H Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στην εκδήλωση για το «Πρόγραμμα Ζωής» στο Άστρος (pics,vid)

Τρί, 07/06/2022 - 22:33
Image

Παρουσία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου στο κατάμεστο Ίδρυμα Ζαφείρη στο Άστρος εκδήλωση για την παρουσίαση ενός φιλόδοξου και εξαιρετικά χρήσιμου προγράμματος για τον γενικό πληθυσμό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας υπό τον τίτλο: «Βόρεια Κυνουρία: Ένα Πρόγραμμα Ζωής».


Το πρόγραμμα αφορά στην ανίχνευση των παραγόντων κινδύνου για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τα άλλα καρδιοαγγειακά νοσήματα, στον πληθυσμό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Εστιάζει τόσο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου, όσο και στη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων που θα δώσουν ώθηση στην επιστημονική έρευνα για τα συγκεκριμένα νοσήματα και θα ανοίξουν νέους δρόμους στις πολιτικές υγείας.
Αποκλειστικός χορηγός του προγράμματος είναι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».
Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το Κέντρο Υγείας Άστρους και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας.


Η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη φθάνοντας στον χώρο της εκδήλωσης έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη, την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Άστρους κυρία Πηγή Περδικάκη, τον ιατρό Κώστα Βέμμο και τον ιατρό Γεώργιο Ντάιο, ενώ, καθώς έμπαινε στην αίθουσα υποσχέθηκε ότι θα συνομιλούσε με όλους τους παρευρισκομένους μετά το πέρας της εκδήλωσης, υπόσχεση την οποία τήρησε, καθώς έμεινε για αρκετή ώρα στην αίθουσα, χαιρετώντας τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση.


Ο κ. Βέμμος έλαβε πρώτος τον λόγο και είπε: «Τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρδιακές νόσοι ευθύνονται για τους μισούς θανάτους στην Ευρώπη. Παρά τις προόδους, οι τάσεις είναι αυξητικές. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος και ανέξοδος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το 60% αυτής της προόδου οφείλεται στην πρόληψη. Επιλέξαμε τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για να αναπτύξουμε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα. Γιατί τον συγκεκριμένο; Πρώτον, επειδή αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα σε επαρχιακό πληθυσμό. Η ελληνική επαρχία είναι ζωτικός πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας. Ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών  έχει φέρει σε πέρας στον Νομό  Αρκαδίας για 20 χρόνια, την πρώτη διαχρονική μελέτη εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα. Συνεπώς γνωρίζουμε πράγματα. Τρίτον, το Κέντρο Υγείας του Άστρους  λειτουργεί άψογα και, παρά τις ελλείψεις, προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Η διευθύντρια του Κέντρου και οι γιατροί αγκάλιασαν αμέσως το πρόγραμμά μας. Τέταρτον, ο δήμος και ο δήμαρχος κατάλαβαν τη χρησιμότητα του προγράμματος και με ενθουσιασμό το έκαναν δεκτό.  Χωρίς χρήματα, όμως, ο σχεδιασμός θα έμενε στο επίπεδο της άσκησης επί χάρτου… Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τις δράσεις της Επιτροπής ‘’Ελλάδα 2021’’. Ευελπιστούμε το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει πιλότο για άλλες περιοχές της χώρας. Χάρη σε αυτή την υποστήριξη είμαστε σήμερα εδώ».

Καλώ όλους τους ενήλικες κατοίκους του Δήμου να αγκαλιάσουν το Πρόγραμμα Ζωής και να συμμετάσχουν στην εξέταση.


Ευθύς αμέσως τον λόγο έλαβε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας Γιώργο Ντάιο, και παρουσίασε τα γενικά πλαίσια του προγράμματος.
Αναφέρθηκε στη σωστή ρύθμιση του ζαχάρου, τη χοληστερίνη, και επεσήμανε: «Όσο καλύτερα και νωρίτερα τα ρυθμίσουμε, τόσο θα μειώσουμε τις πιθανότητες για εγκεφαλικά».


«Τα επόμενα δύο χρόνια θα εξετάσουμε σε τι κατάσταση θα είναι τα αγγεία, η χοληστερίνη, η πίεση, το ζάχαρο, και θα τα ρυθμίσουμε, σε συνεργασία με το Κέντρο υγείας Άστρους. Μέσα σε δύο με τρία χρόνια, θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο. Χρειάζονται πολλοί πόροι για 10.000 πληθυσμό. Όταν σχεδιάσαμε αυτό το πρόγραμμα, δεν φανταζόμασταν ότι θα βρίσκαμε χρηματοδότηση. Διαψευστήκαμε εκκωφαντικά. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 αμέσως αγκάλιασε την προσπάθεια».


Εκφράζω την ευγνωμοσύνη τη δική μου, αλλά και όλων όσοι θα ωφεληθούν. Κάθε θάνατος που θα γλιτώσουμε, θα οφείλεται στη δική σας στήριξη. Χωρίς τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Άστρους, και ιδιαίτερα της Πηγής Περδικάκη, δεν θα μπορούσε να γίνει.


«Η πρώτη φορά που έγινε κάτι αντίστοιχο, έγινε στην Αμερική, σε μια μικρή κωμόπολη. Εκείνο το πρόγραμμα μας προσέφερε τόσες πολλές γνώσεις που τις χρησιμοποιήσαμε στην ιατρική και τις χρησιμοποιούμε και σήμερα, όπως το ότι το κάπνισμα σκοτώνει. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά. Μέσα στους επόμενους μήνες θα σας προσκαλέσουμε να μας επισκεφθείτε, και να μειώσουμε τα εγκεφαλικά , τα εμφράγματα και την αναπηρία σε αυτή την υπέροχη περιοχή».
Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Άστρους κυρία Πηγή Περδικάκη, στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα και είπε:
«Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά για εμάς η επιλογή του ΚΥ Άστρους για την εκπόνηση του προγράμματος. Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον αξιέπαινο συνάδελφο Κ. Βέμμο. Είναι πολύ τιμητικό να συμμετάσχουμε σε μια μελέτη τέτοιου μεγέθους, που έχει πολλαπλά οφέλη για τον πληθυσμό, και για το σύνολο της χώρας, αφού τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα είναι χρήσιμα και εφαρμόσιμα πέρα από τα στενά όρια της περιφέρειάς μας.


Το Κέντρο Υγείας θα εξοπλιστεί με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, πολύ ακριβά, αναγκαία  για τις εξετάσεις, αλλά και για τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα.


«Να ευχαριστήσω τον μοναδικό χορηγό που αντιλήφθηκε τη χρησιμότητα αυτής της μελέτης, την Επιτροπή και την πρόεδρο και τιμώντας την εμπιστοσύνη τους, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιτύχει ο στόχος του προγράμματος για το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους του τόπου μας».
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Β. Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης:
«Καλωσορίζουμε για άλλη μία φορά στον Δήμο μας την κυρία Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, και την περιμένουμε και του χρόνου, για τα 200 χρόνια από την Β’ Εθνοσυνέλευση. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα,  πολύ σημαντικό για τους δημότες μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για έναν σκοπό: Να μειώσουμε τα εγκεφαλικά και τις καρδιακές νόσους. Πριν από τρία χρόνια σε συνάντηση με τον κ. Βέμμο μου ανέφερε το όραμά του και μου μετέφερε την επιθυμία να το εφαρμόσουμε στον Δήμο μας. Κύριε Βέμμο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, και αυτό το πρόγραμμα θα σώσει ζωές.


Θα προσφέρουμε τη βοήθειά μας, για να έχει το πρόγραμμα τη μεγαλύτερη επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κυρία Αγγελοπούλου και την Επιτροπή Ελλάδα 2021.


«Αυτό που περάσαμε ως κοινωνία με την πανδημία μας έκανε καλό, μας ανάγκασε να αναπτύξουμε πολύ στενή συνεργασία με τη μονάδα Υγείας. Η συνεργασία μας ήταν καθημερινή, σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, μας έδωσε τη δυνατότητα να λέμε με βεβαιότητα ότι θα είμαστε δίπλα του».


 Η πρόληψη σώζει ζωές. Δεν αμελούμε την υγεία μας.


Τέλος, τον λόγο έλαβε η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία είπε:
«Καλησπέρα στο Άστρος, στους ανθρώπους τους, στους εκλεκτούς διοργανωτές και εμπνευστές. Και σε όλους εσάς που μου κάνετε την τιμή και είστε εδώ μαζί μου. Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι, Το Άστρος είναι ένα μέρος με μεγάλο ιστορικό φορτίο, εδώ έγινε η Β’ Εθνοσυνέλευση. Όταν δημιουργήθηκε η εθνική Επιτροπή 2021, έπρεπε να συντονίσουμε δράσεις σε όλη την Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες. Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι μόνο να τιμήσουμε την ιστορία μας. Η Επιτροπή δεν διαχειρίστηκε ούτε ένα ευρώ από κρατικούς πόρους, καθόλου δημόσιους πόρους. Ο τρόπος που χρηματοδοτήσαμε εκατοντάδες δράσεις και εκδηλώσεις, ήταν αποκλειστικά από χορηγούς, δωρητές και τα έσοδα από το νομισματικό μας πρόγραμμα.


Πήραμε μια απόφαση, όπως είπα προσωπικά στον Πρωθυπουργό, αυτά τα χρήματα τα έδωσε η κοινωνία, ο καθένας που έδωσε 25 ή 45 ευρώ για να πάρει ένα νόμισμα, αυτά που έδωσαν οι δωρητές μας, πρέπει να επιστρέψουν σε δράσεις στην κοινωνία.


«Πήραμε παράταση έξι μηνών, ούτως ώστε να μοιράσουμε 4,6 εκατ. ευρώ, Πέραν από εκθέσεις, βιβλία, κάναμε ένα μικρό νοσοκομείο στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, 18 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, χρηματοδοτήσαμε ομάδα Ελλήνων γιατρών, με πρωτοποριακό φάρμακο για τον κορωνοϊό, οργανώσαμε το Forum η Ελλάδα το 2040. Συμβάλλαμε στο να δημιουργηθεί η μονάδα για την τεχνητή νοημοσύνη, πρώτη φορά στην Ελλάδα το Κέντρο Αρχιμήδης, που λειοτυργεί στο Ερευνητικό κέντρο Αθηνά, εκατοντάδες προτάσεις από τους Δήμους με το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, με 50 εκατ. ευρώ -αυτή ήταν η συνεργασία με την κυβέρνηση- και στόχο έχουμε να μετατρέψουμε το πλεόνασμα σε δράσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων σας. 1,3 εκατ. ευρώ στην Πυροσβεστική, 20 πολυμορφικά αγοράσαμε για τον Έβρο στον Στρατό».
Στη συνέχεια, η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη είπε ότι το πρόγραμμα συνολικά θα κοστίσει 300.000 ευρώ, ενώ 70.000 ευρώ θα δοθούν για τον ιατρικό εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Άστρους.


«Μας συγκίνησε αυτό το παράδειγμα συνεργειών και συνεργασίας. Μια ομάδα πανεπιστημιακών από την Πανεπιστημιακή Σχολή Ιωαννίνων, μια ομάδα επιστημόνων από τον ΕΟΕ, μια ομάδα γιατρών από το ΚΥ Άστρους, όλοι αυτοί συνεργάστηκαν για να γίνει αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο. Έτσι φανταστήκαμε τον ρόλο μας από την πρώτη στιγμή. Να βοηθήσουμε να γίνουν δράσεις από ιδέες, που σκέπτονται άνθρωποι σαν εσάς, Γι’ αυτό αγκαλιάσαμε αυτή την ιδέα».
Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» προχώρησε σε μια προσωπική εξομολόγηση, και αναφέρθηκε στον πατέρα της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή από εγκεφαλικό: «Έχασα τον πατέρα μας από εγκεφαλικό. Που ήταν μια σειρά εγκεφαλικών, ύστερα από υψηλή πίεση, που τον ταλάνισε επί δεκαετίες. Έλεγε στη μάνα μου, ‘’Μαριώ μου, μου ανέβηκε η πίεση, όταν έβλεπα τις κόρες μας να περνάνε με αυτές τις μίνι φούστες από τη γειτονιά. Το έχω ζήσει, ο πατέρας μου μας άφησε την ημέρα που έμαθα ότι ήμουν έγκυος στο τρίτο μου παιδί. Για σας το κάναμε το πρόγραμμα, να το αγκαλιάσετε».


Τέλος, η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη δέχθηκε δώρα από τον δήμαρχο Γιώργο Καμπύλη, όπως παραδοσιακά προϊόντα και μια τσάντα υφασμένη στον αργαλειό, που την ενθουσίασε, ενώ και εκείνη προσέφερε αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή της Βόρειας Κυνουρίας στο πρόγραμμα και ένα δώρο.
Η δράση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι πολίτες θα μπορούν δωρεάν να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και οι επιστήμονες να μελετήσουν δεδομένα στον γενικό πληθυσμό που, εν τέλει, θα βοηθήσουν στην πρόληψη των εγκεφαλικών και των καρδιοπαθειών στη χώρα μας.

 Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε την σελίδα του ArcadiaPortal στο Facebook

Video

Σχόλια επισκεπτών

Η μεγαλοσύνη των Αγίων Θεοδώρων συγχωρεί τους απερίσκεπτους που προγραμμάτισαν αυτή την εκδήλωση την ίδια στιγμή που ψάλλονταν ο εσπερινός των λειψάνων των Αγίων. Άνθρωποι που ήθελαν στερήθηκαν την λειτουργία και άλλοι αντίστοιχα στερήθηκαν την εκδήλωση. Ο Θεός είναι μεγάλος όπως και η ανευθυνότητα και η επιπολαιότητα των ανθρώπων....

«Καλησπέρα στο Άστρος, στους ανθρώπους τους, στους εκλεκτούς διοργανωτές και εμπνευστές. Και σε όλους εσάς που μου κάνετε την τιμή και είστε εδώ μαζί μου»… με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η κ. Αγγελοπούλου. Οποία αμετροέπεια. Λες κι ο κόσμος πήγε και την κ. Αγγελοπούλου κι όχι για τους εξαίρετους επιστήμονες.

Κ που να ξέρατε κυρία Γιάννα ότι όλα αυτά π ειπατε κ κάνατε ότι στο κέντρο υγείας δεν έχουμε οδηγούς μια τουρίστρια προχθές έμεινε μέσα στο αμάξι της κ ο άντρας της έλεγε ημαρτον ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνεται αυτό..ο θεός να μας φιλάει από όλους εσάς τους ανίκανους κ άσχετους που έχουμε μπλέξει.μονο τον μισθό της κυρίας προέδρου ήξερες δήμαρχε να αυξήσεις άμεσος όπως σε πρόσταξαν,να προσλάβεις δύο οδηγούς όπως έλεγες κ κατηγορούσε προεκλογικά δεν μπορούσες....

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio