Αντάμωμα στη Σίταινα για τον Πάρνωνα - Προτάσεις και ενέργειες για την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου (pics,vid)

Δευ, 27/06/2022 - 11:47
Image

Ο Πάρνωνας και τα χωριά του είναι μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς, με μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Τα χωριά του Πάρνωνα γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά στην εποχή μας συνεχώς ερημώνουν, ενώ το φυσικό περιβάλλον βρίσκεται στο έλεος της κλιματικής κρίσης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίταινας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και την Κοινότητα Σίταινας διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Αντάμωμα στον Πάρνωνα - Μας συνδέει το χθες, μας ενώνει το αύριο», το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 20:00, στον Πολυχώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, στη Σίταινα.

Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς σε αυτήν συμμετείχαν αιρετοί, πρόεδροι συλλόγων, αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται πραγματικά για την περιοχή και την ανάπτυξή της, ήταν η ένωση των δυνάμεων όλων, μέσα από την ανοιχτή συζήτηση και τον διάλογο, για τη σύνθεση των προτάσεων εκείνων που θα έχουν σκοπό την προστασία του Πάρνωνα, την ανάδειξη των πολιτιστικών και φυσικών του μνημείων και την από κοινού δράση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Γιώργος Παπαηλιού, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας κκ Μ. Σκαντζός και  Χ. Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Β. Κυνουριας Γιώργος Καμπύλης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Μακρόπουλος και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Καστάνιτσας, Αγίου Πέτρου και Άστρους, αλλά και ενεργοί πολίτες, όπως ο Σαράντος Λάτσης από τον Πλάτανο Κυνουρίας. Ακόμα, παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γόντικας, ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς, αλλά και πολλοί τοπικοί πρόεδροι και δημοτικοί σύμβουλοι.

 

Ο κ. Πέτρος Αλοίμονος, πρόεδρος της ΤΚ Σίταινας άνοιξε την εκδήλωση με έναν σύντομο χαιρετισμό, και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν εκεί. Ακόμα, κατά την τοποθέτησή του είπε ότι Πάρνωνας δεν είναι μόνο η Αρκαδία, αλλά και η Λακωνία. «Έχουμε χάσει τη φυσική επαφή μαζί μας, και τη φυσική επαφή με το βουνό. Πρέπει πρώτα - πρέπει να φτιαχτεί το ορεινό δίκτυο, και μετά να κοιτάξουμε τρόπους ανάπτυξης, αλλά να υπάρχουν πόροι».

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γ. Παπαηλιού κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου, και επεσήμανε ότι ο Πάρνωνας είναι το μεγάλο κεφάλαιο που χρειάζεται διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων του.

Ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και επεσήμανε ότι η παρουσία του ιδίου όσο και του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Μ. Σκαντζού δείχνει την αγάπη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον Πάρνωνα και την περιοχή. «Χθες εγκρίναμε στην ΟΙκονομική Επιτροπή την αγορά 63 υδατοδεξαμενών για την πυροπροστασία, και προχωράμε στην προστασία της καστανιάς με διπλάσιο προϋπολογισμό από τις προηγούμενες χρονιές».

Ο Μανώλης Σκαντζός αναφερόμενος στον Νίκο Πολυμενάκο είπε ότι έχουν χρόνια πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ότι πάντοτε συνεργάζονται για το καλό του τόπου. «Ο Πάρνωνας για να υπάρχει, χρειάζεται προστασία. Ο κόσμος, βέβαια, έχει φύγει, και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όλοι μαζί να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια για να δώσουμε ζωή στον Πάρνωνα. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πάρνωνα, να γίνουν επενδύσεις, να δώσουμε χρήματα. Ο Πάρνωνας είναι αδικημένος.

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμπύλης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του και δήλωσε ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες.

Ο Νίκος Πολυμενάκος άφησε στην άκρη την ομιλία που είχε ετοιμάσει, και μίλησε από καρδιάς. «Αυτή η πρωτοβουλία έγινε για να ανταμώσουν οι Παρνωνίτες. Δεν θα τηρήσουμε τα τυπικά». «Η πάλαι ποτέ ελατοσκέπαστη Σίταινα, δνε θα έχει έλατα σε λίγα χρόνια. Τα προβλήματα είναι η αποδόμηση και απογύμνωση όλων των υπηρεσιών του Πάρνωνα. Πυροφυλάκια, δασαρχεία χωρίς υπαλλήλους. Απουσιάζει η συντήρηση των δασικών δρόμων. Είναι σημαντικό που σήμερα έχουμε 50.000 ευρώ, αλλά δεν είναι αρκετό. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στους δρόμους σπάνε τα αυτοκίνητά τους, σκοτώνονται, και βελτιώνονται μόνο για τους προσκυνητές. Ποιοι είναι, όμως, οι προσκυνητές των βουνών, δεν είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι; Πιστέψαμε στους θεσμούς, αλλά διαψεύστηκαν οι ελπίδες μας», υπογράμμισε και τόνισε την έλλειψη δομών. «Πρέπει κάποτε, η Ανατολική Οδός να γίνει. Είναι σημαντική για εμάς, τους ορεινούς. Οικονομική κρίση, το δάσος ξεραίνεται, δασεργάτες δεν υπάρχουν. Γιατί να μην δοθεί η δυνατότητα και από τους κατοίκους των παραλίων, να κόψει ξύλα από το δάσος».

Ο δασάρχης κ. Πετρής κατά την τοποθέτησή του συνεχάρη τον Νίκο Πολυμενάκο για την πρωτοβουλία, και αναφέρθηκε στην απεραντοσύνη του Πάρνωνα, αλλά και στην ιδιαιτερότητα του δάσους, ως προς τη διαχείρισή του, καθώς δόθηκε στο Δασαρχείο Σπάρτης. Είπε ότι, όποιος θέλει ξύλα για τη θέρμανση δικαιούνται μόνο τα χωριά που βρίσκονται μέσα στο δάσος, και όχι από το Άστρος, για παράδειγμα, καθώς αυτό ορίζει ο Νόμος. «Η Περιφέρεια, με ενέργειες και των δύο αντιπεριφερειαρχών, μας έδωσε 50.000 ευρώ για τη διαχείριση των δασικών δρόμων. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μεγάλες πυρκαγιές στον Πάρνωνα, γιατί ο κόσμος αγαπάει το δάσος. Το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό. Έχουν γίνει αρκετοί ασφαλτόδρομοι με χρήματα του Δασαρχείου, υπολείπονται και μερικοί ακόμη. Με τη συνεργασία όλων μας, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμπύλης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι για την ξήρανση των ελάτων έχουν γίνει ενέργειες, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Σπάρτης, για να δοθούν λύσεις και να απομακρυνθούν τα δέντρα που έχουν ξεραθεί. «Να ξέρουμε ότι και στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε. Είναι σημαντικές οι υδατοδεξαμενές και η χρηματοδότησή τους, όπως και η συντήρηση των δρόμων. Για τα μονοπάτια, είπε ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα, αλλά αν υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη και ζήτηση για αυτή τη μορφή τουρισμού. Συμφώνησε με τον Παναγιώτη Μαντά, ότι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση θα φέρει πόρους και ότι είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία χρηματοδότησης του Πάρνωνα. Ακόμα, είπε ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με το Ίδρυμα Νιάρχου και με τους καστανοπαραγωγούς της Βαμβακούς, ώστε να γίνει συνεργασία: «Πρέπει να μπουν στον συνεταιρισμό καστανοπαραγωγοί δικοί μας, εκεί υπάρχει μια καλή πηγή χρηματοδότησης», υπογράμμισε. Ακόμα, αναφέρθηκε στην παρουσίαση των βοτάνων του Πάρνωνα, στην εθελοντική ομάδα στον Πάρνωνα για την πρόληψη και την κατάσβεση πυρκαγιών, λέγοντας ότι πρέπει να ερευνηθεί η δυνατότητα να γίνει επίσημη, ώστε να χρηματοδοτείται κιόλας.

Ο πρώην δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Τάκης Μαντάς, κατά την τοποθέτησή του συνεχάρη τους διοργανωτές και δήλωσε ότι κατανοεί, από την εμπειρία του, τη θέση κάθε αρχής, δημοτικής και περιφερειακής: «Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι πάνω από τους θεσμούς. Σχεδιασμός χωρίς πόρους είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα. Να ψάξουμε να βρούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, Δυστυχώς, η τελευταία πραγματική και ουσιαστική δραστηριότητα από συγχρηματοδοτούμενου πόρους του ΕΣΠΑ, είναι το 2003. Οι πολιτικές του ΕΣΠΑ δεν επέτρεπαν να χρηματοδοτηθούν όλες αυτές οι δράσεις, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει ένας ογκωδέστατος φάκελος, μιλάμε για έναν προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ».

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και μένει να γίνουν πράξη όλα όσα ανακοινώθηκαν. Κυρίως, όμως, ελπίζουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, φορείς και πολίτες, να αναλάβουν δράση για το καλό του Πάρνωνα.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο arcadiaportal.gr

Video

Σχόλια επισκεπτών

Καμία σχέση τα χωριά του Πάρνωνα της βόρειας με την νότια Κυνουρία.οι κάτοικοι δεν εξαρτώνται από τους πολιτικούς έχουν τουρισμό όλο το χρόνο με τις εκδηλώσεις που κάνουν μόνοι τους π.χ μελιτζαζ οδοιπορικό αναρριχητικό.ο Κοσμάς είναι πέρασμα για την Λακωνία κ δεν εξαρτώνται από το μοναστήρι όπως στον αγ.πετρο.

Το να διοργανώνει ένα μικρό χωριό σαν την Σίταινα μια τέτοια ουσιαστική εκδήλωση με τη συμμετοχή τόσων θεσμικών παραγόντων και των ανθρώπων του Πάρνωνα μας δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε αν συνεργαστούμε όλα τα χωριά του Πάρνωνα. Έγινε μια σημαντική αρχή για τον Πάρνωνα και ένα πρώτο βήμα, θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια.

Η μικρή Σίταινα ποιος θα το φανταζόταν μεγαλουργεί!!!
Μια Κοινότητα με έναν πρόεδρο οδοστρωτήρα και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αιρετό και ένας Πολιτιστικός Σύλλογος με έναν Πρόεδρο σαν τον Νίκο Πολυμενάκο να έχει αφήσει το στίγμα του στην περιοχή μαζί με όλους τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους του Συλλόγου έχουν καταφέρει να ταρακουνήσουν όλη την περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και όχι μόνο.
Ουσιαστικοί και ενωμένοι σαν γροθιά πάνε να φέρουν την επανάσταση στα δρώμενα της Ανατολικής περιοχής της Πελοποννήσου.
Κατάφεραν να ενώσουν δυνάμεις άκρως αντίθετων απόψεων και ιδεών και να τους ενώσουν με ένα κοινό σκοπό.
Ας ξυπνήσουμε όλοι οι υπόλοιποι επιτέλους σε αυτή την περιοχή.
Ξυπνήστε ρε.
Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.
Ότι διαδραματίζεται στην Σίταινα έχει ονοματεπώνυμο και είναι Πρόεδρος Κοινότητας Σίταινας και Πολιτιστικός Σύλλογος Σίταινας: Πέτρος Αλοίμονος - Νίκος Πολυμενάκος, μαζί με όσους ακολουθούν τον σύλλογο για το καλό όλων.

Και στη Σίταινα και στη Καστάνιτσα εδώ και πολύ καιρό έχουν γίνει πολλά όμορφα πράγματα και έργα γιατί κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να τους σμίξουν και να τους μονιάσουν όλους.
Και όλοι σε αυτά τα δύο χωριά βάζουν πλάτη και όλοι είναι μια παρέα χωρίς ταμπέλες και εγωισμούς.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio