Επανεξέταση των τιμών των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο του Δήμου ζητεί ο Κατσής

Πέμ, 01/12/2022 - 20:37
Image

Θέμα επανεξέτασης των τιμών των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας έθεσε ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Κατσης Δημήτρης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι Δήμοι θεωρούν ότι έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους ,ξεκαθαρίζοντας ότι οι οποίες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 51 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 οι δήμοι δύνανται από τις 10.12.2022 έως και τις 20.1.2023 να υποβάλουν τη γνώμη για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους δήμους «αιτιολογημένες γνώμες» οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο, που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων.

 Δηλαδή με απλά λόγια οι προτάσεις των Δήμων  προς την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις των τιμών των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες, και να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία  θα  αποδεικνύουν για ποιους λόγους πρέπει να μειωθούν οι τιμές.

Η αρμόδια Επιτροπή, εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Ο υπουργός Οικονομικών δύναται, βάσει της εισήγησης αυτής, να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας.

Στην αιτιολογική έκθεση του φορολογικού νομοσχεδίου για το άρθρο 51 αναφέρεται χαρακτηριστικά πως   είναι γεγονός ότι, κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν τη προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους , ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές όπου παρατηρούνται αυξημένες αντικειμενικές αξίες ;

Βεβαίως και  επηρεάζει  διότι οι τιμές εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία.

Επιπλέον, η αξία της περιουσίας, όπως διαμορφώνεται βάσει αυτών, αποτελεί προϋπόθεση χορήγησης διάφορων κοινωνικών παροχών από το κράτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες με υπέρμετρη φορολογία και αφετέρου να στερούνται ενισχύσεων και παροχών, που υπό κανονικές συνθήκες δικαιούνται.

Επειδή λοιπόν η Δημοτική μας  Αρχή δεν αδιαφορεί,  αλλά πράττει το καθήκον της προς τους δημότες μας που αδικήθηκαν από υπερβολικές αυξήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε παράλογη αύξηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων,

 προτείνω την ΑΜΕΣΗ εκκίνηση της διαδικασίας καταγραφής των όποιων υπέρμετρων αυξήσεων στις τιμές των  αντικειμενικών αξιών  σε όλες της κοινότητες  του Δήμου μας .

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλοι οι πρόεδροι των κοινοτήτων  που θεωρούν πως επιβάλλονται αλλαγές στις τιμές  των αντικειμενικών αξίων που ισχύουν  στην κοινότητά τους, ΟΦΕΙΛΟΥΝ  να καταθέσουν τις προτάσεις τους και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων να καταθέσουν την  απόφαση τοπικού συμβουλίου όπου θα καταγράφεται η αιτιολογημένη τους πρόταση. Όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα επεξεργαστούν από την αρμόδια διεύθυνση οικονομικών  του Δήμου μας και θα συζητηθούν στο επόμενο τακτικό συμβούλιο ώστε να λάβουμε απόφαση την οποία θα  αποστείλουμε έγκαιρα στο υπουργείο Οικονομικών  .   

Σχόλια επισκεπτών

Καλές οι αντικειμενικές και σωστή πρόταση του κυρίου Κατσή. Ταυτόχρονα όμως να ζητήσουν όλοι οι αιρετοί να εφαρμοστεί και το σχέδιο πόλεως και να ανοίξουν όλοι οι προβλεπόμενοι δρόμοι στο Παράλιο Άστρος, μπροστά από πολυκατοικίες και να λυθεί αυτό το θέμα που χρονίζει χωρίς λόγο. Να δούμε όλους τους εκλεγμένους μπροστά σε αυτό το κοινωνικό αίτημα να παίρνουν θέση.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio