Πώς η Τσακώνικη διάλεκτος σώζει την αρχαία Λακωνική γλώσσα (vid)

Τετ, 21/10/2020 - 14:14
Image

Τα Τσακώνικα αποτελούν μία από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου και χαρακτηρίζεται ως αρχαιοπρεπής, αφού εν αντιθέσει με τις άλλες διαλέκτους δεν προέρχεται από την ελληνιστική κοινή αλλά θεωρείται απόγονος της αρχαίας δωρικής διαλέκτου της Λακωνίας.

Η Τσακωνική διάλεκτος είναι ελληνογενής διαλεκτική ομάδα που μιλιέται στη Νότια Κυνουρία Αρκαδίας, στην Τσακωνιά. Η Τσακωνιά περιλαμβάνει τον Πραστό, τον Τυρό, το Λεωνίδιο, τον Άγιο Ανδρέα, την Καστάνιτσα, τη Σίταινα, τα Μέλανα και τη Βασκίνα.

Γνωρίστε την ιστορία μιας ελληνικής πόλης που μου λένε διατηρεί ακόμα τη σπαρτιατική γλώσσα.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε τη ιστορία μιας περιοχής, που διατηρεί ακόμα τη σπαρτιατική γλώσσα. Η περιοχή αυτή είναι η Τσακωνιά.

«Εξερευνώ γιατί δεν μιλούν όπως η υπόλοιπη Ελλάδα και ανακαλύπτω τη σύνδεσή τους με την αρχαία Σπάρτη. Θα επιβιώσει η τσακωνική τους γλώσσα;

Η Αρχαία Ελλάδα φιλοξενούσε μια ποικιλία διαλέκτων. Η Αθήνα και η Σπάρτη έκαναν έναν μεγάλο αγώνα. Με λίγα λόγια, η διάλεκτος μιας από αυτές τις πόλεις κέρδισε. Μαντέψτε ποιο; Φυσικά, Αθήνα.

Όλα εκτός από ίσως μία. Ταξιδέψτε σε μια μικρή πόλη στη νότια Ελλάδα, όπου ένας διευθυντής οδηγεί τους μαθητές του στις πλαγιές για να καταγράψουν τα λόγια των πρεσβυτέρων τους. Αυτοί οι γηράσκοντες χωρικοί μιλούν Τσακώνικα, πρόκειται για ένα ειδικό κατάλοιπο που σύντομα μπορεί να καταρρεύσει.

Κοιτάζω κομμάτια της γραμματικής και της προφοράς της γλώσσας και σας δείχνω τι το ξεχωρίζει από τα νεοελληνικά. Σκεφτείτε τη σύνδεσή της με τη δωρική διάλεκτο της Αρχαίας Σπάρτης. Τέλος, σκεφτείτε τη θέση της στη σύγχρονη Ελλάδα όσο περισσότερο θα είναι μαζί μας»

Πηγή: arcadiaportal.gr

Video

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio