Τσακώνικες συνταγές: Νεράντζι φλούδα

Σάβ, 06/02/2021 - 20:00
Image

Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν το σήμα κατατεθέν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Σίγουρα το γλυκό το έχουμε συνδυάσει την επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς του με το κέρασμα του γλυκού του κουταλιού στο χαρακτηριστικό πιατάκι.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Νεράιτζι φρούα

12 νεράιτζα

1 κιλέ ζάχαζη

2 ½ ποκήζα του υβάτου ύο

1 λεϊμόνι

Έμε τσ̌ίφουντε τ̔α τσούτ̔α τα φρούα τσαί έμε βάντε τα νεράιτζα τάσου σε λεγένι με ύο. Απέ έμε κόφουντε του φρούλε τσι σ’έμε σ̌ούφουντε να ποίομε ένα τσύλιντρε.

Έμε αζίκ̔ουντε κωνά χοντρά τσαί τ̔ο κάτου μέρι έμε βάντε ένα καλ̣ί (έμισου σπίρτε).

Από το άλλιου μέρι έμε περαΐχουντε νία τσαϊθία τσαί έμε περαΐχουντε ταν κωνά του τσυλίντρου σα κ̔ομπόγι, έμε προσέχουντε κιά θα περάει α τσαϊθία, οι φρούλε να αραμάν̇ι κυλιτ̔οί. Έτρου θα περάμε γκανία εικοσαρία τσυλίντρου τσαί θα δεῒομε ένα καλ̣ί πάλι τ̔αν άβα άκρα. Απέ θα σι βράσομε να βράσωι σε ύο πρεσσού για 5΄.

Αράδα θα σι βάλομε σε ύο ψιουχρέ π̔’ έμε άσσουντε 4-5 βολέ να ξεκικρίσωι για νιαν αμέρα.

‘Το τέλ̣ι θα σι βάλομε να στραντσίξωι κα τάνου σε μπόλια. Θα βάλομε τα ζάχαζη με το ύο να βράσει για 5΄ τσαί θα ξεζίσομε τα νεράιτζα.

Θα σ’ αφήουμε να βράσωι 5΄. Απε θα σ’ αφήουμε να ψουχσ̌άν̇ι κα (10-12 ούρε) τσαί θα σι βάλομε πάλι να βράσωι να δεεί κά το σορόπι σου.

Το ίϊδιε έμε ποίντε τσαί για να φκιάσομε τσίτρε γλυκό, φράπα, περγαμόντε.

Νεράντζι φλούδα

12 νεράντζια

1 κιλό ζάχαρη

2 ½ ποτήρια του νερού νερό

1 λεϊμόνι

Τρίβομε στον τρίφτη τη φλούδα βάζομε τα νεράντζια μέσα σε λεκάνη με νερό. Μετά κόβομε τις φλούδες και τις στρίβομε να κάνομε ένα κύλινδρο.

Παίρνομε κλωστή χοντρή και στο κάτω μέρος βάζομε ένα ξυλάκι (μισό σπίρτο).

Από το άλλο μέρος περνάμε μια βελόνα και περνάμε στην κλωστή τους κυλίνδρους σαν κομπολόι, προσέχομε που θα περάσει η βελόνα, οι φλούδες να μείνουν τυλιγμένες. Έτσι θα περάσομε καμιά εικοσαριά κυλίνδρους και θα δέσομε ένα ξυλάκι πάλι στην άλλη άκρη. Μετά θα τα βράσομε με πολύ νερό καλά και άμα βράσουν θα τα βάλομε σε κρύο νερό που το αλλάζομε 2-3 φορές να ξεπικρίσουν.

Στο τέλος θα τα βάλομε να στραγγίξουν καλά πάνω σε πετσέτα. Θα βάλομε ένα κιλό ζάχαρη με ένα ποτήρι νερό να πάρουν δύο-τρείς χόχλους και θα ρίξομε τα νεράντζια.

Θα τα αφήσομε να βράσουν 3΄-4΄. Μετά θα τα αφήσομε να κρυώσουν καλά (10-12 ώρες) και θα τα βάλομε πάλι να βράσουν να δέσει καλά το σιρόπι τους.

Το ίδιο κάνομε και για να φτιάξομε κίτρο, φράπα ή περγαμόντο

Δείτε ξανά το Αρνάκι καπαμά Καστάνιτσας

Πηγή: arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio