Ελαιοπαραγωγοί: Έχει τιμή, δεν υπάρχει λάδι στη Βόρεια Κυνουρία

Δευ, 23/10/2023 - 13:39
Image

Μία πολύ κακή και απαιτητική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς είναι η φετινή. Η κλιματική αλλαγή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, οι αυξημένες τιμές, στα καύσιμα, την ενέργεια και τα αγροτικά εφόδια, ήδη έχουν οδηγήσει πολλούς σε αδιέξοδο.

Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 70% και η χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως καταστροφική, αφού ούτε οι παραγωγοί θα μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην, ούτε οι καταναλωτές θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν το λάδι της χρονιάς τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι οι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε υποκαλλιέργεια, όχι μόνο στην ελιά, αλλά και στα κεράσια, τα μήλα και τα αχλάδια.

Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν στρωθεί τα πρώτα ελαιόπανα στην Αρκαδία και οι παραγωγοί μαζεύουν τον ελάχιστο καρπό που βρίσκεται στα δέντρα, ελπίζοντας σε μία καλύτερη χρονιά του χρόνου.

Στα Δολιανά οι Xονδροελιές ή Γαϊδουροελιές, έχουν στην πλειοψηφία τους μαζευτεί και αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή των ποικιλιών Κορωνέικη και Μανάκι.

Ο κ. Παναγιώτης Κολοκοτρώνης MSc Γεωπόνος μίλησε στο ArcadiaPortal.gr για την φετινή χρονιά.

Η τιμή που φεύγει το λίτρο το λάδι από το χωράφι φτάνει και τα 9,00 ευρώ, ενώ τα ελαιοτριβεία αυτή την στιγμή πωλούν το ελαιόλαδο 10 ευρώ το λίτρο. Έτσι αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει ένα δοχείο ελαιόλαδο θα πρέπει να καταβάλει μέση τιμή 170 ευρώ, κατατάσσοντας το ελαιόλαδο σε είδος πολυτελείας.

Για την ίδια ποσότητα πέρυσι ο καταναλωτής θα έπρεπε να καταβάλει 90-100 ευρώ. Καταλαβαίνουμε ότι οι ποσότητες που θα αγοραστούν από τα νοικοκυριά θα είναι κατά 50% μειωμένες και το λάδι θα εκλείψει από πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

Μερικοί καταναλωτές, όταν θα δουν τις τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια των σουπερμάρκετ θα φύγουν τρέχοντας και πολλοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν να σερβίρουν το ελαιόλαδο μόνο ωμό σε σαλάτες και όχι να μαγειρεύουν με αυτό.

Πού οφείλεται η μειωμένη παραγωγή

Οι ανοιξιάτικες βροχές και το χαλάζι, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ζεστός χειμώνας, δεν άφησαν τα ελαιόδεντρα να συμπληρώσουν τις ώρες ψύχους που απαιτούνται για να υπάρξει παραγωγή.

Όπως είναι γνωστό η ελιά χρειάζεται μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών για να γίνει διαφοροποίηση των οφθαλμών της και να παράγει καρπούς. Η αδυναμία της φετινής καρποφόρησης αποδίδεται στην έλλειψη επαρκούς χειμερινού ψύχους που είναι απαραίτητο για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών και το σχηματισμό των ανθέων της.

Πονοκέφαλος για τους παραγωγούς δημιουργείται και από την έλλειψη εργατικών χεριών, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον εργασίας. Με 50-60 ευρώ μεροκάματο, με πληρωμένα τα μεταφορικά και τους καφέδες κανείς δεν πάει να εργαστεί στα χωράφια.

Το μόνο θετικό είναι ότι εφέτος δούλεψε η δακοκτονία, αφού οι ψεκασμοί της περιφέρειας ξεκίνησαν έγκαιρα και χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις, βοηθώντας κάπως την παραγωγή και δίνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για τις επόμενες χρονιές.

Αν υπήρχε και δάκος θα μιλούσαμε για μηδενική παραγωγή φέτος με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί είναι η μη χορήγηση αποζημιώσεων, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνεται η ζημιά που έχει προκληθεί πριν την ανθοφορία.

Τα δέντρα αποζημιώνονται για τις ζημιές που έχουν μετά την ανθοφορία, έτσι οι ζημιές που προκλήθηκαν στα ελαιόδεντρα από τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν θα επιχορηγηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες ζημιές έχουν γίνει και σε άλλα καρποφόρα όχι μόνο στα ελαιόδεντρα.

Απολογιστικά ο κ. Κολοκοτρώνης σημειώνει ότι το πλήγμα των ελαιοπαραγωγών είναι μεγάλο και η υποκαλλιέργεια και η ερήμωση της υπαίθρου είναι σενάρια πολύ κοντινά για την Αρκαδία.

«Η κατάσταση είναι προβληματική, πρέπει να υπάρξει μέριμνα καταβολής των επιδοτήσεων της ΚΑΠ , αφού οι παραγωγοί «κρέμονται» από την βασική εισοδηματική ενίσχυση για την νέα καλλιέργειά τους.

Καστραντά Ε.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

Μάλλον είστε γεωπόνοι τον γραφείων γιατί ο δακος στον δήμο μας κάνει πάρτι.......έχετε πάει στα συσκευστηρια που περνούν χονδροελιες να δείτε τι γίνετε για πια ραντισματα μιλάτε γιατί πράγμα ακριβώς είστε περήφανη δεν ελενξατε το δακο από την αρχή μέχρι το τέλος σχεδόν της σεζόν.......αλλά σε λίγο θα μας τα αρπάζετε για την δήθεν δακοκτονια. ........αχριστοι αχριστοι αχριστοι.

Προς τα σχόλια του. Γεωπονου Η βόρια. Κυνουρία. Έχει. Πολύ. δακο γιατί. το. Πρόγραμμα. Δακοκτονίας. Δεν. Γίνεται. Σωστά και αυτό. Το επισημάναμε. Και. Στην. Αρμόδια. Γεωπόνων. Με. Τέσσερα. Τρακτερ. Δεν. Γίνετε. Δουλειά. Που. Είναι. Τα. Τρακτερ. Του. Εργολάβου. Έχω. Κτήματα. Στο. Αστρος. Στα. Δολιανα. Στην. Μελιού. Στον. Στόλο. Που. Το. Προτο. Ραντισμα. Έγινε. Αύγουστο. Η. Παραγωγή. Πάνε. Ελιές. Βροσημες. Και. Είναι. Για πέταμα. Σαπιες. Τα. Γεγονότα. Είναι. Εδώ. Η. Δακοκτονια

Προς τα σχόλια του. Γεωπονου Η βόρια. Κυνουρία. Έχει. Πολύ. δακο γιατί. το. Πρόγραμμα. Δακοκτονίας. Δεν. Γίνεται. Σωστά και αυτό. Το επισημάναμε. Και. Στην. Αρμόδια. Γεωπόνων. Με. Τέσσερα. Τρακτερ. Δεν. Γίνετε. Δουλειά. Που. Είναι. Τα. Τρακτερ. Του. Εργολάβου. Έχω. Κτήματα. Στο. Αστρος. Στα. Δολιανα. Στην. Μελιού. Στον. Στόλο. Που. Το. Προτο. Ραντισμα. Έγινε. Αύγουστο. Η. Παραγωγή. Πάνε. Ελιές. Βροσημες. Και. Είναι. Για πέταμα. Σαπιες. Τα. Γεγονότα. Είναι. Εδώ. Η. Δακοκτονια θα πληρωθεί κανονικά Η χρονιά είχε πολλά έντομα ψύλλο πυρινοτριτη και δακο και. Έρχεται και μικτές όπως γνωρίζεται θα ήθελα μια αυτοψία στα. Εργοστασια

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio