσαν ότι θέλω να τους πάρω το νερό!

2. Είναι βέβαιο ότι λόγω καλοκαιριού έχετε πάρα πολλές υποθέσεις και προβλήματα να αντιμετωπίσετε , ωστόσο καλό θα ήταν να είχατε καλύτερη ενημέρωση όσον αφορά την εικόνα που επικρατούσε κάθε φορά που οι υδροφόρες του δήμου φόρτωναν νερό από τη γεώτρηση και όχι εσφαλμένα από τη δεξαμενή που αναφέρεστε. Μια εικόνα απαξίωσης εγκατάλειψης της γεώτρησης σπαταλώντας εκατοντάδες κυβικά στο λαγκάδι για μέρες πάρα τις συνεχείς οχλήσεις σε υπαλλήλους της υπηρεσίας καθώς και σε συμβούλους. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι όταν μετά από αντίστοιχη διαδικασία είχε χαλάσει η βάνα τροφοδοσίας των υδροφόρων γεμίζοντας όλη τη γεώτρηση με νερό και έπειτα από συνεχείς τηλεφωνικές διαμαρτυρίες μου την αντικαταστήσατε!!! Αν θέλετε μπορείτε να επισκεφτείτε το χωρίο μας να σας το επιβεβαιώσουν οι κάτοικοί του.
3. Καλό θα ήταν να γνωρίζει η τοπική κοινωνία της Ωριάς από πότε έχει να γίνει συντήρηση της γεώτρησης και μετά τη φετινή υπερβολική χρήση της πότε έχει προγραμματιστεί, καθώς επίσης για το εάν υπάρχει και άλλη /άλλες κοινότητες στην περιοχή που μπορούν να συνδράμουν στο έργο σας.
4. Όσον αφορά τη τοποθέτηση λάστιχου πάνω στη γεώτρηση με σκοπό την υδροδότηση της Κοινότητας Καράτουλα, για το οποίο «…κρίθηκε σκόπιμο εκτάκτως από τη ΔΕΥΑ …» να σας υπενθυμίσω το κρίσιμο ερώτημα «Με ποια μελέτη έγινε η εν λόγω «σύνδεση» , ποιος μηχανολόγος
μηχανικός ενέκρινε την αναγκαιότητα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης ενέργειας. Ποίος επιστήμονας ενέκρινε την «πατέντα» να τροφοδοτούμε ένα χωριό με περίπου πέντε κυβικά ημερησίως σπαταλώντας αντίστοιχα εκατοντάδες , λόγω της «μικρής» όπως αναγράφεται , υπερχείλισης με την χειροκίνητη χρήση της !!! Επιπλέον, ποιο το κόστος της συνεχούς λειτουργίας (ρεύμα)και ποιος εν τέλει θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση βλάβης στο μοτέρ ή στους ιμάντες ή άλλου της γεώτρησης.
5. Σχετικά με τις πηγές στη περιοχή του Βασιλοπηγάδου, ειλικρινά η απάντηση σας με απογοήτευσε. Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή για ένα έργο που θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί.
Πιο αναλυτικά:

i. Το έργο με ομόφωνη απόφαση α) του Περιφερειακού Συμβουλίου (116/2018 –ΑΔΑ ΨΒΤΡ7Λ1-ΘΓΥ) , β) του ΔΣ της ΔΕΥΑΒΚ (41-2018 – ΑΔΑ ΩΣΖΠΟΡΓ4-Ρ7Β) ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας
Πελοποννήσου και της ΔΕΥΑΒΚ για το έργο : «Προμήθεια υλικών για την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης της Τ.Κ. Ωριάς του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας» .
ii. Με την από 17-7-2018 (ΑΔΑ Ω8Φ87Λ1-961) Προγραμματική Σύμβαση ορίστηκαν οι όροι και οι υποχρεώσεις για την ολοκλήρωση του έργου στην κοινότητα Ωριάς. Ως ΔΕΥΑΒΚ σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.5.2 εδάφιο 5 έπρεπε «να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (μελέτες, αδειοδοτήσεις, εργασίες κλπ) για την ενσωμάτωση των παραληφθέντων υλικών στο δίκτυο ύδρευσης και να ενημερώσει εγγράφως την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προσκομίζοντας και σχετικό αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες κλπ).
iii. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προμήθευσε με υλικό (σωλήνες ) τη ΔΕΥΑΒΚ από 26- 6-2019 .
iv. Για τρία χρόνια δεν έγινε τίποτα παρά τις συνεχείς οχλήσεις και αλληλογραφία. Φθάσαμε φέτος μετά από ενεργοποίηση της επιτροπής παρακολούθησης (μετά από συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αρκαδίας κ. Σκαντζό Εμμ, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά),να γίνει νέα συνάντηση και να βοηθήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ολοκλήρωση του έργου και η ΔΕΥΑΒΚ (να κάνει μελέτη και να καθαρίσει την περιοχή). Τέλος πριν λίγες ημέρες (18 και 19 Αυγούστου , ενώ είχε συμφωνηθεί για τέλη Ιουλίου) με μηχάνημα του Δήμου και ένα υπάλληλο της ΔΕΥΑΒΚ έγινε καθαρισμός των πηγών και σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπαλλήλου (που επισκέφτηκε τη κεντρική πηγή του Βασιλιά πάλι στις 20 Αυγούστου) με ενημέρωσε ότι το νερό είναι πολύ ικανοποιητικό για την εποχή και πως για να μετρηθεί πρέπει να υπολογιστεί σε δύο σημεία που βγαίνει, χωρίς να έχει υπολογιστεί το νερό που βγαίνουν και από άλλες πηγές (σαμαρτζέϊκη πηγή ,κλπ).

Για όλα τα ανωτέρω τίθενται πολλά και κρίσιμα ερωτήματα.
1. Εάν αμφισβητείται το κύρος της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΒΚ που ομόφωνα ενέκρινε τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης. Εάν αμφισβητούνται το κύρος του εξαίρετου και με πολλή εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης κ. Καμπύλη Ιωάννη (στην οποία ηγείτο τότε ο νυν Δήμαρχος κ. Καμπύλης Γεώργιος).
2. Εάν αμφισβητείται το κύρος της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που ομοίως ομόφωνα ενέκρινε τη σύμβαση και προμήθευσε την επιχείρηση με σχετικό υλικό
3. Για πιο λόγο δεν εφαρμόστηκαν τα οριζόμενα στην σύμβαση , όπως αναλυτικά περιέγραψα ανωτέρω. Για ποιο λόγο δεν έγινε μελέτη, εργασίες κλπ, ως η επιχείρηση όφειλε. Για ποιο λόγο ενώ επίμονα ζητούσα δεν είχε προβεί σε καθαρισμό των πηγών τόσα χρόνια και εάν αυτό αποτελεί αιτία μείωσης της ποσότητας του νερού.
4. Με ποια δεδομένα αναφέρεται ότι είναι 1 κυβικό/ώρα. Κάποιος κακοπροαίρετα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτό αναφέρεται προκειμένου να μην ολοκληρωθεί το έργο! Την προηγούμενη φορά που κλιμάκιο είχε βρεθεί στο χώρο για να προσκομίσει στοιχεία για τη μελέτη έγινε εκτίμηση και όχι μέτρηση για περίπου 1,5 κυβικό. Τώρα που καθαρίστηκαν οι πηγές αν και είναι στη χειρότερη περίοδο μπορεί να γίνει μέτρηση.
5. Τέλος, στην ανακοίνωση μου αναφέρθηκε το εξής: «διαπιστώσαμε ότι αν και βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου οι πηγές βγάζουν ικανοποιητικό νερό που μπορεί να αυξηθεί με την κατάλληλη «καλλιέργεια» καλύπτοντας έτσι για μεγάλο μέρους του έτους τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού μας» , κάτι απολύτως κατανοητό και σαφές. Δεν αναφέρθηκε ότι θα καλύπτει όλο το έτος. Και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί το συγκεκριμένο νερό να κάλυπτε ανάγκες 150 και κατοίκων στο παρελθόν ( με ζωικό κεφάλαιο- και κήπους και χωράφια) και να μη μπορεί να καλύψει αντίστοιχα ανάγκες πολύ λιγότερων σήμερα ουσιαστικά επισκεπτών.

Τέλος, όσον αφορά τα περί ιδιοκτησίας θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα εξής:
1. Η ΔΕΥΑΒΚ συστήθηκε το 2009 ενώ τόσο η γεώτρηση όσο και η πηγές προϋπήρχαν. Καλό θα ήταν να μη προκαλείται το κοινό αίσθημα γιατί ειδικά για τα ορεινά χωριά το ΝΕΡΟ είναι παρά πολύ σημαντικό και για την απόκτησή του έχουν δαπανηθεί χρήματα των κατοίκων και όχι των δήμων ή των επιχειρήσεων τους. Κανείς δεν αμφισβητεί νομικά ότι ανήκει στη ΔΕΥΑΒΚ αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ανακαλύφθηκε η Αμερική και ότι η ζωή συνεχίζεται και χωρίς ΔΕΥΑ, όπως συμβαίνει άλλωστε σε αρκετούς δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επειδή για το χωρίο μας τόσο για το Βασιλοπήγαδο όσο και για τη γεώτρηση δαπανηθήκαν πολλά χρήματα από πατριώτες τόσο της ομογένειας όσο και του εσωτερικού καλό θα ήταν να μη τους μειώνουμε. Περίμενα άλλωστε ως πατριώτισσα να γνωρίζετε το τις δυσκολίες και τις ανάγκες των ορεινών χωριών όσον αφορά το νερό , το ρεύμα και τους δρόμους και τις θυσίες που έκαναν για να τα αποκτήσουν.

2. Επιπλέον να γίνει κατανοητό ότι επειδή και στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθησε να γίνει «μόνιμη υδροδότηση» άλλης περιοχής, η οποία και απέβη άκαρπη, μετά την σύσσωμη και δυναμική αντίδραση όλων των Ωριάτων, θα σας παρακαλούσα να μη το πραγματοποιήσετε. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι δε θα ήθελα να συνεχιστεί αυτή η αλληλογραφία. Θα ήταν εποικοδομητικό αν μπορούσαν να απαντηθούν τα ανωτέρω ερωτήματα για την ενημέρωση όλων. Σκοπός άλλωστε είναι η εξυπηρέτηση της ανάγκης των πολιτών του δήμου και στην περίπτωση μας του χωριού μας της Ωριάς για ικανοποιητικό και ποιοτικό επίπεδο νερού. Για το λόγο αυτό σας παρακαλώ όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου και το έργο στο Βασιλοπήγαδο να πραγματοποιηθεί και η γεώτρηση να συνεχίσει να υδροδοτεί το χωρίο μας χωρίς να προκαλείται κίνδυνος στη λειτουργία της.
Να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό άλλη μια φόρα τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Σκαντζό Εμμανουήλ για την πρωτοβουλία του να βοηθήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ολοκλήρωση του έργου. Δήμαρχε Βόρειας Κυνουρίας Κ. Καμπύλη Γεώργιε, Πρόεδρε της ΔΕΥΑΒΚ κα Αναγνωστάκου Χριστίνα θεωρώ ότι μέσα από συνεργασία και όχι αντεγκλήσεις θα καταφέρουμε να κάνουμε το χωριό μας καλύτερο και ποιοτικότερο, ακούγοντας τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις ανάγκες όλως των Ωριατών , όπως εκφράζονται μέσα από την ιδιότητά μου του Προέδρου της Ωριάς.
Είμαι στη διάθεσή σας για ότι χρειαστείτε.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος

Σωτήριος Παρασκευουλάκος

Σχόλια επισκεπτών

Εσύ είσαι Σωτηράκη,? Για μια στιγμή νόμισα ότι μιλάει άλλος! Πρόσεξε όμως γιατί πας για μαλλί και θα βγεις κουρεμένος. Τα ψέματα και οι αερολογιες σου δεν έχουν σταματημο και θα την πληρώσεις ακριβα

Ρε πρόεδρε τι της λες για δεξαμενές, γεωτρήσεις... Που να τα ξέρει η Χριστίνα αυτά... Έλεος πια... Και αυτό που απάντησε άλλος της το γράψε... Αυτή πρόβλημα με τον Κουτσιουμπη έχει ... Και γράφει για φερέφωνα και ξέρω γω.. Δεν λέει όμως ότι όποιον του βάλανε δίπλα για αντίπαλο τους σκόρπισε .. Μπράβο πάντως γιατί έχεις στοιχεία..

Ποιος ειναι αυτος ο κουτσιουμπης ρε παιδια?η μορφη του ορεινου ογκου?θα ειναι αυτος που σαρωσε με το μαντα.τον γυριζε παντου ο καφες αλλα δεν....το παλικαρι

ΜΗΧΑΝΙΚΕ ΤΩΝ 18:05 ΠΟΥ ΤΑ ΠΗΡΕΣ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑΣΟΥ; ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΤΡΥΣΗ ΠΩΣ ΤΡΑΒΑΤΕ ΛΑΣΤΙΧΟ ΕΣΕΙΣ ΟΙ "ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ"; ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΓΙΑΥΤΟ Η ΠΡΟΕΔΡΙΝΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΟΛΟ ΚΟΤΣΑΝΕΣ; ΕΣΥ ΤΗΣ ΤΑ ΛΕΣ;

Σχολιαστή 19&59 αφου μάθεις πρώτα ορθογραφία μάθε μετά αν χρειάζεται μελέτη για να τραβήξεις ένα λάστιχο είσαι ο ορισμός του ψέματος και των εντυπώσεων.και άμα δεν ξέρεις ρώτα και το Μαντά μηχανικός είναι εξάλλου θα έχει ενδιαφέρον να μας πει την άποψη του.

<< στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν θα ήθελα να συνεχιστεί η αλληλογραφία για το θέμα αυτό....>>

Μας δουλεύειες ρε Πρόεδρε? και τη δημοσιεύειες στο astros news? ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΩΔΙΑ!

Σχολιαστή 23:40, μην ξενυχτάς και πολύ. Είναι συνηθισμένο κάθε φορά που σπάζετε τα μούτρα σας από τις βλακείες που κάνετε εκεί στο Δήμο και τη ΔΕΥΑ, να θυμάστε την ορθογραφία (κοίτα λίγο τη δική σου) και το Μαντά. Αυτός είναι σίγουρα μηχανικός. Εσύ δε νομίζω.... Μαντά λέμε και κλαίμε με τα χάλια σας....

Καπου μεταξύ αυτών που σχολιάζουν νομιζω είναι και ο "γυρολόγος" των εκλογών.Ο μια από δω και μια από κει που δίνει κάνα μεροκάματο σε κάνα παιδάκι να τον τραβάνε καμία φωτογραφία να φαίνεται ότι κάνει έργα.

Σταματήστε να αναφέρεστε άσχημα για νέα παιδιά με άποψη κ θεληση. Το ότι δεν εκλέχτηκαν τέτοια άτομα είναι πληγή για όλους μας .(Στην κόντρα του με τη Δευαβκ ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος κ όχι η κ Χριστίνα) Το θέμα είναι άλλο όμως.. Η ανακοίνωση αναφέρεται για το πώς θα μπορέσει η κοινότητα να πάρει νερό από τις πηγές της αφού θα κατορθώσει να καλύψει τους περισσότερους μήνες του χρόνου.. Η γεώτρηση θα είναι εκεί να συμπληρώνει τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού όχι μόνο για την Ωρια αλλά κ για όλα τα χωριά όπου χρειαστεί.. Μην αποπροσανατολίζεται την συζήτηση κ βοηθήστε με τα σχόλια σας την προσπάθεια ενός μικρού χωριού να καταφέρει αυτό που είναι σωστό.. Το ίδιο θα χρειαστεί κ το δικό μου χωριό κ όλα τα χωριά σιγά σιγά.. Πρέπει να γίνει προσπάθεια κ συνεργασία με την επιχείρηση ύδρευσης να κάνουμε κάτι για το καλό των χωριών μας κ να προλάβουμε καταστάσεις που θα μας κοστίσουν ακριβά.. Το Καστρί χάνει πολλά κυβικά από το υδραγωγείο του.. Έχουν κλειστές γεωτρήσεις για λόγους που δεν ευσταθούν με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα.. Ξέρω από τοπική
αυτοδιοίκηση και από τη λειτουργία της επιχείρησης . Δεν είναι εύκολο όχι όμως ακατόρθωτο.. Συνεργασία λοιπόν.

ΔΑΣΚΑΛΕ ΚΑΛΕ Κ' ΑΓΑΘΕ.
Βλέπω ότι τεχνιέντως μεταφέρεις το τόπι από την μέση του γηπέδου και πίσω τουτέστιν παίζεις άμυνα.Μεχρις ενός ενός σημείου καλά κάνεις και συμφωνώ ασμένως μετά σου.
Είμαι υπέρ της αρχής της συνέχειας του κράτους όπου οι οποίες υπηρεσίες ενεργούν κατά νόμο και καθηκόντων, κι εκφράζουν κατ' ελάχιστον την εξουσία και τις πολιτικές της. Έχε ως παράδειγμα την συμπεριφορά στην γειτονιά μας.
Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, περί προηγούμενων δηλαδή, θα τολμούσες, έτσι παντελονάτα , όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, να μας πεις με ονοματεπώνυμα και θέσεις ποιοί ήταν στο γκουβέρνο όταν γινόταν η αντικατάσταση του δυκτίου ύδρευσης της Μελιγούς; Τοπικός πρόεδρος και σύμβουλοι, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι, προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου,επιβλέπων μηχανικός, εργολάβος, επιτροπή παρακολούθησης παραλαβής κλπ συμπαρομαρτούντες αυτής της αίσχιστης κατασκευής ή τουλάχιστον μέρους αυτής που κάθε μέρα σχεδόν παρουσιάζει βλάβες; Τόλμα λοιπόν.

Δασκαλε Μελιγού, το θέμα είναι οτι ο κόσμος βράζει με το υφάκι και την απαξίωση που δείχνει η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΚ που χαίρει της απόλυτης κάλυψης του Δήμαρχου. Δεν είπε κανείς, ούτε και ο Πρόεδρος του Χωριού μας, οτι τα προβλήματα είναι εύκολα. Όμως η απάντηση της Προεδρίνας ήταν απαράδεκτη και δείχνει οτι είναι αλλού νυχτωμένη. Πώς λοιπόν να υπάρξει συνεργασία με αυτούς τους ανθρώπους; Ας μας αδειάζουν τη γωνιά, για να δούμε αν μπορεί να γίνει τίποτα.

Λυπαμαι τους ωριατες για την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος τους και που τους έφερε σε κόντρα με έλατο, Καράτουλα, και άλλα γύρω χωρισ. Είναι κατάντια. Πότε θα καταλάβετε ότι το παιδάκι δεν κάνει...

Σαν της Ωριάς το Κάστρο, κάστρο δεν είδα... Τούρκοι το πολεμούσαν χρόνους 12 χρόνους μήνες δεκατρείς.. Κ το νερό να μας κόψετε εμείς θα γουστάρουμε... Τα βαγενια όλα γεμάτα τα έχουμε..Άντε γεια...

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio