Ένταση έφερε στο ΔΣ ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δευ, 17/12/2018 - 19:03
Image

Ένταση αλλά και ένα «ταξίδι» στο πρόσφατο παρελθόν και στη διαχείριση των δημοτικών αρχών των τελευταίων δέκα ετών έφερε η εκ νέου εισήγηση του θέματος της ψήφισης της αναγκαιότητας διενέργειας ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Μαντάς στην εισήγησή του, ο ίδιος πρότεινε διάρκεια της σύμβασης για δύο έτη, διαφοροποιημένος από το χρονικό διάστημα των προηγούμενων συμβάσεων, επειδή, όπως είπε, θα μεσολαβήσουν οι εκλογές:

Να μειωθεί στα δύο έτη το διάστημα, ώστε να δεσμευθεί το λιγότερο δυνατόν η επόμενη δημοτική αρχή, και να μην δημιουργήσει κακές συνθήκες ανταγωνισμού.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση ελήφθη στο προηγούμενο συμβούλιο, αλλά για να είναι νόμιμη, πρέπει να ληφθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του ΔΣ, με 13 συμβούλους, δηλαδή.

Ξανακάνω την εισήγηση και εξηγώ ότι ο λόγος είναι η θωράκιση της βιωσιμότητας αυτής της διαδικασίας.

Ο κ. Άγγελος Καμπύλης παρατήρησε: «Δεν μπορούμε να επαναφέρουμε ένα θέμα μέσα σε 15 μέρες, παρά μέσα σε ένα δίμηνο. Αλλά ποια είναι αυτά τα νέα στοιχεία που δικαιολογούν την εισήγησή του ξανά, και πάντως μέσα σε 15 μέρες και όχι μέσα σε δύο μήνες;».

Ο κ. Μαντάς απάντησε ότι με έγγραφό της η Αποκεντρωμένη ενημερώνει τον Δήμο ότι δεν ισχύουν δύο αποφάσεις επειδή δεν υπήρχε η πλειοψηφία. Και επεσήμανε: «Όταν παίρνουμε τόσο σοβαρές αποφάσεις, πρέπει να έχουμε συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων. Είχα φέρει στο ΔΣ μια ολόκληρη τεχνική έκθεση 32 σελίδων. Κύριε Γιοβά, μπορεί να κρύβεστε πίσω από χαρτιά, αλλά έχω εισηγηθεί ο ίδιος απόλυτα τι ζητάω να συζητήσουμε σήμερα. Με βάση ποιο πράγμα θα αποφασίσετε; Ένα έγγραφο ή τις ανάγκες του περιβάλλοντος;».

Ο κ. Γιώργος Καμπύλης, αφού επεσήμανε ότι αντιμετωπίζεται το θέμα με προχειρότητα, πρότεινε η σύμβαση να είναι ετήσια.

Από την πλευρά του, ο κ. Άγγελος Καμπύλης υπενθύμισε ότι η παράταξή του είχε καταψηφίσει  την ανάθεση, που δεν είναι προς όφελος των δημοτών, επειδή το κόστος είναι πολύ υψηλό: «Το κόστος δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι μπορεί να έρθουν στα 300.000 ευρώ. Το 2013 ο κ. Γκαύρος και η τότε δημοτική αρχή, έλεγαν ότι θα προχωρούσαν στην ανάθεση και ότι θα είχαν τρία απορριμματοφόρα. Σήμερα, ο κ. δήμαρχος εισηγείται μια σύμβαση με κόστος πάνω από 300.000 ευρώ».

Επιμένω ότι τονίζαμε ότι το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό, και ότι αυτές οι εργασίες πρέπει να υλοποιούνται προς όφελος των δημοτών από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Η σύμβαση πρέπει να είναι ενός έτους. Καταψηφίζουμε.

Ο κ. Γιοβάς είπε ότι διαφωνεί με την ανάθεση στον ιδιώτη, επειδή οι απολογισμοί είναι αρνητικοί πια και όχι θετικοί. «Το συμφέρον των δημοτών δεν συνάδει με το συμφέρον των εργολάβων, καίγεστε για το συμφέρον των εργολάβων», κατηγόρησε τη δημοτική αρχή.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Μανώλης Σκαντζός ήταν ιδιαιτέρως αυστηρός: «Το εξαντλήσαμε την άλλη φορά το θέμα, μάθημα δεν πήρε κανένας, όπως φάνηκε». Απαντώντας στον Άγγελο Καμπύλη, είπε ότι δεν δικαιούται κανείς από την αντιπολίτευση να μιλάει για το κόστος της αποκομιδής:

Τα έχουμε πει 50 φορές. Όταν έκανε την αποκομιδή ο Δήμος, ξεπερνούσε το κόστος τις 900.000 ευρώ. Μπορείτε να μου πείτε πού πήγαν εκείνα τα 500 χιλιάρικα διαφορά; Να το μάθουμε, δηλαδή. Δεν δικαιούστε να μιλάτε, που έλεγε και ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας.

«Θα κάνει αυτός ο Δήμος μια σύμβαση τώρα, θα γίνει διαγωνισμός. Όποιος επιχειρηματίας θέλει, θα κάνει μια προσφορά. Γιατί να μην το κάνουμε δύο συν ένα χρόνια; Σε πέντε μήνες θα πρέπει να κάνουμε διαγωνισμό πάλι. Να αποφύγουμε τη σπατάλη των εργατοωρών.»

Ο κ. Καμπύλης διαπίστωσε θέμα έλλειψης σοβαρότητας και ο κ. Μαντάς απάντησε:

«Δεν μπορώ να δεχτώ την αμφισβήτηση που κάνει ο κ. Καμπύλης. Είμαστε σε ένα συλλογικό όργανο και ο καθένας ψηφίζει. Όση σημασία έχει η θετική ψήφος σε μια εισήγηση, άλλο τόση σημασία έχει και πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όσοι ψηφίζουν αρνητικά. Δεν λειτουργούμε ως φράξια. Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να διαπραγματευτούμε; Είμαι σίγουρος ότι στην ανακεφαλαίωση, στο τέλος, θα υπάρξει πάλι αυτό το δίλημμα, το ‘’ναι μεν, αλλά’’. Να γίνει ονομαστική η ψηφοφορία. Γιατί δεν μπορεί ως δημοτική παράταξη συνεχώς να προβαίνετε επανειλημμένως σε ενστάσεις. Εδώ, ονομαστικά: Ποιος συμφωνεί, ποιος διαφωνεί».

Αυτοί οι άνθρωποι που έφτιαξαν τη χωματερή του Τάνου, το 2012-13 άρχισαν να μιλάνε για την εναλλακτική διαχείριση. Εμείς κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όλα αυτά τα χρόνια, για να κλείσουμε τη χωματερή και να κάνουμε διαχείριση. Το κάνουμε, δεν το λέμε, σε ένα δυσχερές περιβάλλον σε επίπεδο χώρας και Περιφέρειας.

Ο κ. Γιώργος Καμπύλης πρότεινε και πάλι να γίνει ο διαγωνισμός για έναν χρόνο: «Αν θέλατε, ας αλλάζατε την εισήγησή σας, αλλά δεν είχατε το πολιτικό θάρρος. Κάντε ονομαστική ψηφοφορία. Αφού δεν θέλετε να δεσμεύσετε την επόμενη δημοτική αρχή, έναν χρόνο».

Ακολούθως, ο δήμαρχος κατηγόρησε τον Γιώργο Καμπύλη ότι έχει ξεκάθαρη πρόθεση για συναλλαγή, και ανέγνωσε από τα πρακτικά τι είχε πει ο κ. Γιώργος Καμπύλης σε προηγούμενη συνεδρίαση: «Τότε, είχε πει: Σε ό,τι αφορά στη διάρκεια, εφόσον η προηγούμενη ήταν τρία έτη, τρία έτη να είναι και η επόμενη. Αν πάμε με τη λογική του δημάρχου, θα πρέπει να γίνει ένα έτος. Οπότε, ή να πάμε τρία έτη ή να πάει ένα έτος. Εγώ δεν άλλαξα εισήγηση. Την ίδια εισήγηση έφερα. Δεν άλλαξα άποψη».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Αδάμης: «Σε κανέναν δεν θα κάνουμε παζάρι. Ο κ. Σκαντζός αναφέρθηκε λίγο μεγαλοφώνως για κάποια 900.000  ευρώ. Εννοούσε μάλλον τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, Δαλιαναίων και λοιπά».

Έχουν γίνει Μαντάς και Σκαντζός το μεγάλο πόδι αυτών των κατασκευών. Μίλησε ο Μαντάς για μια χωματερή που έκλεισε. Είδα μία χωματερή να κλείνει, αλλά είδα να ανοίγει ένα χάος.

«Είστε ο ενδιάμεσος για όλη αυτή την κατάσταση, για να υλοποιηθούν οι συμβάσεις και της ΤΕΡΝΑ, για να πληρώνει ο κοσμάκης», είπε, τέλος, ο κ. Αδάμης.

Ο κ. Άγγελος Καμπύλης ανέφερε, στη συνέχεια: «Μίλησα με χαρτιά. Πού βλέπει ο κ. Σκαντζός τα 900.000 ευρώ, δεν ξέρω. Για 250.000 ευρώ γινόταν λόγος. Τα σκουπίδια είναι ένα αγαθό που πρέπει να το διαχειρίζεται ο Δήμος. Το 2003 λειτουργούσαν στον Δήμο περίπου 26 χωματερές. Η πλειοψηφία κατέληξε στη χωματερή του Τάνου, εγώ είχα διαφορετική εισήγηση. Αυτή η χωματερή είχε ημερομηνία λήξης το 2008. Γιατί δεν την κλείσανε, παρά περίμεναν να την κλείσουν το 2015;»

Ο κ. Γκαύρος είπε: «Η αποκομιδή είναι ανοικτός διεθνής διαγωνισμός. Η δουλειά, όπως παντού στην αγορά, θα πάει εκεί που βγαίνει το κόστος. Αφού είναι επιτυχημένη η διαχείριση, δεν καταλαβαίνω. Είμαστε ένας από τους καθαρότερους Δήμους. Προχωράμε σταθερά. Όποιος δεν εργάζεται μόνο δεν κάνει λάθη. Πρέπει να γίνει για δύο έτη ο διαγωνισμός, αν θέλουμε να είναι καθαρός ο Δήμος».

Ο κ. Μανώλης Σκαντζός επανήλθε, απαντώντας στον κ. Άγγελο Καμπύλη, και αναφέρθηκε στη δική του θητεία, όταν στον πρώτο χρόνο, όπως είπε, από τα 900.000 ευρώ που δίνονταν για τα απορρίμματα, ο ίδιος κατόρθωσε να το μειώσει κατά 200.000 ευρώ, και σταδιακά το κόστος έπεσε στα 400.000 ευρώ, ενώ κατηγόρησε τις τότε δημοτικές αρχές για αδιαφανή διαχείριση των απορριμμάτων. Ακόμα, αναφέρθηκε και στη θητεία του στη δημαρχιακή αρχή Δαλιάνη:

Ξέρετε πολύ καλά για τη διαφορά των 500.000 ευρώ. Δεν ήταν καθαρή η διαχείριση τότε. Απλά, ωμά πράγματα. Το 2007 ήμουν αντιδήμαρχος με τον Δαλιάνη, τους είπα δεν τα κάνετε καλά, έφυγα. Άρα, δεν μπορείτε να πείτε σε μένα τι έκανα. Τους είπα άντε γεια, και το 2010 πήγαν και οι δύο σπίτι τους. Εγώ, όμως, είμαι εδώ και είμαι ακόμα ενεργός.

Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά του εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, λέγοντας ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας είναι ο μόνος που νίκησε τον περιφερειάρχη και τη διαχείρισή του, ενώ έψεξε τον Γιώργο Καμπύλη για την πρότασή του η σύμβαση να είναι ετήσια:

«Θα έπρεπε να σκεφτείς λογικά, γιατί διεκδικείς να είσαι δήμαρχος αύριο. Σε πέντε μήνες αν θεωρείς ότι πρέπει να κάνουμε πάλι διαγωνισμό, σκέφτεσαι ως άνθρωπος που αδικεί τον Δήμο. Δεν σκέφτεσαι τον Δήμο».

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio