Τσακώνικες συνταγές: Δίπλες

Κυρ, 18/04/2021 - 08:00
Image

Το να μαγειρεύεις με παραδοσιακό τρόπο εξασφαλίζεις να τρως υγιεινά. Με απλά υλικά, νόστιμα και εύγευστα φτιάχνεις τις καλύτερες συνταγές και «στολίζεις» το Κυριακάτικο τραπέζι με αγάπη.

Η Ελένη Μάνου και οι Τσακώνικες Συνταγές φιλοξενήθηκαν στον «Γαστρονόμο» αυτής της Κυριακής και μπορείτε να το βρείτε με την εφημερίδα «Καθημερινή». Πριν όμως τρέξετε στο περίπτερο να προπαραγγείλετε ανατρέξτε στις συνταγές που απλόχερα μας έχει χαρίσει.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Δίπλε

10 αβουγά, 3 μύσ̌ε ούζο, 2 βανίλιε, 1 μυσ̌ί σόδα,

2 μύσ̌ε άλητε από άνθι αραποσικίου (νισεστέ)

άλητε σκληρέ όσ̌ου έν̇ι χσ̌ασκούμενε,

τσακώνικο μέλι, ζάχαζη,,

βανίλιε για το μέουμα, κάζα

 

Έμε ντίντε τα αβουγά σε νιά βαθία σκουτέα με του βανίλιε τσαί το ούζο. Έμε αναδέγγουντε τα σόδα με λίγο λεϊμόνι σε ένα ποκήρι τσ’ έμε ξεζίχουντέ νι τάσου τ̔α αβουγά. Έμε ξεζίχουντε τσαί το άλητε με το νισεστέ έλιγο – έλιγο τσαί έμε ζυμούντε με του χέρε να φκιάσομε νια ζύνη π̔’ όν̇ι κ̔οούα τ̔ου χέρε.

Έμε αφήντε νι να αραμάει για έμισε ούρα να ξακισταθεί, όπ̔ουρ έμε αούντε, τσαί απέ έμε ανοίντουντε τα φύα με το πιτ̔όκαλε. Τα φύα έν̇ι πρέπουντα να είνι ψιά.

Έμε κόφουντε ουζίδε – ουζίδε το φύλ̣ι τσαί πάσα ουζίδα κομάκια, όσ̌ου ατσ̌οί έμε θέντε του δίπλε. Τα φύα σ’ έμε μπέχουντε με καθαρά μπόλια να μη τσεραθούν̇ι. Έμε δέσουντε άι τ̔ον τέγανε τσ’ έμε βουκ̔ιάχουντε του δίπλε. Έμε έχουντε δύου κιρούνια τσι σ’ έμε σ̌ούφουντε να διπρουθούν̇ι. Απέ σ’ έμε βάντε σε νία σκουτέα με χαρκί να στραντζίσωι από τα άζα.

Έτρου έμε μπορούντε να σι αφήομε τσαί δύ-τσείρ αμέρε. Για το μέουμα έμε βάντε τ̔ο τέντζερε νία οκά μέλι, ένα ποκήρι ζάχαζη τσαί βανίλιε για νυρωιδία.

Όπ̔ουρ έν̇ι σ̌ονιστέ το μέλι έμε βουκ̔ιάχουντε του δίπλε τσι σ’ έμε βάντε τ̔α σκουτέα. Έμε αφήντε σι έτρου νιαν αμέρα τσαί ταν άβα αμέρα σ’ έμε βουκ̔ιάχουντε πάλι να μεουθούν̇ι κά. Έδαρι θα σι βάλομε σε δίσκο νή σε κάνεστρε στρουτέ με χαρκί θα σι πασπαλήομε με κανία τσαί καζούλι κοπανιστέ.

Το κάζυ ν̑’ έμε βάντε τ̔ο τέλι γιατσί έν̇ι ρουφούντα το μέλι τσαί είνι ψαχνίζουντε οι δίπλε.

Οι δίπλε είνι κ̔οντούκ̔ουντε πρεσσού τσαιρέ, ούνι χαούντε, τσαί όσιου είνι αραμούντε τόσιου είνι κίντε το μέλι τσαί είνι γινουμέν̇οι καλύτεροι.

Δίπλες

10 αβγά, 3 κουταλιές της σούπας ούζο, 2 βανίλιες

1 κουταλάκι σόδα, 2 κουταλιές της σούπας άνθος

αραβοσίτου( νισεστέ), αλεύρι σκληρό όσο χρειαστεί

τσακώνικο μέλι, ζάχαρη, βανίλιες για το μέλωμα, καρύδια

 

Χτυπάμε τα αβγά σε βαθιά γαβάθα με τις βανίλιες και το ούζο. Ανακατεύομε τη σόδα με λίγο λεμόνι σε ένα ποτήρι και το ρίχνουμε μέσα στα αβγά.

Ρίχνομε και το αλεύρι με το νισεστέ λίγο-λίγο και ζυμώνομε με τα χέρια να φτιάξομε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Την αφήνομε να μείνει για μισή ώρα να ξεκουραστεί, όπως λέμε, και μετά ανοίγομε τα φύλλα με τον πλάστη.

Τα φύλλα πρέπει να είναι ψιλά, λεπτά.

Κόβομε λουρίδες-λουρίδες το φύλλο και πάσα λουρίδα κομμάτια, όσο μεγάλες θέλομε τις δίπλες.

Τα φύλλα τα σκεπάζομε με καθαρή πετσέτα να μην ξεραθούν. Καίμε λάδι στο τηγάνι και βουτάμε τις δίπλες.

Έχομε δύο πιρούνια και τις στρίβομε να διπλωθούν.

Μετά τις βάζομε σε μια γαβάθα με χαρτί να στραγγίσουν από τα λάδια.

Έτσι μπορούμε να τις αφήσομε και δύο-τρείς ημέρες.

Για το μέλωμα βάζομε σε κατσαρόλα ένα κιλό μέλι, ένα ποτήρι ζάχαρη και βανίλιες για μυρωδιά.

Όπως είναι ζεστό το μέλι βουτάμε τις δίπλες και τις βάζομε στη γαβάθα. Τις αφήνομε έτσι μια ημέρα και την άλλη ημέρα τις βουτάμε πάλι να μελωθούν καλά.

Τώρα θα τις βάλομε σε γαβάθα ή σε πανέρι στρωμένο με χαρτί, θα τις πασπαλίσομε με κανέλλα και καρυδάκι κοπανισμένο.

Το καρύδι το βάζομε στο τέλος γιατί απορροφά το μέλι και στεγνώνουν οι δίπλες.

Οι δίπλες κρατάνε πολύ καιρό, δεν χαλάνε, και όσο μένουν τόσο απορροφούν το μέλι και γίνονται καλύτερες.

Πηγ.arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio