Άγιος Ανδρέας: Ο Νικόλαος Λυτρίβης μοιράζεται μαζί μας τη διαδικασία συντήρησης της βάρκας του (pics,vid)

Σάβ, 22/10/2022 - 11:00
Image
Image
Image
Image

Ο Άγιος Ανδρέας είναι ένα όμορφο χωριό της Βόρειας Κυνουρίας, του οποίου οι κάτοικοι από πολύ παλιά είχαν άμεση επαφή με τη θάλασσα. Από μικρά παιδιά βρίσκονταν κοντά της και οι βάρκες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το «δεύτερο σπίτι τους». 
Βρεθήκαμε στον Άγιο Ανδρέα, όπου είδαμε τον κ. Νικόλαο Λυτρίβη να κάνει συντήρηση στη βάρκα του. Το σκαρί αυτό είναι τύπος βάρκα «κούτουλα» και έχει σημαντική διαφορά από το τρεχαντήρι. 

Η ίσα είναι κοφτή το τρεχαντήρι έχει άλλο σκάλωμα πάει στρογγυλό μπροστά

Ο κ. Λυτρίβης έχει τη βάρκα αυτή στην ιδιοκτησία του εδώ και 10 χρόνια και τώρα την έχει μεταβιβάσει στην επόμενη γενιά στον γιο του. 
Οι επισκευές και η συντήρηση αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι κάποιου που έχει μια βάρκα στην κατοχή του. 
Το φθινόπωρο και η άνοιξη, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυτρίβης, είναι οι κατάλληλες εποχές, για να γίνονται τέτοιες δουλειές. Η υγρασία τον χειμώνα και η πολλή ζέστη το καλοκαίρι δεν είναι ευνοϊκές συνθήκες για τις εργασίες όπως το βάψιμο. Από την άλλη αν υπάρχουν προβλήματα στη μηχανή η βάρκα θα βγει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου στην στεριά, για να επισκευαστεί και να λυθεί το πρόβλημα. 
Μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι ο κ. Λυτρίβης κάνει τις επισκευές μόνος του. 

Στην αρχή βάλαμε και τεχνίτη, μετά πήραμε και εμείς τα μυστικά, τα κόλπα

Η αγάπη για τη βάρκα και το ψάρεμα οδηγεί τους ιδιοκτήτες της βάρκας με αστείρευτη φροντίδα και αγάπη να κάνουν οι ίδιοι τα μερεμέτια που απαιτούνται στο πολυταξιδεμένο σκαρί τους. Το να πουλήσουν τη βάρκα τους γι’ αυτούς δεν είναι καθόλου εύκολο. 
Στόκοι και μπογιές είναι μόνο λίγα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την όσο καλύτερη συντήρηση της βάρκας. 
Στην ερώτηση πώς νιώθει ο κ. Λυτρίβης όταν βρίσκεται στη θάλασσα απάντησε ότι το άγχος είναι λίγο. Οι καιρικές συνθήκες δύσκολα να είναι πολύ κακές στην περιοχή  ενώ το μόνο σοβαρό πρόβλημα είναι αν μείνεις από μηχανή και έχει «καιρό». 

Τα άλλα αντιμετωπίζονται
 

Video

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio