Σε πλήρη εξέλιξη η απογραφή - Ανησυχητικές οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό της ορεινής Αρκαδίας (vid)

Σάβ, 15/01/2022 - 10:00
Image

Στην τελική ευθεία έχει μπει η απογραφή του πληθυσμού που διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύντομα οι απογραφείς αναμένεται να ολοκληρώσουν τις επισκέψεις στους τόπους κατοικίας όσων δεν επέλεξαν την ηλεκτρονική μέθοδο της αυτοαπογραφής.

Ο κ. Ορές Γιώργος προϊστάμενος της περιφερειακής υπηρεσίας Στατιστικής Αρκαδίας μίλησε στην κάμερα του ArcadiaPortal.gr για την διαδικασία της απογράφης, δίνοντας κάποια πρόχειρα, ανεπίσημα στοιχεία για τα έως τώρα αποτελέσματα της απογράφης πληθυσμού.

Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Να αναφέρουμε ότι η απογραφή πληθυσμού έχει λάβει παράταση και συνεχίζεται κανονικά, αφού κρίθηκε σκόπιμο από την ΕΛΣΤΑΤ να παραταθεί η διαδικασία γιατί υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, αφενός με τον κορωνοϊό, αλλά και λόγο της εορταστικής περιόδου.

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ

Όσοι δεν έχουν απογραφεί ακόμη μπορούν να απογραφούν ως εξής:

Α. Ηλεκτρονική Απογραφή / Αυτοαπογραφή

Μέσω της πλατφόρμας https://gov.gr στην  ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα
ή  μέσω  αναζήτησης  Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 – Gov.gr

Για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή  είναι απαραίτητος ο μοναδικός « Κωδικός Απογραφής» της  κατοικίας/νοικοκυριού σας .

B. Φυσική απογραφή / Πόρτα-Πόρτα

Ο Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτεται κάθε κατοικία που δεν απογράφηκε ηλεκτρονικά εφαρμόζοντας υποχρεωτικά τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. 
Αν το νοικοκυριό επιθυμεί συνέντευξη διά ζώσης, η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα γίνει είτε εντός είτε εκτός της κατοικίας, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο τέλος της συνέντευξης θα δοθούν και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.
Αν το νοικοκυριό δεν επιθυμεί συνέντευξη διά ζώσης:
Ο Απογραφέας θα αφήσει το έντυπο ερωτηματολόγιο στο νοικοκυριό και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα παραλαβής του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου οπότε και θα δώσει και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

ή

Ο Απογραφέας θα κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, με τηλεφωνική συνέντευξη και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα που θα παραδώσει τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

Η απογραφή στην Αρκαδία βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, όσον αφορά στη συμμετοχή του κόσμου, αφού το ποσοστό απογραφής είναι πάνω από 80%.

Βέβαια αυτό το υπόλοιπο του 20% φαίνεται να είναι το «δύσκολο» κομμάτι, με τους απογραφείς να καταβάλλουν προσπάθειες για να ολοκληρώσουν το σημαντικό τους έργο.

Οι πολίτες είναι εξαιτίας και της πανδημίας ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να έρθουν σε επαφή με τους απογραφείς, αλλά οι τρόποι συμμετοχής στην υποχρεωτική διαδικασία είναι πολλοί. Έτσι οι πολίτες πρέπει άμεσα και προτού εκπνεύσει ο χρόνος να απογραφούν με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Τέλος, ο κ. Ορές, χωρίς να θέλει αποκαλύψει κάποια αριθμητικά στοιχεία, αφού και η απογραφή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μίλησε για τις πρώτες εκτιμήσεις οι οποίες δείχνουν ότι στις αγροτικές κυρίως περιοχές της Αρκαδίας, κάτω των 2.000 κατοίκων θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στον πληθυσμό, ενώ στην Τρίπολη, τα πράγματα φαίνεται να μην έχουν μεγάλη αυξομείωση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, που είχε γίνει πριν από 10 χρόνια. 

Πηγή: arcadiaportal.gr

Video

Σχόλια επισκεπτών

Τι να κάνει ένας σε χωριό οι καστανιές ξεράθηκε και τις άλλες τις πήρε το δασαρχείο γιατί είναι δασικό είδος.... Οι ελιές δεν καρπιζουν και όταν έχουν το λάδι έχει 2 ευρώ γιατρός... Σχολείο... Φυγετε να σωθείτε

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio