Κάτοικοι Παραλίου Άστρους: Υπερασπιζόμαστε τον Χάντακα, τα δέντρα, τις ζωές μας

Δευ, 27/11/2023 - 13:46
Image

Η «Κίνηση Πολιτών για τη Διάσωση του Χάντακα» πραγματοποίησε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στην πλατεία του Παραλίου Άστρους διαμαρτυρία – ενημέρωση με σκοπό να «σωθεί ο Χάντακας», δηλαδή το παλιό αντιπλημμυρικό έργο του Παραλίου Άστρους.

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή προωθεί το έργο «Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας Παραλίου Άστρους» του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, αλλά οι πολίτες του δήμου τονίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο δεν αφορά στη βελτίωση του ήδη υπάρχοντος οδικού δικτύου του χωριού, ούτε στη δημιουργία πεζοδρομίων για την ασφάλειά τους, αλλά αφορά στην ολοκληρωτική αλλαγή της φυσιογνωμίας μιας περιοχής του Παραλίου Άστρους, του Χάντακα.

Τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών για τη Διάσωση του Χάντακα» έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι  υπέρ των έργων που αφορούν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του χωριού και ανέγερσης νέου Νηπιαγωγείου, αλλά διαφωνούν με το συγκεκριμένο έργο, γιατί δεν έχει αντιπλημμυρική μελέτη.

Στο περιθώριο της χθεσινής κινητοποίησης ο κ. Λουρδής ο οποίος είναι ένας από τους ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν στην «Κίνηση Πολιτών για τη Διάσωση του Χάντακα» μιλώντας στο AstrosNews ανέφερε ότι δεν αντιδικούν με το έργο της επέκτασης ούτε με το έργο της οδικής ασφάλειας και την ανέγερσης Νηπιαγωγείου, αλλά θεωρούν επιτακτική την ύπαρξη αντιπλημμυρικής μελέτης για την υλοποίηση των παραπάνω έργων.

«Ο Χάντακας είναι το μοναδικό αντιπλημμυρικό έργο στο Παράλιο Άστρος, το οποίο μπορεί να σώσει την περιοχή σε περίπτωση που φουσκώσει ο Τάνος. Το Παράλιο Άστρους είναι υψηλού κινδύνου περιοχή και με την κλιματική κρίση να είναι εδώ, δεν αποκλείεται να δούμε έντονα καιρικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα»

Όπως ανέφερε ο κ. Λουρδής στο έργο δεν υπάρχει εγκεκριμένη αντιπλημμυρική μελέτη, ενώ περιλαμβάνει το κόψιμο υπεραιωνόβιων ευκαλύπτων.

Τα ερωτήματα τα οποία θέτουν προς τη δημοτική αρχή οι πολίτες είναι:

Γιατί να γίνουν παρεμβάσεις στον Χάντακα, γιατί δεν επελέγη άλλη τοποθεσία, πόσα δέντρα θα κοπούν και γιατί. Υπάρχει αντιπλημμυρική μελέτη; Ποιος ενέκρινε τη μελέτη ομβρίων υδάτων, τι θα πει αν χαθεί μια ζωή σε κάποιο ενδεχόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο;

Οι κάτοικοι του Παραλίου Άστρους, όπως ανέφερε ο κ. Λουρδής, είναι ευαισθητοποιημένοι και σε εγρήγορση για το τι θα γίνει, και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του Παραλίου Άστρους.

Υπάρχουν δικαστικές διαμάχες για το θέμα, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και οι κάτοικοι δεν θα σταματήσουν μέχρι να λάβουν απαντήσεις, ξεκαθάρισε, κλείνοντας, ο κ. Λουρδής.

Σχόλια επισκεπτών

Το σωστό είναι να γράφετε όχι κάτοικοι αλλά μια μικρή μερίδα των κατοίκων. Άντε να ήταν και 25-30 κάτοικοι. Οι υπόλοιποι ήταν ξένοι που τους είχαν φέρει για μπουγιο. Μην κοροϊδευομαστε και μεταξύ μας.

Είναι όντως νοητική απορία το ότι είναι εξακολουθητικός ο ισχυρισμός οτι ο ΧΑΝΤΑΚΑΣ είναι αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία από τον Τάνο ενώ είναι καθαρά αποστραγγιστικό αυλάκι απ' τα νερά της βροχής του εγγύς κάμπου. Ο Τάνος ουδέποτε εφτασε στο Παράλιο... ΟΥΔΕΠΟΤΕ... Οι περίφημες φωτογραφίες με την .....βαρκάδα είναι από άλλο πλημμυρικό φαινόμενο κι οποσδήποτε όχι του Τάνου.
Όσο για τους ευκάλυπτους ; Καλό αλλά επικίνδυνο λόγω θραυστικότητας δένδρο...
Βρε μνημόνια μέχρι να σβύσρι ο ήλιος....!!!!!!!!!!!!!!!!

Τιμημένα γηρατειά του Άστρους, άξιος ο αγώνας σας αλλά η ζωή προχωράει μπροστά. Πάρτε μεθαύριο τα εγγόνια σας κι ελάτε μαζί όλοι να περπατήσουμε τον ωραίο πεζόδρομο που θα γίνει με τα νέα όμορφα και ακίνδυνα δέντρα, με φωτισμό και παγκάκια, να χαρούμε όλοι μαζί τη ζωή. Καλό το παρελθόν για τα βιβλία και τα ασπρόμαυρα άλμπουμ, τη ζωή πρέπει να την χαιρόμαστε στην ώρα της..ελάτε όλοι μαζί ενωμένοι και αγαπημένοι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε!

Φίλες , Φίλοι , 'ειρήνη ημίν... '

δεν χρειάζεται να ‘αντιδικούμε’, θα πρότεινα,

να μου βρείτε ΕΝΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟ του Παραλίου Άστρους που να μας πει ΕΠΩΝΥΜΑ σε αυτήν την παρέα.., ή οπουδήποτε αλλού,

Ότι δεν είναι Αντιπλημμυρικό Έργο ο Χάντακας, ή

Ότι δεν έχουμε ζήσει Πλημμύρες στο Παράλιο Άστρος.

Και τότε πραγματικά θα έχετε δίκιο!

Λυπάμαι που γράφετε ανακρίβειες.Ο χανδακας είναι αντιπλημμυρικό έργο και έτσι επισήμως έχει γραφεί.Το δε Παράλιο έχει υποστεί πλημμύρες από τον πλημμύρισαν τα ποταμό Τανο καθώς και όλη η γύρω περιοχή.Του 1990ξεχασατε τις πλημμύρες που έγιναν; Βγήκαν οι νεκροί από το νεκροταφείο του
Τημενιου.Θελει βιβλίο για να περιγράψουμε τα σπίτια του Παραλίου που γέμισαν λάσπη και νερά.Λετε να μας άρεσε ν αντιδικουμε;Στην πορεία ήταν αντιπροσωπεία στα χαρτιά όμως είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 100ατομα.Λυπαμαι πολύ για τις ανεύθυνες απαντήσεις σας.

Αγαπητοί συμπατριώτες και μόνο που γράφουμε για τις πλημμύρες και την κατάντια μας που έχουμε βιώσει από τον Τάνο αποδεικνύουμε από μόνοι μας ότι ο χάντακας δεν έχει καμία αντιπλημμυρική ιδιότητα. Κανονικά πλημμυρίζαμε πάντα υπάρχοντος του χάντακα. Ένα τυφλό στην αρχή του αυλάκι που καταλήγει στην θάλασσα και δεν ενώνεται από πουθενά με διεξόδους υδάτων (μόλις χριστεί και το νέο σχέδιο θα είναι εντελώς τυφλό δεξιά κι αριστερά, δεν έχει καμία αντιπλημμυρική προστασία. Κάποτε στέγνωνε τα χωράφια δεξια κι αριστερά και οι πιο παλιοί θυμούνται ότι υπήρχαν γράνες για να μαζευουν τα νερά να μπαίνουν μέσα τα αλέτρια.
Τώρα αυτό που μας νοιάζει είναι να γίνει ένας σωστός και μεγάλος Υπόνομος και να ΕΝΩΘΕΙ με τους υπάρχοντες υπονόμους από την μια μεριά και με τους καινούργιους από την άλλη που ΘΑ γίνουν όταν αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο.
Σκεφτείτε το λίγο. Την αγάπη μου.
Θ

Το ότι ένα έργο που αφορά το παράλιο πέρασε και θα υλοποιηθεί χωρίς να το γνωρίζει κανείς και ειδικά οι κάτοικοι του παράλιου θα έπρεπε όλους να σας σε κανονικές συνθήκες ο δήμαρχος θα έπρεπε να μαζέψει το χωριό και να πει θα βγάλω τα 84 δέντρα γιατί σπάνε εύκολα είναι επικίνδυνα και τραβάνε πάρα πολύ νερό που πλέον έχουμε θέμα λειψυδρίας και θα τα αντικαταστήσω με 200 δέντρα με αυτό του είδους το δέντρο που θα προσφέρει και ασφάλεια και ίσκιο και η περιοχή δεν θα χάσει την ιστορία της. Απλά είναι τα πράγματα και όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί τώρα γιατί διάλεξε τον άλλο δρόμο και όταν στη μέση μπαίνουν χρήματα το μυαλό όλων μας πάει αλλού κύριε δήμαρχε!!

Έχετε πολύ πλάκα ρε παιδιά κάτω ε...σείς κοιτάτε ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου..... Εγώ ξέρω ότι ένας από τους ελάχιστους επαγγελματίες σωστούς τις περιοχής με την πρώτη ψιχαλα πνίγεται το μαγαζί του....εν έτει 2023 και ειμουν μάρτυρας σε πρόσφατη νεροποντή.....το ποιος είναι βρητε τε των εσείς......και μετά θέλετε και να φτιάξετε των χαντακα....

Τσιμέντο παντού, πολιτισμός, ομορφιά, καλαίσθητες πολυκατοικίες, πανέμορφα διαμερίσματα, πάμε γερά να γίνουμε Λουτράκι/Κόρινθος/ what ever.

..αφού η ιστορία σας ανήκει
σαρώστε το (το παράλιο) λοιπόν αν επιμένετε ♫

Τώρα το ανακαλύψατε όλοι το τσιμέντο ρε πατριώτες; Στο υπάρχον σχέδιο που είχε τόσα ωραία περιβόλια και δέντρα και έγιναν όλα τριτοκοσμικές πολυκατοικίες Κυψέλης δεν ακούστηκε κιχ. Αντί της Παιδικής Χαράς είδαμε μπαλκόνια μέσα στο δρόμο σαν διόδια. Τσιμουδιά, όλοι σούζα στους κατασκευαστές! Και τώρα το παίζετε λιοντάρια στο χαντάκι; Σιγά τα αίματα!

Τσιμέντο οι πεζόδρομοι; Τσιμέντο τα νέα δέντρα; Οι ασφαλείς λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων-δίκυκλων-ποδηλάτων-πεζών-καροτσιών; Μάλλον τσιμέντα ή μάλλον χαντάκια έχουν τα μυαλά ορισμένων κι όχι ο τόπος που ζούμε. Δεν είμαστε νεκροταφείο αναμνήσεων, ζούμε άνθρωποι μεγαλώνουμε παιδιά θέλουμε ποιότητα ζωής όχι κούτσουρα και χωμάτινα αυλάκια με κουνούπια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio