Αχ η ξενιτιά... Ευχαριστήριο για την εκδήλωση μνήμης των ξενιτεμενων, στα Βέρβενα

Σάβ, 31/07/2021 - 10:38
Image
Image
Image

Αχ… η ξενιτιά!!!!

Στις 24 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήσαμε τελικά την εκδήλωση για τους ξενιτεμένους μας. Ήταν μια ιδέα του φίλου μας και μέλους του Συλλόγου μας 

« Κνακεάτις Άρτεμις », Νίκου Λαγού, που λόγω της πανδημίας δεν είχαμε μπορέσει να πραγματοποιήσουμε πέρυσι.

Ανέλαβα, όπως μου ζητήθηκε, να συντονίσω την ομάδα που έφερε εις πέρας  – με επιτυχία νομίζω – την παραπάνω εκδήλωση. Και σ’ αυτό συνέβαλαν όχι μόνο τα μέλη « που ανέβηκαν στη σκηνή », αλλά και όλοι οι « αφανείς ήρωες » , που χωρίς αυτούς η εκδήλωση δεν θα είχε καμία ελπίδα επιτυχίας.

Οφείλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα και τον καθένα χωριστά γι’ αυτό που πετύχαμε εκπληρώνοντας ένα χρέος προς τους ξενιτεμένους μας, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν, ποτέ δεν ξέχασαν αυτούς που έμειναν πίσω.

Απ’ τις μακρινές καινούργιες πατρίδες τους, που από πρόσκαιρες τις περισσότερες φορές γίνονταν δυστυχώς μόνιμες, δεν έπαψαν να στηρίζουν γενναιόδωρα το χωριό όχι πάντα από το περίσσευμα, αλλά και από το υστέρημά τους. Ό,τι και να κάνουμε εμείς είναι τίποτα σε σχέση με αυτό που επί 120 χρόνια έχουν κάνει οι ξενιτεμένοι μας. Μόνο ευγνωμοσύνη και αναγνώριση έχουν θέση σε οποιαδήποτε εκδήλωσή μας. Είμαστε και θα είμαστε πάντα “λίγοι, πολύ λίγοι” απέναντί τους. Παρόλα αυτά τολμάμε να ευλογήσουμε αναιδώς τα γένια μας, με αλφαβητική σειρά « προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ».

Γεωργία Κούβαλη του Παναγιώτη: Πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα χωρίς να μετράει τι δίνει, χωρίς να περιμένει ένα ευχαριστώ που μπορεί και να μην έρθει.

Χριστίνα Κούβαλη: Που πριν και μετά  από την κομψότατη σκηνική παρουσία της κόντεψε να μείνει στο δρόμο από την μεταφορά των αναγκαίων αντικειμένων για να στηθεί η παράσταση, επιδεικνύουσα τη συνήθη προθυμία, ευσυνειδησία, πνεύμα συνεργασίας και καλή προαίρεση

Κωστής Καπράνος: Και τα χέρια και το μυαλό του βέβαια κάνουν θαύματα! ‘Ο,τι δεν μπορεί να λύσει κανείς, το λύνει ο Καπράνος, χωρίς να κάνει θόρυβο, χωρίς να μετράει τον κόπο, με καλό γούστο και καλλιτεχνική ευαισθησία που φάνηκε στην άμεμπτη μεταμφίεσή του σε Μικρασιάτη πρόσφυγα.

Νίκος Καπράνος:  Τον ξέραμε ως δάσκαλο. Τον γνωρίσαμε και πάνω στη σκηνή. Η φωνή του μας έκανε να απολαύσουμε λογοτεχνικά αποσπάσματα που μπορεί να γνωρίζαμε, αλλά που ποτέ δεν τα είχαμε ακούσει έτσι. Αυτό είναι το ευγενές κομμάτι. Το άλλο είναι τετριμμένο μεν, αλλά εξίσου αναγκαίο για την ευόδωση των στόχων μας: η μεταφορά, τοποθέτηση καρεκλών και επιστροφή αναλογίου, αυτό που σε σύγχρονη ορολογία καλείται υλικοτεχνική στήριξη.

Κώστας Λιλής: Ο τέλειος προλετάριος εργάτης στη χώρα της ευημερίας. Στην πραγματικότητα πρόθυμος συνεργάτης με πνεύμα συλλογικότητας και  προσφοράς.

Στέλιος Ρέστος: Ο κομπάρσος που κέρδισε την παράσταση χωρίς την παραμικρή προσπάθεια και απέδειξε δια μίαν εισέτι φοράν περιφερόμενος ανάμεσα στο κοινό ως Ελληνοαμερικάνος από το Τσικάγο – Ιλινόι ότι αν μεταμφιεστείς επιτυχώς δεν θα σε γνωρίσει ούτε η μάνα σου. Φοβάμαι ότι όλοι που θα ακούνε πλέον τη λέξη « Mπρούκλης » θα θυμούνται το Στέλιο. Ακύρωσε, 0εν μία νυκτί, εκατόν είκοσι χρόνια μνήμης!

Γλυκειά, χαρούμενη και « σχεδόν επαγγελματική » ήταν η παρούσία των μικρών μας φίλων : Γαλάνη Κων/νας του Χρήστου, Καπράνου Εβελίνας του Παναγιώτη, Μπούζιου Κων/νου του Δημητρίου και Παπάλου Σοφίας του Παναγιώτη, που τους ευχόμαστε « Καλή Πρόοδο » και να παίρνουν πάντα εξίσου σοβαρά το ρόλο τους!

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δολιανών, στο πρόσωπο του Προέδρου του και του Γιάννη Τσιαμούλου, που φρόντισαν να μας προμηθεύσουν το αναγκαίο για την εκδήλωση αναλόγιο.

Ευχαριστούμε τον Γαλάνη Βασίλειο του Ιωάννου για την  βιντεοσκόπηση. ‘Ετσι θα μπορέσουν να μας « θαυμάσουν » όσοι δεν μπόρεσαν να μας « απολαύσουν » δια ζώσης  και « η χάρη μας » θα διασχίσει τους ωκεανούς και θα φτάσει τους ξενιτεμένους μας.

Ευχαριστούμε τους : Διαμαντόγιαννη Βαγγέλη του Θεοφίλου, Διαμαντόγιαννη Γεώργιο του Δημητρίου (Πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου «Ηρακλής»), Λευτέρη Σιάκκα και Κων/νο Κασκαμπά του Νικολάου που φρόντισαν με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία την καθαριότητα του « Ερμή », καθώς και του περιβάλλοντος χώρου, εξασφαλίζοντάς μας έτσι « τη μισή “αρχοντιά ».

Τον Καρκούλη Νίκο για την καθοριστικής σημασίας ηλεκτρική κάλυψη της εκδήλωσης. Ο Πρόεδρος με την προσωπική του πρωτοβουλία και συμμετοχή κάλυψε την απουσία του Δήμου. Τον Καρκούλη Σπύρο για την επίσης καθοριστική ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης. Την Τσιλικά Κατερίνα για την παραχώρηση των παιδικών φορεσιών. Την Τυροβολά Ελένη του Δημητρίου  για τον καθαρισμό των καρεκλών που ήταν αναγκαίος στην απρόσκοπτη παρακολούθηση της εκδήλωσης από μέρους του κοινού.

Και φυσικά ευχαριστούμε όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας την Αδελφότητα, τους απανταχού ξενιτεμένους μας και εμάς.

 

                                                                  Γεια και χαρά σας,

Ευγενία Θωμοπούλου – Ροζολή.

 

 

 

 

 

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio