Γιατί αξίζει να επισκεφτείτε τα Βέρβενα

Παρ, 04/08/2023 - 13:27
Image

Σε ολόκληρη την Ελλάδα και κάθε εποχή μπορεί κάποιος ταξιδιώτης να επιλέξει πολλούς και συνάμα υπέροχους προορισμούς.

Ένας πραγματικά ενδιαφέρων ορεινός προορισμός είναι τα ιστορικά και όμορφα Βέρβενα Αρκαδίας που σας καλούν να τα γνωρίσετε.

Βρίσκονται στη Δυτική πλευρά του Πάρνωνα. Είκοσι λεπτά από την Τρίπολη, πενήντα λεπτά από το Άστρος και μόλις δύο ώρες από την Αθήνα. Η επίσκεψη σε αυτό το υπέροχο ορεινό χωριό της Αρκαδίας είναι μοναδική εμπειρία. Αποφασίστε το.

Γενικά, μπορούμε να πούμε πως με την επίσκεψη στα Βέρβενα θα ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο. Θα αισθανθείτε την αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος, θα μπείτε έστω και για λίγο, σ΄ έναν τρόπο ζωής απλό, ανέμελο , γεμάτο ανθρώπινη ζεστασιά. Σε ολόκληρη την Ελληνική ύπαιθρο, αλλά εδώ στην Αρκαδία μας, η νοσταλγία του χθες, η απόλαυση των απλών πραγμάτων και η χαλάρωση από τη δύσκολη καθημερινότητα μοιάζουν να συνυπάρχουν και να «δωρίζονται» απλόχερα σε κάθε επισκέπτη.

Ειδικότερα :

Τα Βέρβενα είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός με δικό του χρώμα, μοναδικό γιατί η τουριστική ανάπτυξη δεν αλλοίωσε την ουσία του παραδοσιακού αυθεντικού του χαρακτήρα. Είναι ενταγμένο με αριστουργηματικό τρόπο στο φυσικό περιβάλλον, χτισμένο με υλικά που τα παρείχε ο τόπος του..

Σε υψόμετρο 1160 μ. (το ψηλότερο χωριό της επαρχίας Κυνουρίας και από τα ψηλότερα της Αρκαδίας ),είναι αξιοθαύμαστη η ύπαρξη μεγάλων και πλατιών δρόμων μέσα στο χωριό, που εξυπηρετούν ντόπιους και ξένους.

Έχει το σπάνιο πλεονέκτημα, για ορεινό χωριό με τέτοιο υψόμετρο, να διαθέτει μια επίπεδη σχεδόν γεωμορφολογία, σαν μικρό οροπέδιο, που δίνει τη δυνατότητα άνετης πρόσβασης σε όλα τα σπίτια του χωριού ακόμα και με αυτοκίνητο.

Η καθαριότητά του ξακουστή. Τα σοκάκια του ολάνθιστα. Εμμονή για τους κατοίκους ο καλός λόγος που βγαίνει από ξένα χείλη. Γιατί γνωρίζουν πως αυτός ο έπαινος αξίζει διπλά.

Οι κάτοικοί του, κομμάτι και συνέχεια του τοπίου. Λιτοί, απλοί, ουσιώδεις, μεστοί, αληθινοί. Η δωρικότητα του χαρακτήρα τους, προτέρημα δυσεύρετο στις μέρες μας…

Αξιοπρόσεχτα:

Η πανοραμική θέα ολόκληρου του Τεγεατικού και Μαντινειακού χώρου.

Οι Πύργοι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του ΄21 (Ο πύργος του Παπαϊωάννου (Δαρβέρη), του Μαρλαγκούζου, του Κρητικού, του Αδραχτά )

η μεγάλη Βρύση,

ο Ι.Ν. του Τιμίου Προδρόμου,

η εκκλησία της Παναγιάς κ.ά.

και αν είστε από τους τυχερούς , ίσως συναντήσετε και τον Πάνα, το γιο του Ερμή και της Δρυόπης που τρέχει στις πλαγιές των Βερβενίων ορέων,

«κει στον ωραίον τόπο κει που αρέσει των ανθρώπων,

όπου είναι τα γλυκά κρασιά ,τα ωραία παλικάρια ,

κιτρολεμονιάς κλωνάρια»

Το ιερό της ΚΝΑΚΕΑΤΙΔΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ερείπια του οποίου βρίσκονται σε

κοντινή απόσταση από τα Βέρβενα.

Την ώρα του δειλινού θα μαγευτείτε από τα μοναδικά παιγνιδίσματα του φωτός. Ηλιοβασιλέματα θα δει κανείς πολλά στη ζωή του, λίγα όμως θα μείνουν στη μνήμη του, όπως το μοναδικό ηλιοβασίλεμα που μπορείς να απολαύσεις από τη θέση «Καμάρα», στην είσοδο του χωριού.

Λειτουργούν παραδοσιακές ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα και ντόπια υλικά.

Τα Βέρβενα και οι άνθρωποί του σας περιμένουν να τα επισκεφθείτε και να τα γνωρίσετε. Να είστε σίγουροι ότι θα σας αρέσουν και θα ξανάρθετε με φίλους και γνωστούς με την επιθυμία να γίνετε και εσείς Βερβενιώτες.

ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

επικοινωνίας 6974004005

Νίκος Καρκούλης

Πρόεδρος Τ/Δ Βερβένων

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio