Ένα βήμα πιο κοντά στην ίδρυση και λειτουργία Ανοιχτής Ακαδημίας Ελαιοκομίας στο Άστρος

Τρί, 14/02/2023 - 13:45
Image

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας συζητήθηκε η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης και των όρων αυτής, μεταξύ του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, για την υλοποίηση της Πράξης «Ανοικτή Ακαδημία Ελαιοκομίας».

Ο εισηγητής κ. Καμπουρολιάς Παναγιώτης, Αντιδήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας είπε:

«Ο κλάδος της ελαιοκομίας αποτελεί την βασικότερη δραστηριότητα για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας, μαζί με την καστανοκαλλιέργεια. Η παράγωγη ελαιολάδου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τους τρεις χιλιάδες τόνους. Από την άλλη η χώρα μας έχει τα μικρότερα ποσοστά εκπαιδευμένων αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πιο αδύναμα συστήματα μεταφοράς τεχνογνωσίας πάνω στον κλάδο της αγροδιατροφής. Μετά από κύκλους συζητήσεων που κάναμε μαζί με τον Δήμαρχο και με τον Οργανισμό Νέα Γενιά με στόχο την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας, καταλήξαμε στην δημιουργία μιας ανοιχτής ακαδημίας ελαιοκομίας.

ηξ

Ύστερα συζητήσαμε μαζί με το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την χρηματοδότηση και θα βάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου 15.000€, 5000€ το Επιμελητήριο και με 5.336€ θα συμμετέχει ο Δήμος μας. Το συνολικό ποσό είναι 25.336€. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη, με τον οποίο έχουμε κάνει περίπου 4 προγράμματα μαζί μας και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, με τον οποίο έχουμε τρέξει κάποιες δράσεις μαζί με τον Δήμο, στην δημιουργία και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συνεκτικού και παράλληλα ταχύρυθμου κύκλου σεμιναρίων κατάρτισης πάνω στον κλάδο της ελιάς και του ελαιολάδου, ο οποίος θα περιλαμβάνει και την βιωματική εκπαίδευση.

Θα περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα καλλιέργειας, παραγωγής και εμπορίας. Εισηγητές των σεμιναρίων θα είναι στελέχη, ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της αγοράς και σύμβουλοι, καθώς και ακαδημαϊκοί και καθηγητές πανεπιστημίων. Παρακολουθώντας τον κύκλο των σεμιναρίων οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις, όπως η προετοιμασία και εγκατάσταση ελαιώνα, φυσιολογία της ελιάς, καλλιεργητικοί χειρισμοί, φυτοπροστασία, κλιματική αλλαγή, πληρότητα, μεταποίηση και εμπορία.

Καλώ το Σώμα να εγκρίνει να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Επιμελητηρίου Αρκαδίας, με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της ελαιοκομίας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.»

Αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η άσκηση της αρμοδιότητας υλοποίησης της Πράξης «ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ» στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας («το Έργο».) Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου και για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης, ο Κύριος του έργου αναθέτει σε τρίτους, με βάσει τον Ν.4412/2016 :

Τη δημιουργία και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και παράλληλα ταχύρρυθμου κύκλου σεμιναρίων κατάρτισης πάνω στον κλάδο της ελιάς και του ελαιολάδου, ο οποίος θα περιλαμβάνει και βιωματική εκπαίδευση. Τα σεμινάρια αυτά θα περιλαμβάνουν όλη την αλυσίδα της καλλιέργειας, παραγωγής και εμπορίας. Εισηγητές των σεμιναρίων θα είναι στελέχη-ειδικοί επιστήμονες του αναδόχου, όπως, ενδεικτικά, στελέχη της αγοράς και σύμβουλοι με εγνωσμένη εμπειρία σε θέματα παραγωγής, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας καθώς και ακαδημαϊκοί και καθηγητές πανεπιστημίου.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας αναλαμβάνει:

  • Να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών.
  • Να ορίσει τον εκπρόσωπό του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.
  • Να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα στελεχών του, που γνωρίζουν σε βάθος τις δομές και τις λειτουργικές διαδικασίες και να διαθέσει στον Φορέα Υλοποίησης προσωπικό για την υλοποίηση του Έργου.
  • Να προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης του Έργου.
  • Να προβαίνει στην ενημέρωση του κοινού και την προβολή του Έργου.
  • Να μεριμνήσει για την παραχώρηση ειδικού χώρου όπου θα περιλαμβάνει όλα τον απαραίτητο εξοπλισμό για την πραγματοποίηση των σεμιναρίων καθώς επίσης και την εύρεση των χώρων που θα πραγματοποιηθούν τα βιωματικά σεμινάρια.

 

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναλαμβάνουν:

  • Να θέσουν στη διάθεση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, τυχόν διαθέσιμο προσωπικό του, το οποίο δύναται να υποστηρίξει την επίβλεψη του Έργου.
  •  Να ορίσουν τον εκπρόσωπό του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.
  • Να παρέχουν έγκαιρα στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας την αναγκαία πληροφόρηση σχετικά με οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές που επηρεάζουν την υλοποίηση του Έργου.
  • Να προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης του Έργου

 

 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει να καταβάλει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000,00€) για την υλοποίηση του έργου.

 O Δήμος Βόρειας Κυνουρίας αναλαμβάνει το ποσό των έξι χιλιάδων τριακοσίων τριάντα έξι ευρώ (5.336,00€) για την υλοποίηση του έργου.

 Το Επιμελητήριο Αρκαδίας αναλαμβάνει να καταβάλει το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000,00€) για την υλοποίηση του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων τριακοσίων τριάντα έξι ευρώ, (25.336,00€), συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.. Στο ανωτέρω ποσό περιλαμβάνονται όλοι οι φόροι, δασμοί και κρατήσεις υπέρ τρίτων και δεν υπόκειται σε αναθεώρηση για οποιονδήποτε λόγο και αιτία. Τα ποσά που αναλογούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, θα εκταμιευθούν προς τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, κατά το στάδιο της, εκ μέρους του Δήμου, αναθέσεως της υλοποιήσεως του «έργου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα :

1. Εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης καθώς και τους όρους αυτής, μεταξύ του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, για την υλοποίηση της Πράξης «Ανοικτή Ακαδημία Ελαιοκομίας», όπως αυτοί παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο εισηγητικό της παρούσας.

2. Ορίζει ως τακτικό μέλος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας – σύμφωνα με το άρθρο 5 «ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ», τον Αντιδήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας κ. Καμπουρολιά Παναγιώτη του Σταύρου, ο οποίος ορίζεται και Πρόεδρος της επιτροπής.

3. Ορίζει ως αναπληρωματικό μέλος της ανωτέρω επιτροπής τον Αντιδήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας κ. Κλεώπα Γεώργιο του Ηλία.

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio