Estella Festival: Παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή της Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Παναγιώτη Φάκλαρη

Πέμ, 17/08/2023 - 09:11
Image

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου στις 20:30, στο Λιμάνι του Παραλίου Άστρους θα έχουμε την τιμή να παρευρεθούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αν. Καθηγητή της Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Παναγιώτη Φάκλαρη με τίτλο: «ΠΑΡΑΛΙΟΝ ΑΣΤΡΟΣ – Αρχαιότητες, Ιστορία, Νεότεροι Χρόνοι».

Ο συγγραφέας κάνει μια ιστορική και αρχαιολογική αναδρομή της αστεροειδούς χερσονήσου από τη νεολιθική εποχή έως σχεδόν και το σήμερα. Το ερευνητικό υλικό του βιβλίου στηρίζεται τόσο στα ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξήγαγε ο καθηγητής στην περιοχή όσο και από την υπάρχουσα βιβλιογραφία αλλά και τις καταγραφές Ελλήνων και ξένων περιηγητών από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα. Μέσα από τη μεστή και προσιτή γραφή του, το βιβλίο παραθέτει πολύπλευρες πληροφορίες και αναλυτικές λεπτομέρειες για την κοινωνική, πολιτιστική, εμπορική, παραγωγική αλλά και πολεμική ζωή του Παραλίου Άστρους ανά εποχή ενώ αναδεικνύει ιδίως από τον 18ο αιώνα και μετέπειτα τις προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Μπορεί το επίκεντρο του βιβλίου να είναι το Παράλιο Άστρος όμως δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία ολόκληρης της περιοχής που ανήκει στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Το βιβλίο τυπώθηκε τον Μάιο του 2023 με την οικονομική αρωγή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Για όσους ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν διατίθεται στην τιμή των 20€ στο βιβλιοπωλείο Books & More (Καμβάς Γ. – Λειβαδίτης Γ. Ο.Ε), στο Παράλιο Άστρος.

To βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κύριοι: Κωνσταντίνος Φαρμασώνης και Γιώργος Παπούλιας.

Παράλληλα με την παρουσίαση θα φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από τη Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους, από τη ζωγράφο κα. Τζωρτζίνα Κωστοπούλου και το Τμήμα Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Φίλων Παραλίου Άστρους.

~~~~Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Φάκλαρης γεννήθηκε στα Βέρβενα Αρκαδίας. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων του σπουδών, σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (University of Cambridge) του Ηνωμένου Βασιλείου με κύρια πεδία εξειδίκευσης την τοπογραφία της αρχαίας Μακεδονίας, την τοπογραφία της αρχαίας Κυνουρίας, καθώς και διάφορα άλλα ερευνητικά θέματα, σχετικά με τα αρχαία όπλα, τις πανοπλίες, τις ιπποσκευές, τα τείχη και τα οχυρωματικά έργα, την αρχαία ελληνική καθημερινή ζωή, τα μετάλλινα αντικείμενα, την αρχαία τεχνολογία και την ελληνική μυθολογία.

Από το 1978 ως το 1992 υπήρξε βοηθός και άμεσα συνεργάτης του διάσημου αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου. Είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1986, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας από το 1977, ιδρυτικό

μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), μέλος της Ιστορικής και Επιγραφικής Εταιρείας Μελετών, της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και ιδρυτικό μέλος της Αρκαδικής Ακαδημίας. Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του «Αρχαία Κυνουρία. Ανθρώπινη δραστηριότητα και περιβάλλον» ενώ έχει τιμηθεί με τιμητικές διακρίσεις, βραβεία και μετάλλια από διάφορες ενώσεις και ιδρύματα.. Από το 1985, δίδασκε σε  προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο θέματα της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα διατέλεσε Διευθυντής διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων του εν λόγω Πανεπιστημίου. Επί σειρά ετών επίσης, δίδαξε το αντικείμενό του και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης.

Το ανασκαφικό του έργο είναι εκτεταμένο και οι δημοσιεύσεις γύρω από τις έρευνες του, κατά καιρούς, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην κοινότητα των αρχαιολόγων, όσο και στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, ώστε να θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ανασκαφέων. Εργάστηκε με τον Χ. Μακαρόνα στην ανασκαφή της Πέλλας και των τάφων του Δερβενίου Θεσσαλονίκης, με τον Α. Βαβρίτσα σε ανασκαφές στο Γαλεριανό Συγκρότημα και σε νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, με τον Γ. Μπακαλάκη στην Κύπρο και με τον Μ. Ανδρόνικο στη Βεργίνα. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται πολλά επιστημονικά άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά, σειρά από βιβλία ενώ έχει πληθώρα συμμετοχών σε ελληνικά και διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια. Μεγάλο είναι επίσης το έργο του με διαλέξεις σε πανεπιστήμια και ιδρύματα σε διάφορες χώρες.

Tags

Σχόλια επισκεπτών

Όταν δεν έχεις ιστορία κλέβεις και λίγο από Β' Εθνοσυνελευση που έγινε στο Άστρος (σκέτο) για να μπερδέψεις του παραθεριστες .Ότι και να κάνετε το Ιστορικό Άστρος ένα είναι και το έχει γράψει η ιστορία εδώ και διακόσια χρόνια.

11:35 Όταν είσαι κολλημένος δεν έχεις διαβάσει καν το βιβλίο και γράφεις τοπικιστικές δοξασίες γιατί το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις διαβάσει γενικώς κανένα βιβλίο. Διάβασε το πρώτα και μετά ξανά γράψε.

κ Δήμαρχε το εξώφυλλο σας εξήγησαν γιατί αναφέρεται Παράλιο ΆΣΤΡΟΣ και ΌΧΙ ΠΑΡΑΛΙΟ ΆΣΤΡΟΣ απλά να συμμετέχει Ο Δήμος καλααααααααπλα να τα έχεις με όλους καλά σωστός Ο Δήμαρχος εσύ κ Πρόεδρε της Κοινότητας το είδες εάν ναι καί πλήρωσε Ο Δήμος τη διχόνοια καλό ξημέρωμα θα μας κάνετε Κορέα Μαντζουρία

Ευτυχώς που υπάρχει και ο δήμαρχος και χρηματοδότησε αυτήν την πολύ όμορφη προσπάθεια του καθηγητή φάκλαρη και αναδείχθηκε η αληθινή ιστορία και φαίνεται ποιος έχει το όνομα Άστρος και ποιος Μεσόγειο... Ελπίζω όλοι εδώ κάτω στο λιμάνι να ψηφίσουν το δήμαρχο με κλειστά τα μάτια...

Στο συγκεκριμενο βιβλιο και συμφωνα παντα με το συγγραφεα, εκτυλισεται η ιστορια του συγκεκριμενου μερους απο αρχαιοτατων χρονων. Οσο μπαινουμε στη διαδικασια να συγκρινουμε δυο αξιολογα και ιστορικα μερη του τοπου ΜΑΣ, ειμαστε για κλαματα.

Εντελώς άτοπο το σχόλιο σας, καθώς δεν αναφέρεται ούτε υπονοείται κάπου στο άρθρο αυτό που γράφετε. Αλλά είπατε να γράψετε μια χαζομάρα, είτε γιατί ξυπνήσατε στραβά, είτε γιατί η εμπάθεια σας για το Παράλιο Άστρος σας έχει θολώσει και την όραση και την κρίση.

Δεν αναφέρθηκα καθόλου στο βιβλίο, αλλά στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Β 'Εθνοσυνελευση που έγινε στο Άστρος και την κάνετε στον ίδιο χώρο με την παρουσίαση του βιβλίου. Δεν έχω καθόλου εμπάθεια με το Παραλιο Άστρος σε αντίθεση με εσάς που προσπαθητε συνέχεια να σφετεριστιτε το όνομα Άστρος γράφοντας συνέχεια λάθος το όνομα του χωριού σας σε ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί κρύβεται την Ιστορία σε άλλο βιβλίο διάβασα ότι ο Θοδωρής έφαγε την ημέρα εκείνη Γαρίδα Σαγανάκι στο Αρχοντικό εκεί που είναι (πρώηνΑρχοντικο) σημερινό Εστιατόριο Μαγκλη

Η αρχική ονομασία του οικισμού ήταν «Αγιαννίτικα Καλύβια». Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου. Στο χρυσόβουλο αυτό ο μητροπολίτης Μονεμβασίας λαμβάνει το αξίωμα του έξαρχου της Πελοποννήσου και του καθορίζονται τα εκκλησιαστικά του δικαιώματα.[2]. Από το χωριό Άγιος Ιωάννης του νομού Αρκαδίας. προήλθε το Άστρος , το Παράλιο Άστρος, αλλά και άλλοι οικισμοί.[3]Στην περιοχή υπήρξαν αρχαίες πόλεις όπως η Θυρέα, η Ανθήνη, η Νηριήδα και η Εύα στην οποία βρίσκεται η πασίγνωστη Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού.Η κοινότητα Άστρους με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, εντάχθηκε στον Δήμο Θυρέας,[7] που είχε αρχική έδρα τον Άγιο Ιωάννη(ΦΕΚ 16Α – 24/05/1835).Από το 1841 έως το 1912, το Άστρος ήταν η χειμερινή έδρα του Δήμου Θυρέας , ο Αγιάννης ήταν η θερινή έδρα {ΦΕΚ 5Α – 08/03/1841) ..Από το 1912 ο οικισμός αποτέλεσε έδρα κοινότητας Άστρους η οποία εξελίχθηκε στο Δήμο Άστρους το 1985 (ΦΕΚ 99Α – 28/05/1985)( Για ιστορικούς λόγους έγινε δήμος).

Αντι να αναδεικνυουμε και να αισθανομαστε υπερηφανοι για τον τοπο μας, ειτε λεγεται Αγιαννης,ειτε παραλιο ειτε αστρος, ειτε παραλιο ΑΣΤΡΟΣ (ειστε απιστευτοι που συλληψατε το βαθυ νοημα των κεφαλαιων και μικρων γραμματων), κοιταμε να καπηλευτουμε ενα ονομα. Cringe,που λενε και οι νεολαιοι.

Αντι να αναδεικνουμε και να ειμαστε περηφανοι για τον τοπο μας, ειτε Αγιαννης,ειτε Αστρος,ειτε Παραλιο Αστρος,ειτε παραλιο ΑΣΤΡΟΣ(με ξεπερνατε αυτοι που συλληψατε το βαθυ νοημα των κεφαλαιων και των μικρων), προσπαθουμε να καπηλευτουμε ενα ονομα. Cringe , που λενε και στο χωριο μου. Α , και μην βιαστει κανεις, δεν ειναι κανενα απο τα παραπανω.

Να μας απάντηση Ο κ Ευάγγελος Κουκλης εάν γνωρίζει μόνο το ΚΆΣΤΡΟ ανήκει στο Άστρος η ολόκληρη η περιοχή του Νησιού εάν το Κάστρο κ Κουκλη ανήκει στο Άστρος υπεύθυνος για το φωτισμό είναι Ο Πρόεδρος κ Μπάρλας αυτός πρέπει να σας αλλάξει τα Φώτα

Το μόνο που απασχολεί τους Παραλιωτες είναι το Όνομα το αν δεν έχουν νερό Γαρίδα δευτερεύον θα ψηφίσουν τον Δήμαρχο γιατί χρηματοδότησε το βιβλίο να πεις υπάρχει Παραλιωτης Καστριτες είναι Πλατανίτες Βέρβενιωτες και Αστρινοι δέστε Επίθετα πώς Λέμε Αρκαδικό Χωριό

κ των 13κ38 οι Παραλιωτες θα ψηφίσουν το Δήμαρχο από τούς Αστρινους να δούμε τη θα πάρει να δούμε καί τόν Πρόεδρο Άστρους τη θα κάνει πάει μαζί του μέχρι σήμερα έχει δείξει δεν μασάει δεν σκοτώνεται για τίτλους (Δεν πωλείται)

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio