Την στήριξη των Προνοιακών Δομών της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας συζήτησαν Νίκας - κ.κ. Αλέξανδρος

Τρί, 15/06/2021 - 17:17
Image

Δίωρη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 πραγματοποίησε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις μητροπόλεις της περιοχής της.

“Για πρώτη φορά μετέχει η Εκκλησία στη διαβούλευση, κι αυτό το επιδιώξαμε γιατί ως περιφερειακή Αρχή την θεωρούμε βασικό μας εταίρο στα κοινωνικά θέματα αλλά και σε αυτά της προστασίας των εκκλησιαστικών μνημείων” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο Π. Νίκας εξέθεσε ως σημαντικά θέματα, την ανάγκη για συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων, τον προγραμματισμό έργων για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά, καθώς επίσης και την σημασία της κατάρτισης προγραμμάτων και δράσεων με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για ορθολογική αξιολόγηση των προβλημάτων και για την συνεργατικότητα μεταξύ των φορέων, ενώ επισήμανε ακόμα την ανάγκη για σεβασμό στην παράδοση και στην προστασία του μνημειακού πλούτου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη αρωγή που προτίθεται η Περιφέρεια να παράσχει σε δράσεις κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, στηρίζοντας έτσι το έργο των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Αναφέρθηκε, τέλος, στους διαθέσιμους πόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το ΠΔΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη ισοκατανομής τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ακόμα, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Αθηνά Κόρκα, καθώς και οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Κορίνθου Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Αργολίδος Νεκτάριος και Μάνης Χρυσόστομος. Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Συμφωνήθηκε πως οι μητροπόλεις της Περιφέρειας θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Δείτε ΕΔΩ

Σχόλια επισκεπτών

Καλή είναι η ανάδειξη και η στήριξη των μοναστηριών φτάνει οι μοναχοί να περιορίζονται στα της "μάνδρας" τους και να μην ανακατεύονται με τα των ενοριών με οποιονδήποτε τρόπο λχ μυστήρια, μνημόσυνα, και άλλες παρόμοιες ενέργειες που φτάνουν μέχρι....προσηλυτισμό ενοριτών υπερ των μοναστηριών. Και απορούμε πως ο υπεράξιος Δεσπότης Τριπόλεως που έχει δώσει τη ζωή του για να αναστυλώσει μοναστήρια ενεργά ή όχι, να τους ξαναδώσει ζωή, πως ανέχεται να γίνονται εις βάρος των ενοριών τέτοια πράγματα. Ακόμα πως δέχεται ενορίες που εδω κι ένα χρόνο ΔΕΝ έχουν ουσιαστικά κανένα έσοδο γιατί δεν υπάρχουν λόγω κορονοϊου εκκλησιαζόμενοι παρα μόνο 5 -6 ατομα , ενορίες που έχουν απολύσει, δυστυχώς, προσωπικό ή που δεν μπορούν να πληρώσουν καθημερινά εξοδα(ΔΕΗ - νερο, κλπ) να πληρώνουν 300 και 500,και 1000 ευρό φορολογία προς τη Μητρόπολη. Ας τα δει ο Δέσποτας κι αυτά...

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio