Πατάτα: Χιλιάδες τόνοι «χάθηκαν» λόγω έλλειψης νερού στην Αρκαδία - Επιτακτική η ανάγκη έργων

Σάβ, 09/09/2023 - 19:00
Image

Πάνω από 8.000 τόνοι πατάτας φαγητού υπολογίζεται ότι «χάθηκαν» λόγω έλλειψης νερού στην Αρκαδία, στην εφετινή σοδειά.

Η περιοχή της Αρκαδίας είναι μια παραδοσιακή περιοχή καλλιέργειας πατάτας, αφού χιλιάδες τόνοι πατάτας καλλιεργούνται και παράγονται στην περιοχή.

Εκτός αυτού, η Αρκαδία είναι σπόρο παραγωγικό κέντρο της Ελλάδας αφού παράγει εξαιρετικής ποιότητας σπόρους πατάτας. Δεν είναι τυχαίο που η πατάτα των Βουρβούρων, της Τεγέας και της Μαντινείας και οι γνωστές «Πατάτες Τριπόλεως» είναι στις πρώτες επιλογές ζήτησης των Ελλήνων καταναλωτών και γίνονται ανάρπαστες.

Οι συνθήκες που επικρατούν, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για τους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν χρόνο με τον χρόνο την παραγωγή τους να μειώνεται, λόγω έλλειψης νερού. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παραγωγοί αφήνουν πολλά στρέμματα να ξεραθούν, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα ποτίσματος.

Η παντελής έλλειψη έργων άρδευσης έχουν αφήσει έρμαιο της κλιματικής κρίσης του παραγωγούς, οι οποίοι ζουν με το άγχος του ποτίσματος. Όπως είναι γνωστό η καλλιέργεια πατάτας είναι πολύ ευαίσθητη στην έλλειψη εδαφικής υγρασίας και όσο προχωρεί η ωρίμανση του φυτού, οι ανάγκες ποτίσματος αυξάνονται.

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η Ένωση» έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη νερού και έχει απαιτήσει από τους αρμόδιους την εύρεση λύσεων και τη δημιουργία υδατοδεξαμενών, αλλά και την υλοποίηση έργων, όπως το έργο της λίμνης Τάκας που θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού για πότισμα της Αρκαδικής γης.

Την ίδια ώρα, παρά τα καµπανάκια των επιστηµόνων για επικίνδυνο υδατικό έλλειµµα τα επόµενα χρόνια, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος σαφής προγραµµατισµός για την γεωργική ανάπτυξη και την υδατική οικονοµία σε καίρια παραγωγικά διαµερίσµατα της χώρας.

Η φετινή καλλιέργεια ενώ θα μπορούσε να είναι αυξημένη κατά 40% φέτος θα είναι πολύ μειωμένη, με τους παραγωγούς να έχουν μία απώλεια εισοδήματος η οποία είναι ιδιαίτερα μεγάλη και σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφική.

Υπολογίζεται η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς θα ξεπεράσεις τα 4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Αρκαδίας.

Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν όμως συνολικά τις καλλιέργειες σε όλα σχεδόν τα προϊόντα της Αρκαδίας, έτσι η ανάγκη για υλοποίηση έργων που θα αποτρέψουν το επικίνδυνο υδατικό έλλειµµα είναι επιτακτικά.

Σχόλια επισκεπτών

Μην τα λέτε σε εμάς στους πρώην περιφερειάρχες να τα πείτε που έχουν το θράσος και ξαναβάζουν υποψηφιότητα.
Αλλά τότε είχαν προτεραιότητα έργα ουσίας όπως πλατείες και γήπεδα.
Άρε κλάρα που θέλουν μερικοί που ποζάρουν σαν φωτομοντέλα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio