Περί Άστρους ο λόγος κι ο αντίλογος…

Τρί, 23/06/2020 - 20:03
Image

Τόσο η εικόνα που παρουσιάζει, όσο και η πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την έδρα του Δήμου, το ιστορικό και χρυσήλιο Άστρος, είναι αποκαρδιωτικές και διόλου ελπιδοφόρες σε σχέση με το αύριο.

Πάμπολλα τα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τον πολίτη και να δυσχεραίνουν την καθημερινότητά του, αδυναμία αποπεράτωσης σημαντικών έργων που έχουν «βαλτώσει» εδώ και δεκαετίες, έλλειψη βούλησης και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση αρνητικών δεδομένων και καταστάσεων, αναξιοποίητο το όποιο τουριστικό προϊόν, αδιαφορία κι εγκατάλειψη σημαντικών πολιτιστικών μνημείων και του ιστορικού μας υπόβαθρου.

Και επειδή η έδρα ενός Δήμου αποτελεί όχι μόνο τον καθρέφτη αλλά καθοριστική οντότητα και τον κύριο μοχλό δυναμικής, προοπτικής κι ανάπτυξης συνολικά  του Δήμου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως το μέλλον του Δήμου μας είναι άμεσα συνυφασμένο με το Άστρος.

Κι αν όλοι είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας αναφορικά με την πλούσια ιστορία και το λαμπρό του παρελθόν πόσο περήφανοι αισθανόμαστε σήμερα για το ότι εδώ και δεκαετίες αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε έναν βιολογικό, να αποπερατώσουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό, να δημιουργήσουμε ένα Δημαρχείο, ένα πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο, να λύσουμε το κυκλοφοριακό, να προβούμε στις όποιες και απαραίτητες πεζοδρομήσεις, να αποχτήσουμε ένα στοιχειώδες οδικό δίκτυο, να έχουμε έναν ανοιχτό χώρο άθλησης, να κρατήσουμε ανοιχτό το Αρχαιολογικό Μουσείο, να αναδείξουμε τα θαμμένα μνημεία της ‘Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού (και όχι μόνο), να θωρακίσουμε την περιοχή με αντιπλημμυρική προστασία… και για τόσα άλλα …ων ουκ έστιν αριθμός; Για όλα ένα «νεκροταφείο»…χωρίς να διαθέτουμε και νεκροταφείο.

Η κύρια και καθοριστική ευθύνη για όλη αυτή την τραγική πραγματικότητα βαραίνει όλους εμάς τους «πολίτες» του Άστρους. Γιατί ποτέ δεν αναδείξαμε τα προβλήματα, δεν αρθρώσαμε λόγο και δεν ορθώσαμε «ανάστημα». Γιατί ποτέ δεν απαιτήσαμε και δεν διεκδικήσαμε τα αυτονόητα. Γιατί ποτέ δεν λειτουργήσαμε συλλογικά και ως κοινωνία πολιτών. Γιατί εκείνο που πάντοτε μας χαρακτήριζε (και συνεχίζει να μας χαρακτηρίζει) ήταν η στείρα αντίδραση, η ανούσια αντιπαράθεση, η ωμή «ανθρωποφαγία», η καχυποψία και η δυσπιστία για οποιονδήποτε. Γιατί ποτέ δεν κατανοήσαμε πως ο διάλογος χρειάζεται τον λόγο αλλά και τον αντίλογο, τη σύνθεση τη γεννά η θέση και η αντίθεση. Γιατί ποτέ δε σταθήκαμε (και συνεχίζουμε να μην στεκόμαστε) ως αρωγοί κι αλληλέγγυοι  δίπλα σε κάθε Δημοτική Αρχή. Γιατί όλοι εμείς οι  ορεινοί ή παραθαλάσσιοι κοντοχωριανοί, που είμαστε κι εμείς πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι στην πραγματικότητα του Άστρους, «αρνούμαστε» πεισματικά να επιδείξουμε και για το Άστρος τα ίδια συναισθήματα, αγάπη, ενδιαφέρον και  πάθος που επιδεικνύουμε για τα ιδιαίτερα χωριά μας,

Μήπως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια; Μήπως αλλάζοντας, έστω, το όνομα του Δήμου μας (Δήμος Άστρους…) θα σηματοδοτούσε μία αλλαγή νοοτροπίας κι ένα νέο ξεκίνημα;

Νίκος Πολυμενάκος

Σχόλια επισκεπτών

Όπως τα λες είναι φίλε Νίκο. Μας χαρακτηρίζει , καχυποψία, ανθρωποφαγία, δυσπιστία , μίσος, κι ένα παράλογο φέρσιμο για τη γνώμη τη σωστή,κοιτάμε πως θα την καπελώσουμε.Δεν σηκώσαμε όμως και οι αιρετοί τον πήχη ψηλά, δεν ανεβάσαμε το επίπεδο συζήτησης,δεν προβάλαμε στόχους αντικειμενικούς για το κοινωνικό καλό,δεν χρησιμοποιήσαμε τη λογική στα μεγάλα θέματα ή προβλήματα.Εγκλωβιστήκαμε στην μιζέρια μας , στην κακομοιριά,στον κύκλο της ψήφου,στο σήμερα ,και στον οχαδερφισμό.

Τα άρθρα του κυρίου Πολυμενάκου πάντα έχουν ένα ρεαλισμό και μια πραγματικότητα, που ακουμπάνε την κοινωνία, τονίζουν τα προβλήματα, δείχνουν τον δρόμο του ορθολογισμού, πλαισιώνουν τις σχέσεις του χθες με το σήμερα, αναδεικνύουν το αύριο και προβλέπουν αυτό να είναι βατό και προσιτό στα σημερινά συσσωρευμένα τοπικά προβλήματα, μικρά και μεγάλα. Βγάζουν στην άκρη τοπικισμούς και φανατισμούς. Που βρίσκει όμως εμπόδιο ο ορθολογισμός και η διορατικότητα μέχρι να γίνει πράξη. Πως γίνεται η εξουσία να μην μπορεί να δει, ή κι αν δει να μην είναι εις θέση ή να μην μπορεί να υλοποιεί κάποια; Παρακολουθώντας τα γραφόμενά του παρατηρώ πως δεν περιέχουν το εγώ, αλλά το εμείς. Κατά καιρούς με τα εργαλεία που είχε έκανε πράξη κάποιες ιδέες, που με τη βοήθεια και άλλων πήραν σάρκα και οστά, βατά κι επισκέψιμα, δείχνοντας την ταυτότητα και την ουσία για τον σκοπό τον οποίον έγιναν. Δεν τα αναφέρω για προσωπολατρία ούτε για βραβεία και επαίνους απλώς τα αναφέρω για την υφή τους και το ύφος τους. Δεν υποτιμητικό να παραδεχόμαστε ή να αποδεχόμαστε μια ιδέα ή ένα λόγο, δεν είναι κακό να αντιγράψουμε κάτι σωστό. Η εξουσία πάντα πρέπει να έχει ανοικτά τα αυτιά της και να αφουγκράζεται.
Με σεβασμό και εκτίμηση !

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας είναι μια πονεμένη ιστορία φίλε Νίκο.Μια ιστορία χωρίς αρχή μέση και τέλος σε όλη την διαδρομή του χρόνου,εκ της γεννήσεώς του μέχρι και σήμερα.Και μην ξεχνά κανένας από όλους μας ότι, ακόμα και την μία και μόνη φορά μέχρις σήμερον,στην οποία βρέθηκε ένας άνθρωπος ο οποίος κατά την γνώμη μου είχε όραμα αλλά δεν κάθησε πάνω σ αυτό αλλά δημιούργησε και έκανε πράγματα που κανένας άλλος και καμία δημοτική αρχή μέχρι τώρα δεν στάθηκε ικανή να συνεχίσει ότι προσπάθησε να κάνει.Και το αποτέλεσμα ήταν να τον φάνε λάχανο και να του γυρίσουν την πλάτη όλοι οι συνοδοιπόροι του.Και είναι εύκολο να λέμε λόγια,αλλά οι πράξεις είναι αυτές που μένουν.Δεν έγινε τίποτα ούτε πιστεύω ότι θα αλλάξει τώρα κάτι,γιατί δυστυχώς όλες οι συγκυρίες είναι εναντίον της περιοχής μας όσο Καλές προθέσεις και να υπάρχουν.Ο χρόνος που μπορούσε να γίνει κάτι έχει περάσει,και όσο και να βγαίνεις να κάνεις κριτική και να λες όντως πολύ σωστά και σοφά λόγια φίλε Νικο.Δυστυχως η περιοχή πάσχει μυαλών ιδεών και κυρίως ανθρώπων με όραμα και τον λεγόμενο τσαμπουκά,για να καταφέρει να αλλάξει την μοίρα αυτού του τόπου.Εδω ζει και βασιλεύει η καχυποψία και το κουτσομπολιό.Και το κυριότερο;Αυτό το αφήνω να το σκεφτεί ο καθένας μας.Και τελειώνοντας μια συμβουλή!!!Άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν υπάρχουν.Μην τους κάνετε με τα ελαττώματα σας να απογοητευτούν,Η καχυποψία σας και το κουτσομπολιό σας αφήστε τα έξω ή μέσα στο σπίτι σας.

Το μόνο πρόβλημα το οποίο έχουμε στο Αστρος είναι οτι δεν έχουμε προβλήματα. Ασε που είμαστε πολύ μπροστά και προχωρημένοι. Ας μου πει κάποιος που αλλού τα αυτοκίνητα πίνουν το καφεδάκι τους κολημένα στα τραπεζάκια των καφενέδων της πλατείας όπως στην πλατεία του Αστρους. Αν το μάθουν και παραέξω οτι τα αυτοκίνητα στο Αστρος δεν πίνουν βενζινοπετρελαιο αλλά καφέ θα πήξουμε από τουρίστες.

Είμαι σίγουρη ΝΙΚΟΛΑ πως με σένα δήμαρχο πολλά θα είχαν επιτευχθεί.αλλα όταν άξιοι άνθρωποι σαν εσένα μένουν εκτός από ποιον να περιμένουμε.καθε παράταξη ανεβαίνει και με τον φόβο μην χάσει την καρέκλα συμβιβάζεται και βαλτωνουν τα έργα.

Αλλάζοντας το όνομα του δήμου δεν αλλάζεις την νοοτροπία των κατοίκων του, δυστυχώς! Μακάρι να ήταν τόσο απλό! Και η υπάρχουσα νοοτροπία των μόνιμων κατοίκων είναι μεγάλο εμπόδιο για ένα νέο ξεκίνημα

Εδώ δεν μπορούν (;) να μονοδρομησουν το δρόμο των ΕΛΤΑ το πρώτο βήμα και πιο απλό για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος.Απλα πράγματα,κάνεις άνοδο αυτό τον δρόμο και πεζοδρομείται το τμήμα από κατάστημα εκκλησιαστικών έως καφενείο Νέον.

Τα προβλήματα που κληροδοτήσατε στη σημερινή και οποία άλλη μελλοντική δημοτικη αρχή κύριε Νίκο είναι σχεδόν αξεπέραστα. Όταν εσείς και η παρέα σας είχατε τη διοίκηση του δήμου, κάνατε τη χειρότερη διαχείρηση των ζητημάτων μέχρι σήμερα. Έτσι είναι και ας πονάει. Τα λόγια σας με τα εργα σας βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους κάποια στιγμή. Με τα πυροτεχνήματα περί Άστρους και αστρινων δεν πάμε πουθενά...

Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει θέληση να λυθούν και προβλήματα που με λίγα ή και καθόλου χρήματα θα μπορούσαν να λυθούν. Ο δρόμος από δασαρχείο μέχρι τον κεντρικό για Τρίπολη που αμα διασταυρωθείς με μεγάλο αυτοκίνητο κάνεις ώρα να ξεφρακάρεις. Ο δρόμος του ταχυδρομείου και η περιοχή της πλατείας που πολλές φορές γίνεται χαμός και πολλά άλλα.

Φίλε Δήμαρχε σκύψε και άκουσε τι λέει η κοινωνία,δεν τα βγάζει από το μυαλό της, για να σου δημιουργήσει πρόβλημα,είναι χρονών σκέψεις και ιδέες που χρήζουν άμεσης ανάγκης και χωρίς κανένα σοβαρό κεφάλαιο.Σχεδόν όλα είναι λειτουργικά,εξ άλλου έχεις το δοκιμαστικό στάδιο αν κάτι δεν πάει καλά.

Πέραν του ότι επί της δημοτικής αρχής εκείνης έγιναν τα μεγαλύτερα έργα στην περιοχή και τα παραμελημένα επί δεκαετίες χωριά πήραν ζωή, το ζήτημα που θίγει ο κ. Πολυμενάκος είναι άλλο: η έλλειψη συλλογικής δράσης και πνεύματος συνεργασίας, που μας αποτρέπουν να πράξουμε ακόμη και τα πιο προφανή για το καλό των παιδιών μας......

08:25 Τι εμπόδισε τις επόμενες αρχές αγαπητέ συμπατριώτη να κάνουν χρήστη διαχείριση των χρημάτων, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα και να νοικοκυρεψουν τον Δήμο; Στο 2006 τελειώνει η ιστορία που έφυγε η ομάδα του Νίκου από την εξουσία; τι έκαναν οι επόμενοι; Εκτός αν κάποιοι ψάχνουν να φορτώσουν στο παρελθον την ανικανοτητα τους και τις μαυρες τρυπες που αφησαν πισω τους....

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio