Διαξιφισμοί Καμπύλη - Μαντά στο ΔΣ: Κατηγορίες για «λάσπη» και πολιτικές «στροφές»

Παρ, 12/03/2021 - 13:19
Image

Δριμύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ο δήμαρχος Γ. Καμπύλης εναντίον του πρώην δημάρχου Π. Μαντά, και εκείνος απάντησε σε αυστηρό τόνο.
Αφορμή, ο ισολογισμός του 2018, θέμα που συζητήθηκε διά τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση.

Ο κ. Καμπύλης κατά την τοποθέτησή του, είπε: «Ως το πρόσφατο παρελθόν, ως τις εκλογές, ο κ. Μαντάς έλεγε ότι δεν έχει να πληρώσει. Με αυτή την εικόνα που βλέπουμε, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε ότι πήγαμε σε εκλογές χωρίς να γνωρίζουμε τι έγινε το 2017 και το 2018, με ψέματα, προσπάθησε να υφαρπάξει την ψήφο. Αδιαφορώντας για τη βιωσιμότητα του Δήμου. Πώς να είναι βιώσιμος ένας Δήμος όταν παρουσιάζει διαρκώς ελλείμματα σε κάθε χρήση, πώς να επιβιώσει όταν έχει ελλείμματα που οφείλονται στα τακτικά του έσοδα και έξοδα; Η αλήθεια η πραγματική αποτυπώνεται στους πίνακες και στις εκθέσεις που έχουμε μπροστά μας. Η χρήση δημιούργησε έλλειμμα πάνω από 1 εκατ. ευρώ, και δημιούργησε προβλήματα στη χρήση του χρηματικού υπολοίπου.

»Αυτό σημαίνει ότι το 2018 δαπανήσαμε 1.2 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαμε ως έσοδα και αυτό το κάναμε επειδή είχαμε χρηματικό υπόλοιπο. Δαπάνες για πανηγυράκια, δημιουργώντας πλασματική εικόνα ότι όλα είναι καλά. Δεν καταφέρατε να κοροϊδέψετε τους πολίτες. Καμία ορθολογική σκέψη και διαχείριση. Το έλλειμμα μόνο στα οργανικά, ήταν το 2018 800.000 ευρώ. Από το 2016 και μετά, η εικόνα του Δήμου ήταν δραματική».

22 χρόνια στη διάρκεια του Δήμου μας δεν έχει εμφανιστεί τόσο μεγάλη ζημιά.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμπύλης αναφέρθηκε σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, «γιατί μετά από τόσα χρόνια, το πρώτο θέμα που είχα θέσει, ήταν η ανησυχία για το έργο του λιμανιού, τη δημοσιονομική διόρθωση. Ελπίζουμε, και τρέμω στην ιδέα, να μην μας ζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο αυτό το ποσό. Ο Δήμος, αν γίνει αυτό, την επόμενη μέρα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Δεν θα μπορεί να αντέξει να επιστρέψει ένα τόσο μεγάλο σκοπό. Ελπίζουμε οι πρωτοβουλίες του κ. Νίκα και η επίσκεψη στο υπ. Εσωτερικών να οδηγήσει σε ένα αίσιο τέλος, και μακάρι να επιστραφούν οι 300.000 ευρώ από αυτά που ήδη έχουμε πληρώσει. Για το Νομικό Πρόσωπο, όταν βλέπεις ότι το 2018 εκτοξεύονται οι δαπάνες σε 145.000 ευρώ, από 60.000 το 2015, καταλαβαίνει κάποιος γιατί αυξήθηκαν οι δαπάνες προεκλογικά».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε Προγραμματικές με την «Πάρνων»: «Να είμαστε επιφυλακτικοί για το αν και πόσες από τις συμβάσεις αυτές ήταν νόμιμες. Δεν είμαστε εδώ για να εκδικηθούμε κανέναν, ούτε είμαστε δικαστήριο, είμαστε δημοτική αρχή. Αυτή δεν είναι χρηστή διοίκηση, αλλά κακοδιαχείριση και σπατάλη. Όλα καταγράφονται και όλα αποτυπώνονται, όλα φαίνονται γλαφυρά».

«Προσωπικά, εκτιμώ ότι επειδή ο Δήμος έχει συνέχεια, και επειδή η σκοπιμότητα των δαπανών είναι αποκλειστική ευθύνη της τότε διοίκησης του Δήμου, θα υπογράψω αυτές τις καταστάσεις. Αυτοί που διαχειρίστηκαν τις τύχες και τα οικονομικά του Δήμου τους ξέρουμε, και αυτοί είναι υπεύθυνοι. Καλώ να ψηφίσουμε τις καταστάσεις του 2018 με όλες αυτές τις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις. Το ζήτημα είναι και πολιτικό, και εδώ είμαστε για να το καταγγείλουμε και πολιτικά».

Ο κ. Καμπύλης, ακόμα, κατηγόρησε τον κ. Μαντά ως «γυρολόγο»: 

«Προεκλογικά, αγκαλιαζόσασταν με τους δεξιούς και προχωρούσατε αγκαζέ και υποστηριζόσασταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δηλώνατε μέλος άλλου κόμματος. Αποφασίστε πού ανήκετε εσείς, από τις στροφές θα ζαλιστείτε και θα πέσετε κάτω. Καταλάβαμε πολύ καλά σε ποιους αρέσουν τα ψέματα και οι βολτούλες».

Ο κ. Μαντάς, λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στο ζήτημα του λιμανιού του Παραλίου Άστρους, λέγοντας ότι «απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης υπάρχει, εκδόθηκε το 2015, για την απόφαση του υπ. Οικονομικών να επιβάλει πρόστιμο 3,8 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε αντικείμενο προσφυγής από την πλευρά του Δήμου, ο Δήμος προσέφυγε, κερδίσαμε μερική αναστολή, κάναμε έφεση κατά της απόφασης της ΕΔΕ». «Δεν είναι δυνατόν να μην έχεις αυτά τα αρχεία», είπε, απευθυνόμενος στον δήμαρχο. «Είναι νομική επιτυχία, από την πλευρά μας. Η απόφαση μετά τη μείωση, συνέπεια της ανακοπής που πετύχαμε στο Ελεγκτικό, εστάλη στη ΔΟΥ. Η ΔΟΥ απέστειλε αυτό το ποσό, ο Δήμος το πλήρωσε, αλλά θέτει σε αμφισβήτηση αυτή την πληρωμή και ζητεί τα χρήματα πίσω, και ελπίζουμε ότι θα επιστραφούν, όταν ληφθεί η δικαστική απόφαση».

«Η κρίση που κάνει το ΔΣ δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Η πολιτική εικόνα και οι επιλογές των πλειοψηφιών ή μειοψηφιών αποτυπώνονται στον ισολογισμό και στην υλοποίησή τους. Ο δήμαρχος υπερέβαλε στην πολιτική του κρίση, κάνει προεκλογικές ομιλίες δύο χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων, δεν μπορώ να καταλάβω. Επειδή έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τη σκέψη του, κάνει τη δική του απολογία για τους τόνους λάσπης που έχει πετάξει στο πρόσωπό μου. όλη αυτή η λάσπη, για ψέματα, όταν αποδεικνύεται ότι δεν ισχύον. Όταν ο κ. δήμαρχος ερωτήθηκε σε τραπέζι για το λιμάνι, είπε ότι ''δεν ξέρω τίποτα'' και ανέτρεξε η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας σε μένα, για να τους δώσω τα στοιχεία από την υπόθεση».

Τα στοιχεία τα έδωσα τη Δευτέρα, για να αποδείξω ποιος είναι ο ψεύτης εδώ μέσα.

«Ζημία: 1,121 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα ήταν λιγότερα από τα έξοδα το 2018. Το έλλειμμα είναι λογιστικό, γιατί η περίσσια των εξόδων του 2018 δεν δημιούργησε χρέη, αλλά καλύφθηκε από χρηματικό υπόλοιπο, από πολιτικές επιλογές της τότε δημοτικής αρχής. Αυτό το έχουμε παραδεχθεί, δεν χρειάζεται να το λέμε και να το ξαναλέμε. Γιατί τότε έλεγαν προεκλογικά ότι ο Μαντάς έχει χρεώσει τον Δήμο! Το ισοζύγιο δαπανών και οφέλους των δημοτών στον χρόνο μιας δημοτικής αρχής, όχι από ένα έτος. Ήταν ξεκάθαρη πολιτική να μην ξαναλειτουργήσει ο ανεξέλεγκτος ΧΑΔΑ στον Τάνο, και να πληρώσουμε για τη διαχείριση. Αυτή την πολιτική κάνει και η σημερινή δημοτική αρχή».

Ο κ. Μαντάς, ακόμα, υπερασπίστηκε τις εκδηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει η δική του δημοτική αρχή, λέγοντας ότι δεν έγιναν για προεκλογικούς λόγους, αλλά για την προβολή του τόπου και για το άνοιγμα ενός κύκλου αγοράς για την τοπική οικονομία. «Υποβάλαμε φακέλους για χρηματοδότηση πληρώνοντας πενιχρά ποσά, όπως την αποκατάσταση Δημοτικού Σχολείου Μελιγούς, την αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δήμου. Η τυχόν ύπαρξη ζημίας δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης όλοι αυτοί που συγχέουν ηθελημένα έννοιες όπως κόστος, χρέος, όφελος, ας μπούμε πραγματικά σε μια συζήτηση για το τι προσφέραμε, και εν τέλει, ας μας πουν σε τι αυτοί διαφέρουν. Δεν έχουμε δει ούτε ακούσει σε τι ακριβώς διαφωνεί αυτή η δημοτική αρχή. Δεν θα επιτρέψω άλλο να εκσφενδονίζετε λάσπη τόσο στα πεπραγμένα μας όσο και στο πρόσωπό μου. Η ιδιαιτερότητα είναι πως το 2018, όλες οι δαπάνες του Δήμου ελέγχονταν προτού πραγματοποιηθούν, από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από το καλοκαίρι του 2019 ως σήμερα, δεν ελέγχονται».

 

arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

Μιλάει και ο Μαντάς!!!!! Ο Επαγγελματίας γυρολόγος... ας θυμηθούμε από που ξεκίνησε επαγγελματικά και πολιτικά..ποιός είναι ο κουμπάρος του ρε παιδάκι μου;;;; Αυτό τα λέει όλα και κάθε άλλη κουβέντα είναι περιττή!!!!

Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει, κάποιος που γνωρίζει βεβαίως τι ταμείο παρέλαβαν οι προηγούμενοι πέντε δήμαρχοι;
Χρειάζεται σε μας τους μη σχετικούς να έχουμε μέτρο σύγκρισης.
Δεν κατάλαβα απο τα παραπάνω να γίνετε λόγος για φάγωμα χρημάτων για υπερβολικές χρεώσεις για πλαστά τιμολόγια.
Τι δεν πάει καλά;

Ο Μαντας όπου πάει και με ο,τι ασχολείται διαπρέπει. Ας είναι καλά το μυαλό του και οι γνώσεις του. Άλλος είναι ο τυχαρπαστος. Ή μη μου πεις ότι ο καμπύλης είναι σ'αυτην την καρέκλα με την αξία του. Εδώ συνεργάστηκαν οι πάντες για να τον βγάλουν .Φάτε τον τώρα στη μάπα τον απολιτιστο.

Προτείνω να ασπρίσετε και τα βότσαλα στην παραλία και να μας μοστράρετε και τις σχετικές φωτογραφίες ως συνέχεια του μεγάλου έργου σας κύριοι της δημοτικής αρχής με τις σταθερότατες φιλελεύθερες πολιτικές απόψεις και την κομματική σας ταυτότητα. Ο ασβέστης είναι φθηνός αλλά καλού κακού ρίξτε και μια ματιά στον ισολογισμό.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio