Ανεξέλεγκτος ο πολλαπλασιασμός αγριογούρουνων και τσακαλιών στον Δήμο μας

Παρ, 09/09/2022 - 16:25
Image

Προ ημερησίας συζήτηση έγινε στο ΔΣ με θέμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των αγριογούρουνων και τσακαλιών στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Ο πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Κατσής είπε σχετικά:

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από  τον πρόεδρο του Άγιου Πέτρου αλλά και από αρκετούς  άλλους  προέδρους  ορεινών χωριών του δήμου μας ,τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει το φαινόμενο της εμφάνισης αγριογούρουνων και τσακαλιών σε όλη την έκταση του Δήμου μας.

Στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές  οι αγρότες μετρούν καταστροφές στις καλλιέργειές τους, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων στον αστικό ιστό από τα εν λόγω διερχόμενα ζώα, και την ημέρα, και τη νύχτα. Είναι θέμα χρόνου να έχουμε ατυχήματα με ζώα που διασχίζουν δρόμους, χωριά ακόμα και παραλίες. Η ανάγκη αντιμετώπισης του ως άνω σοβαρού ζητήματος χρήζει ιδιαίτερης στρατηγικής. 

Πέραν του κυνηγιού, την περίοδο που  ορίζει ο νόμος , αν δεν υπάρξει βούληση επίλυσης του ανωτέρω ζητήματος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το σχετικό πρόβλημα δεν θα μπορεί να ελεγχθεί. Απαιτείται, λοιπόν, άμεσα η εκπόνηση και η εφαρμογή ειδικού σχεδίου διαχείρισης του ανεξέλεγκτου πληθυσμού των αγριόχοιρων  τόσο στο Δήμο μας οσο και σε όλη την Πελοπόννησο πιστεύω ,  από τους αρμόδιους φορείς.

Μετά την απόφαση του Τοπικού Συμβούλιου του Άγιου Πέτρου και την σχετική ενημέρωση του πρόεδρου του, πιστεύω πως πρέπει άμεσα να αποστείλουμε  επιστολή στους αρμοδίους φορείς της Δασικής υπηρεσίας , της Περιφέρειας και του αρμόδιου Υπουργείου όπου θα ζητάμε να μας ενημερώσουν αν

1. Έχουν πρόθεση να προβούν  άμεσα στην εκπόνηση και εφαρμογή ειδικού σχεδίου διαχείρισης και αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των τσακαλιων , στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, καθώς, η μη λήψη σχετικών μέτρων θέτει σε κίνδυνο την περιβαλλοντική ισορροπία, τις αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως, ανθρώπινες ζωές στην ως άνω περιοχή;

2.Αν  εξετάζουν , ως λύση, την  επέκταση της κυνηγετικής περιόδου, προκειμένου να περιορισθεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αγριόχοιρων στην ανωτέρω αλλά και σε κάθε περιοχή με όμοιο πρόβλημα

Και
3. Τι μέτρα έχουν προβλέψει  να λάβουν για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας  από την επέλαση των αγριόχοιρων  στις καλλιέργειές τους.

Τέλος προτείνω στην επιτροπή του Δήμου σε συνεργασία με εκπροσώπους όλων των Δημοτικών  μας παρατάξεων όπως συντάξουν την σχετική επιστολή και την αποστείλουν στους προαναφερόμενους φορείς .   

 

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio