Καμπύλης: Η επέτειος της Β' Εθνοσυνέλευσης αποτελεί μια ευκαιρία για πανελλαδική ανάδειξη του τόπου μας (pics,vid)

Τετ, 05/04/2023 - 15:01
Image

To πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Σύγκληση της Β' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης την Τετάρτη 5 Απριλίου.

Η φετινή χρονιά  αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, αφού συμπληρώνονται  200 χρόνια από την Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος Κυνουρίας.

Είναι μία επέτειος μνήμης όπου ένα ετερόκλητο πλήθος Ελλήνων απέδειξε ότι μπορεί να παραμερίζει τις διαφορές του για το καλό της πατρίδας, υπέρ του αγώνα για ανεξαρτησία και αυτονομία. Η σημαντική αυτή επέτειος αποτελεί μια ευκαιρία για πανελλαδική ανάδειξη του τόπου μας και διάδοσης της ιστορίας μας.

Μέσα από όλες αυτές τις εκδηλώσεις στόχος μας είναι να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος στο πλαίσιο των εορτασμών θα υλοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν οργανωθεί με σκοπό να τιμήσουμε το ιστορικό αυτό γεγονός με την αρμόζουσα λαμπρότητα και επισημότητα. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ανασύρουν μνήμες και θα αναδείξουν ένδοξες ιστορικές στιγμές.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους ώστε να τιμήσουν με την παρουσία τους τις επετειακές εκδηλώσεις όπου με την βοήθεια των ιστορικών μαρτυριών, της εικόνας και του ήχου, θα μπουν στο κλίμα της ιστορικής αυτής ημέρας και θα φωτίσουν την ιστορία του Άστρους και του σημαντικού ρόλου που έπαιξε.

Να αναφέρουμε ότι οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσους και με τοΊδρυμα Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη.

 Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ώρα 19:00 Εγκαίνια Έκθεσης.

Η έκθεση  θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ» του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη» από 18 έως την Κυριακή  23 Απριλίου και θα λειτουργεί 10:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00. Ίσως υπάρξει και παράταση την εβδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να το επισκεφθούν και οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους.

Την Τρίτη επίσης μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει εκδήλωση από τη χορωδία ενηλίκων του Δήμου μας αφιερωμένη στην Ελευθερία.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Ώρα 19:30

Μελιγού

Επετειακή εκδήλωση μνήμης για τον Αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους «εκπροσώπους των όπλων» στη Β΄ Εθνοσυνέλευση με ομιλητή τον διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελέτη Μελετόπουλο και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιγούς

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Ώρα 18:00 - αίθουσα Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη».

Συμβολική συνεδρίαση των Δημάρχων ως εκπροσώπων των ιστορικών επαρχιών που απέστειλαν παραστάτες – πληρεξουσίους στην Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων με θέμα «Ο ρόλος των πληρεξουσίων στις διεργασίες της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, στο Άστρος, 1823».

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

10.00: Τέλεση Επίσημης Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου

10.30: Συγκέντρωση στον χώρο της Εθνοσυνέλευσης, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση

Εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό και Σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη.

11.45: Παρέλαση μαθητική, στρατιωτική, συλλόγων στην κεντρική πλατεία Άστρους.

20:00 Κεντρική πλατεία Άστρους

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας.

 Το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 Απριλίου αντίστοιχα θα λάβει χώρα, στο Ίδρυμα Ζαφείρη, το 1ο  Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού με θέμα: Η Β΄ Εθνοσυνέλευση, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές, οι αποφάσεις,  ο αντίκτυπός της.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ο Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Βλαχόπουλος

Την κεντρική ομιλία του Σαββάτου στις 10:30 την έχει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος - Τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών Καθηγητών, Νομικών και Ιστορικών. (Νίκος Αλιβιζάτος, Ξενοφών Κοντιάδης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Μιχάλης Σωτηρόπουλος, Αριστείδης Χατζής, Ακρίτας Καϊδατζής, Ελπίδα Βόγλη, Βαγγέλης Σαράφης, Σάκης Δημητριάδης, Μαρία Αρβανίτη, Βασιλική Χρήστου, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Βερβεσός Δημήτρης.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχιος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προγραμματίζονται να υλοποιηθούν και άλλες δράσεις.

Η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε συνεργασία με τις Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και με τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας ετοιμάζουν δράσεις μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα μάθουμε και θα δούμε την ιστορία τους τόπου τους μέσα από την παιδική ματιά.  

Επίσης θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση ενός επετειακού τόμου ενός συλλογικού τόμου, έργο επιστημόνων υψηλής ευρυμάθειας, που προσεγγίζουν το γεγονός της β’ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος του 1823 από πολλαπλές σκοπιές. Οι γράφοντες, ιστορικοί και νομικοί κατά βάση, δίνουν ο καθένας τον προσωπικό του τόνο και ενώ οι θεματικές ενότητες δομούνται με πρωτοτυπία, η τελική σύνθεση αποπνέει σύμπνοια και συλλογικότητα. Ενώ είναι ένα βιβλίο ιστορικό, διατηρεί μια επίμονη επικαιρότητα.

Η παρουσίαση μιας επετειακής μουσικής έκδοσης – λευκώματος. Η έκδοση θα περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια του ιστορικού πλαισίου της Κυνουρίας, αλλά και τραγούδια της αγάπης, της ξενιτιάς και τραγούδια εθιμικά, όπως αυτά συναντώνται στον κύκλο του έτους.

Ακολουθεί βίντεο

Πηγή: arcadiaportal.gr

Video

Σχόλια επισκεπτών

Εντυπωσιακό το πρόγραμμα. Το επιστημονικό φορτίο των ομιλητών εγγυάται πλήρη, καθολική και σε ιστορικό βάθος επεξεργασία του σημαντικού έργου της Β΄ Εθνικής Συνέλευσης. Ο φετινός εορτασμός παρέχει τα εχέγγυα να χαρακτηρισθεί ως «ιστορικός» καθ’ εαυτόν. Μπράβο στο Δήμαρχο και στους περί αυτόν. Καλή επιτυχία!!!
Αλλά, ρε παιδιά, ρε παιδιά... Όταν γράφετε ανακοινώσεις- τέτοιες ανακοινώσεις που θα τις διαβάσουν και οι καθηγητές- χάθηκε ένας φιλόλογος να χτενίσει το κείμενο;... Διορθώστε τη σας παρακαλώ.

αρτο κ θεαματα δημαρχε κ απο εργα για την καθημερινοτητα μηδεν...οσο για την ορθογραφια μ αρεσει που λετε καποιουσ αλλουσ αγραμματουσ......αν βεβαια διαβασετε σωστη ιστορια θα καταλαβετε την β εθνοσυνελευση......το λογο επρεπε να τον πει ο αντιδημαρχοσ ο καμπυλησ.....

Κάποιοι το μόνο που ξέρετε είναι να βγάζετε κακία....όσο για τα έργα δεν σας βολεύει γιατί όλα σχεδόν βρίσκονται σε εξέλιξη και πραγματοποιούνται ...ένα τελευταίο ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων πολύ μεγάλο έργο............ βιολογικός..... συνδέσεις......τεχνικά προγράμματα.......αναπλάσεις ....... εδώ ειμαστε να τα ξαναπούμε ανθρωπάκια.....

Εσείς έρχεστε να σαν κάτι νέο.Δεν είστε.Ειστε αυτοί η ίδιοι που ήσασταν στο δήμο για δέκα χρόνια και δεν κάνατε τίποτα.Μια κλίκα που το μόνο που τους νοιάζει είναι η καρέκλα.Τα έργα που θα αφήσει ο καμπύλης στο τέλος της τετραετίας δεν είχατε κάνει εσείς ούτε τα μισά στα δέκα χρόνια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio