Άστρος: Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας χρειάζονται συμπαράσταση, κατανόηση των αναγκών τους και καθοδήγηση

Τετ, 21/12/2022 - 20:08
Image

Η 20η Δεκεμβρίου έχει οριστεί να τιμάται και να γιορτάζεται ως η "Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης" . Ο όρος αλληλεγγύη αναφέρεται στην αλληλοβοήθεια, την υποστήριξη και την αμοιβαία συμπαράσταση μεταξύ ατόμων και ομάδων. Στηρίζεται στο αίσθημα ενότητας των ανθρώπων και αφορά τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε μια κοινότητα με κοινούς στόχους.  Σε μια εποχή που αλλάζει συνεχώς και κυριαρχεί ο ατομικισμός και η χαλάρωση των κοινωνικών και οικογενειακών δεσμών, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας χρειάζονται τη συμπαράσταση, την κατανόηση των αναγκών τους, την καθοδήγηση και την αλληλεγγύη μας.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19/12/22 στο Ίδρυμα " Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη", με πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας  Άστρους σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ήταν ιδιαίτερα αφιερωμένη στους ανθρώπους που αποτελούν τις ρίζες του δέντρου μας, στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας. Στην εκδήλωση επιχειρήθηκε ένα πρωτότυπο εγχείρημα, όπου η προσέγγιση των θεμάτων που παρουσιάστηκαν στο ενημερωτικό μέρος της εκδήλωσης έγινε με τρόπο βιωματικό και διαδραστικό. Στο εγχείρημα αυτό εργαζόμενοι από το Κέντρο Υγείας Άστρους και  εθελοντές, μαζί με ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, παρουσίασαν με την μορφή μικρών θεατρικών σκετς τα ζητήματα που στη συνέχεια ανέπτυξαν οι καλεσμένοι ομιλητές. Σκοπός του εγχειρήματος αυτού ήταν η πεποίθηση ότι η αναζήτηση νέων γνωστικών προκλήσεων που μας εμπλέκουν βιωματικά και ενεργητικά αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση και την μάθηση στην Τρίτη ηλικία. Τα θέματα που προσεγγίστηκαν με την παρουσίαση μικρών θεατρικών σκετς,  ήταν η Κατανόηση της Άνοιας, η Μοναχικότητα & η Κατάθλιψη στους ηλικιωμένους και οι Απάτες εις βάρος ηλικιωμένων, που επιχειρούνται εις βάρος τους από επιτήδειους Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές:

Tην κα Τριμπόνια Αικατείνη, Αστυνόμου Β’, του Αστυνομικού Τμήματος Β.Κυνουρίας -Π.Άστρους.

Τον κο Βατίδη Γεώργιο, Ειδικό Παθολόγο, ιατρού του προγράμματος "Βόρεια Κυνουρία-Ένα Πρόγραμμα Ζωής", που υλοποιείται στο  Κ.Υ.Άστρους.

Τις κες Μιχάλη Χαρίκλεια και Τσώνη Νικολέτα, Ψυχολόγους του Κέντρο Ημέρας "Αμάλθεια" στην Τρίπολη.

Ευχαριστούμε επίσης τον ομιλητή, συνταξιούχο δάσκαλο κο Παπαντώνη Στέλλιο για την συγκινητική τοποθέτηση του για την αλληλεγγύη.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Φίλων Κ.Υ. Άστρους και την πρόεδρο κα Μπάρλα Παναγιώτα, για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη για την διάθεση του χώρου και τον κο Δράνια Γιάννη για τη βοήθεια του. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κο Λαλογιάννη Γιώργο για την εθελοντική του προσφορά στην ηχητική υποστήριξη της βραδιάς και την διάθεση τεχνικού εξοπλισμού. Ευχαριστούμε επίσης ιδιαίτερα την μουσικό κα Ντερελή Δέσποινα για τη συμμετοχή της μαζί με το ακορντεόν, σε όλο το μέρος της εκδήλωσης καθώς και στις πρόβες.

Ευχαριστούμε τον κο Κουτίβα Σταύρο και τα μέλη της Χορωδίας Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Ευχαριστούμε τον κο Αρφάνη Παναγιώτη για τον συντονισμό των παραδοσιακών τραγουδιστών και τα μέλη του "Θυρεάτη" για την υποστήριξη τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστούμε, για την συμμετοχή τους στα θεατρικά σκετς στους ρόλους των ηλικιωμένων, στους κους Φάκλαρη Χαρίλαο, Φάκλαρη Ευάγγελο, Χειράκη Ηλία και Κανατά Γιώργο. Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον κο Παναγιωτόπουλο Δημήτρη για την συμμετοχή του στο σκετς για την άνοια.

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του Συλλόγου Απασχόλησης και Αναψυχής Ηλικιωμένων Βόρειας Κυνουρίας Η "Ανθήνη", κο Χειράκη Ηλία και τα μέλη του συλλόγου για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Ευχαριστούμε θερμά όσους έλαβαν μέρος στο θεατρικό μονόπρακτο που παρουσιάστηκε από την ‘’Ανθήνη’’, τις κες Κορδώνη Μαρούλα, Μπάρλα Γεωργία, Πανταζή Άννα, Ηλιοπούλου Βάσω, Διαμαντοπούλου Παναγιώτα, Μπουτσικάκη Ελένη, Κανατά Ελένη, Καπράνου Χριστίνα καθώς και τους κους Κοδέλλα Παντελή, Φάκλαρης Χαρίλαο, Χειράκη Ηλία και Κανατά Χρήστο.

Από το Κ.Υ. Άστρους ευχαριστούμε την κα Τετώρου Μαρία για τον συντονισμό της εκδήλωσης, την επιμέλεια των κειμένων και την σκηνοθεσία των θεατρικών δρώμενων . Ευχαριστούμε την κα Ελευθεριάδου Σάμμη για την παρουσίαση της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε τις κες Αδάμη Βασιλική, Κοροδήμα Γεωργία, Δαλιάνη Καλομοίρα και τον κο Τετώρο Βαγγέλη για την συμμετοχή τους στα θεατρικά σκετς καθώς και την παρασκηνιακή υποστήριξη της εκδήλωσης.

Τέλος ευχαριστούμε τον κο Μίλη Γιάννη για το βίντεο της έναρξης. 

Με σεβασμό στην πολύτιμη δεξαμενή των εμπειριών που λέγεται Τρίτη Ηλικία και με εμπιστοσύνη στην ορμή και τον οίστρο για δημιουργία που διακατέχει τη νέα γενιά, αν αξιοποιήσουμε το δημιουργικό και αναντικατάστατο ρόλο των ηλικιωμένων με την παράλληλη προώθηση των εθελοντικών δράσεων από και προς την Τρίτη Ηλικία. τότε θα επιτύχουμε την "Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών".  Ο τομέας του εθελοντισμού μπορεί να αποτελέσει ένα γόνιμο πεδίο για την ανάπτυξη δράσης και προσφοράς από την πλευρά των ηλικιωμένων και παράλληλα μια κοινωνία «για όλες τις ηλικίες» και διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή.

Κ.Υ. ΆΣΤΡΟΥΣ

Συνδιοργάνωση

ΔΗΜΟΣ Β. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες ΕΔΩ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio