Ανεμογεννήτριες στον Βόρειο Πάρνωνα; Να προλάβουμε την καταστροφή

Δευ, 02/08/2021 - 19:41
Image
Ήταν θέμα χρόνου η αρχή της καταστροφής του Πάρνωνα. Εδώ έχουν αλώσει τα νησιά, την Πίνδο, κάθε λόφο και βουναλάκι σε όλη την επικράτεια στον Πάρνωνα θα κολλούσαν; Πράσινη ανάπτυξη λέει, απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης λέει. Τέλος ο καρκίνος του βωξίτη λέει.
 
Στον βόρεια Πάρνωνα στις περιοχές που φαίνονται στον χάρτη της ΡΑΕ (με κίτρινο όσες βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης και με πράσινο όσες έχουν λάβει άδεια παραγωγής) θα κατασκευαστούν Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα. Ανεμογεννήτριες δηλαδή. Όχι ανεμόμυλοι, ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με τον χάρτη ο αριθμός αυτών είναι 22 στην περιοχή του Ξηροκαμπίου (ανατολικά του ποταμού Τάνου), άλλες 2 ΒΔ του Τάνου, 6 στις κατάφυτες κορυφές της περιοχής του Ζυγού και βόρεια αυτού (Δυτικά και Βορειοδυτικά του Αγίου Πέτρου προς Καρυές και Βούρβουρα) και άλλες 3 ΒΔ του Καστριού. Μιλάμε για περιοχές κοντά σε κατοικημένες περιοχές, πανέμορφες και ανέγγιχτες. Περιοχές στα όρια του προστατευόμενου κεδρόδασους, δίπλα σε χωριά που επιβιώνουν από τον τουρισμό μεταξύ άλλων. Οι τεράστιες αυτές κατασκευές δεν θα είναι κρυμμένες κάπου μακριά, θα φαίνονται από το Καστρί, τα καστριτοχώρια και φυσικά τον Άγιο Πέτρο.

 


 

Όποιος ζει σε περιοχές που έχουν κατασκευαστεί τέτοιες καταλαβαίνει γιατί μιλάμε, όποιος έχει περάσει από κοντά έχει στο νου του το μέγεθος, τον θόρυβο και την αλλοίωση. Όποιος έχει διαβάσει ή δει κάποιο ντοκιμαντέρ μπορεί να αντιληφθεί για την πολύπλευρη καταστροφή που σημαίνει η επένδυση αυτή.
 
Ο Πάρνωνας είναι ένα σχετικά ανέγγιχτο βουνό. Σε αυτό έχει βοηθήσει η μη ύπαρξη μεγάλων πόλεων που δημιουργούν κίνηση, μόλυνση στις παρυφές του και το σχετικά χαμηλό τουριστικό ενδιαφέρον που θα οδηγούσε σε περισσότερες φωτιές, κατασκευές, σαλέ, εκχερσώσεις και πάει λέγοντας. Είναι σχετικά παρθένο βουνό αν εξαιρέσεις τα λίγα λατομεία,κάποιες αυτοσχέδιες χωματερές κλπ. Τώρα έρχεται το πρώτο σημάδι ανάπτυξης στον τόπο αυτόν με τη μορφή των λεγόμενων αιολικών πάρκων (αστεία ονομασία). Κάποια από αυτά στη νότια πλευρά νοτιότερα του Κοσμά και κάποια στη βόρεια κοντα σε Αγιο Πέτρο-Καστριτοχώρια-Βούρβουρα.
 
Δεν θα κάνω ανάλυση στο γιατί αυτή η ανάπτυξη δεν θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτη στη περιοχή, θα παραθέσω όμως μερικές πηγές από άλλους που έχουν ασχοληθεί εκτενέστερα.
 
Σε πρώτο χρόνο θα θέσω μερικά ερωτήματα.
 
- Πως θα ωφεληθεί η τοπική κοινωνία από την κατασκευή; Θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας; Θα αποτελέσει κίνητρο για τον τουρισμό;Τα αντισταθμιστικά μέτρα είναι ισχυρότερα από την προστασία της περιοχής;
- Γνωρίζουμε τις μόνιμες αλλοιώσεις του φυσικού τοπίου που προκαλούνται από την κατασκευή; Τις επιπτώσεις τον υδροφόρο ορίζοντα; Μήπως θα έχει επιπτώσεις στους κατοικημένους τόπους; Στο οδικό δίκτυο;
- Γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία τους σε πανίδα και χλωρίδα;
-Γνωρίζουμε ότι η ενέργεια που παράγεται κατά τόπους από τα αιολικά δεν παρέχεται στις περιοχές που διαθέτουν τα βουνά τους ώστε να έχουν επάρκεια/αυτονομία/φτηνό ρεύμα αλλά πουλιέται σε ψηλές τιμές στη ΔΕΗ και ενσωματώνεται στο κεντρικό δίκτυο;
- Υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που γοητεύεται από την εικόνα των βουνών μετά από τέτοιου τύπου βιομηχανικές εγκαταστάσεις;
 
 
Ο προβληματισμός και η άρνηση πολλών τοπικών πληθυσμών δεν προέρχεται από έναν ρομαντισμό και μια μη ρεαλιστική αντίληψη της "προόδου". Αλλά ακριβώς από την αίσθηση ότι όλο αυτό που γίνεται έχει αμφίβολα αποτελέσματα για τους πολλούς (πχ κλείσιμο εργοστασίων λιγνίτη και άλλων ρυπογόνων μεθόδων), μεγάλα και σίγουρα κέρδη για ελάχιστους (ξέρουμε όλοι ποιοι είναι, οι ίδιοι που ασχολούνται με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και πάει λέγοντας), πάρα πολλά σκοτεινά σημεία σε σχέση με την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα και το πιο σημαντικό; Μια μόνιμου τύπου καταστροφή των βουνών, των τόπων. Το θεσμικό πλαίσιο, τα κίνητρα και η πολιτική που ακολουθείται πριμοδοτεί μια ανευ όρων διασπορά αιολικών και υποστηρικτικών σε αυτά μονάδων σε όλη κυριολεκτικά την Ελλάδα.
 
Για να γίνει οποιοσδήποτε αγώνας ενάντια στον παραλογισμό, ενάντια στην καταστροφή της φύσης οι πρώτοι που πρέπει να μιλήσουν είναι οι άμεσα θιγόμενοι δηλαδή οι κάτοικοι των γύρων χωριών. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν σύντομα τι πάει να γίνει. Προς το παρόν η υπόθεση πάει στα μουλωχτά. Ας αρχίσει να πέφτει λίγο φως μπας και γίνει τίποτα πριν είναι αργά. Μην ξεχνάμε ότι οι εκλεγμένοι δημοτικοί/τοπικοί σύμβουλοι έχουν μεγάλη ευθύνη στη σιωπή που επικρατεί.
 
Παραθέτω μερικά λινκ για καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με το θέμα καθώς και κάποιες πρώτες μικρές αντιδράσεις:

Nτοκιμαντέρ "ο ασκός του αιόλου": youtube.com/watch?v=DOYWmxr4GsM

Γιατι λένε όχι στις ανεμογεννήτριες --> https://www.wind-watch.org/

Συγκέντρωση στο Καστρί --> astrosnews.gr

Σε επόμενη δημοσίευση θα παραθέσω φωτογραφιές από τις περιοχές που πρόκειται να καταστραφούν.

agiospetros.blogspot

Αύγουστος 2021

Πηγή: agiospetros-kynourias.blogspot.com/

Σχόλια επισκεπτών

Δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι δήμαρχος η όχι , έχει να κάνει με το πώς θα ζήσεις την υπόλοιπη ζωή σου εσύ και τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει πόσο κακο κάνουν στην ζωή μας αυτά τα πράγματα που πραγματικά τοποθετούνται για να κερδίζουν απλά λίγοι, είναι βαθιά νυχτωμενος.
Ξυπνήστε, ας πάμε στο Καστρί στις 9 Αυγούστου όλοι μας , έστω να ακούσουμε κάποια πράγματα να ενημερωθούμε. Μόνο εμείς οι απλοί πολίτες μπορούμε να σώσουμε την κατάσταση.
Φιλικα

Όποιος αγαπάει την φύση, όποιος αγαπάει την ζωή, όποιος αγαπάει τα παιδιά του γιατί στο τέλος αυτά θα φορτωθούν όλη αυτή την παραφροσύνη που ζούμε σήμερα με τις δήθεν παρεμβάσεις που θα "σώσουν" το περιβάλλον με ξεπερασμένες ήδη από άλλα κράτη μεθόδους και τακτικές ας αντιδράσει με όποιο τρόπο μπορεί!!!
Υπάρχουν συγγράμματα, υπάρχουν διεθνείς μελέτες από πανεπιστήμια αναγνωρισμένα από τα οποία φαίνεται ότι το όφελος από τέτοιου είδους "επενδύσεις" είναι πολύ ελάχιστο σε σχέση με την περιβαλλοντική καταστροφή που φέρνουν. Δεν τα βλέπουν οι αρμόδιοι η τα βλέπουν αλλά εθελοτυφλούν μπροστά στους εικονικούς "επενδυτές";
Λυπούμαστε πολύ και ποίο πολύ λυπούμαστε γιατί τυγχάνει να γνωμοδοτούν θετικά για τέτοιου είδους έργα συμπολίτες μας από όποια θεσμική θέση έχουν με 'ελαφρά την καρδία' επειδή ως συνήθως άγονται και φέρονται από την εκάστοτε πολιτική και μόνο βούληση!

Καλύτερα να μην αντιδρασει κανεις μηπως και τις βαλουν χωρις να καψουν πρωτα τα δαση οπως στην Βορεια Ευβοια και στα Γερανεια ορη. Απλα τα πραγματα. Προεδρος του οργανισμου για την αναπτυξη ανεμογεννητριων στην Ελλαδα η αδερφη του Κυριακου, υπευθυνη για τις εγκρισεις στην ΡΑΕ η γυναικα του Γεραπετρίτη ενω και ο ιδιος μεγαλομετοχος σε εταιρεια που δραστηριοποιειτε στον χωρο. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ εστω και με 44 βαθμους.

https://ask4wind.gr/society-myth01/

Οι τοπικές κοινωνίες επωφελούνται από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων με 3 τρόπους:

1. Υπάρχει εισροή εσόδων στην τοπική αγορά με διάφορες μορφές, όπως για εργασίες και εργολαβίες κατά την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων, για αγορά προμηθειών και υπηρεσιών, για αντισταθμιστικά έργα, καθώς και με χορηγίες, ενισχύσεις τοπικών συλλόγων, σχολείων και κοινωνικών υποδομών κ.λπ.
2. Αποδίδεται το ειδικό τέλος (3%) που παρακρατείται από τα ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) των αιολικών πάρκων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για εκτέλεση τοπικών αναπτυξιακών έργων και στους οικιακούς καταναλωτές για μείωση των λογαριασμών ρεύματος.
3. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων.

Πριν το 10' επικρατούσε μούγγα επειδή
1. το μέγεθος της καταστροφής ήταν πολύ μικρότερο (δες απλά πόσες άδειες βγαίνουν τα τελευταία χρόνια και πόσες τότε)
2. η προπαγάνδα περί "πράσινης ενέργειας" δεν είχε αντίπαλο και οι τόπικοι πληθυσμοί νομίζαν ότι θα έχουν φτηνό ρεύμα και συμβάλλουν και στην παραγωγή καθαρής ενέργειας βουτήχτε την γλώσσα στο μυαλό σας.
οπότε πρίν πείτε τη χαζομάρα σας

Με ενδιαφέρον διάβασα το σχετικό άρθρο και θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα:

Οι τοπικές κοινωνίες εισπράττουν το 3% των εσόδων ενός αιολικού πάρκου με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία. Φυσικά εισροή εσόδων στην τοπική κοινωνία γίνεται και στη φάση κατασκευής του έργου (εργασίες, υπηρεσίες, εργολαβίες).

Το φυσικό τοπίο αλλάζει και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την κοντινή Μεγαλόπολη: γίνονται έργα οδοποιίας και θεμελίωσης των ανεμογεννητριών και φυσικά εγκαθίστανται μηχανές με ύψος που μπορεί να φτάνει και τα 200μ. Από μακριά φαίνονται σαν πολύ εντυπωσιακές λεπτεπίλεπτες κατασκευές. Τα πτερύγια είναι στενόμακρα με αεροδυναμική σχεδίαση και είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν για 20 χρόνια. Μετά ανακυκλώνονται.

Οι ανεμογεννήτριες αυτές περιστρέφονται αργά με ανύπαρκτο θόρυβο, που δεν έχει καμία σχέση με αυτόν από τις γνωστές μικρές ανεμογεννητριούλες που βλέπουμε στα ιστιοπλοϊκά στο λιμάνι.

Πολύς κόσμος που κάνει ποδηλασία σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Αγγλία περνάει από μονοπάτια δίπλα από εντυπωσιακές ανεμογεννήτριες. Τα περιβαλλοντικά πάρκα υποδέχονται μαθητές στην κεντρική Ευρώπη παρουσιάζοντας αυτές τις εναλλακτικές λύσεις στις ανάγκες ενέργειας. Ανεμογεννήτριες βρίσκονται και μέσα στον αστικό ιστό, ενώ στις θάλασσες της βόρειας Ευρώπης οργανώνονται και "βαρκάδες" σε παράκτια πάρκα με σκοπό την φωτογράφιση των μηχανών που δουλεύουν στη μέση της θάλασσας.

Οι ανεμογεννήτριες δουλεύουν με δωρεάν καύσιμο τον αέρα, αντί του γνωστού ντήζελ και του λιθάνθρακα και σίγουρα η εγκατάστασή τους οδηγεί στην απεξάρτηση ενός τόπου από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμώντας την απεξάρτησή της από την εισαγωγή καυσίμων (Ρωσία, Μέση Ανατολή) στοχεύει το 2050 να παράγει πάνω από 60% της ενέργειας με αυτό τον τρόπο.

Είμαστε μέσα στον καύσωνα και είναι άτοπο να μιλήσω για την κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα που καταγράφονται.

Για τη χλωρίδα και πανίδα υπάρχει ελληνική εταιρεία που ασχολείται με τον σχεδιασμό συστήματος ραντάρ και γεννήτριας ήχων που αποτρέπουν τα πουλιά από το πέρασμα μέσα από αιολικό πάρκο. Επίσης υπάρχει και το κλασσικό ανέκδοτο, ότι οι ανεμογεννήτριες φταίνε που κόβεται το γάλα στις αγελάδες.

Και μιας παρατέθηκαν κάποιοι σύνδεσμοι θα επισυνάψω τον ακόλουθο για την πληρέστερη υποστήριξη του άρθρου:

Μύθοι και αλήθειες για την αιολική ενέργεια:
https://ask4wind.gr/

ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ.ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΙ,ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥΣ,ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΣΤΡΟΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ,ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Οι σημειώσεις του κύριου Χασαπογιάννη ευτυχώς έχουν καταρριφθεί τεκμηριωμένα εδώ και χρόνια.
Οι αποψιλωμένες τοπικές κοινωνίες δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη μόνιμη εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων στις περιοχές τους. Τα υποτιθέμενα έσοδα για τα οποία μιλάει είναι αστεία. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι αυτοί που θα νοικιάσουν τα πρώην κτήματα τους με ληστρικούς όρους και ίσως διάφοροι ημέτεροι δήμων/αναπτυξιακών κλπ.

Το φυσικό τοπίο ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. Αλλοιώνεται. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες που το δείχνουν αυτό. Η διαφορά με την Μεγαλόπολη και την κάθε Μεγαλόπολη είναι ότι η καταστροφή δεν περιορίζεται αλλά διασπείρεται χωρικά.

Ο θόρυβος είναι υπαρκτός, όποιος ζει σε περιοχές κοντά σε "πάρκα" γνωρίζει, μην κοροιδεύετε τον κόσμο. Οι κατασκευές δεν είναι λεπτεπίλεπτες εκτός αν οι τόνοι ατσάλι, μπετόν και τα διάφορα υλικά που χρειάζονται ειδική μεταχείριση για την ανακύκλωση τους (η οποία επ' ουδενί δεν έχει προβλεφτεί) αποτελούν κάποιου τύπου ομορφιά για το φυσικό τοπίο.

Σε γενικές γραμμές καλό είναι να εμπλουτίσετε την πληροφόρηση σας εκτός των συμφερόντων των επενδυτών.

https://aos.gr/%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B5-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84…

Όχι στις ανεμογενήτριες!
Όχι στα θερμοηλεκτρικά!
Όχι στα φωτοβολταϊκά!
Όχι στην καύση απορριμμάτων!
Όχι ...!
Σωστά όλα αυτά. Καταλαβαίνω τις αιτιάσεις που κατατίθενται.
Πλην όμως, το "Όχι" δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση παραγωγής ενέργειας!
Για να το θέσω διαφορετικά, οι αντιδρώντες ποιον άλλον τρόπο παραγωγής ενέργειας προτείνουν;

Όταν θα έρθουν να σας δώσουν λεφτά για τα παρατημένα χωράφια κ πεζούλες εκεί στα Βέρβενα κ Καστρί μην τα δεχόσαστε από την εταιρεία εκεί θα σας δω τι θα κάνετε όμως.και όλα αυτά τα χρόνια που δεν έχει καεί ο Πάρνωνας μήπως είναι επειδή έχει ανεμογεννήτριες που κ που.και οι επόμενες που θα τοποθετηθούν είναι συνέχεια των άλλων προς Βέρβενα σε 0 βλάστηση αλλά μόνο βράχια.

@Γγ Μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Από πότε η ύπαρξη ανεμογεννητριών αποτρέπει τις φωτιές; Μήπως οι εταιρίες φαντάσματα(εταιρίες σφραγίδες οργανικά συνδεδεμένες με τον Μπόμπολα, τον Κοπελούζο κλπ) που τις βάζουν παρέχουν και πυροσβέστες; Ίσα ίσα φωτιές μπαίνουν ώστε διάφορες περιοχές να απαξιωθούν και να θεωρηθούν κατάλληλο πεδίο για ισοπέδωση. Ήδη η ζημιά έχει γίνει στη μεριά των Δολιανών/Δραγουνίου και εσείς κοροιδεύετε τους κατοίκους κουνώντας τους φραγκοδίφραγκα. Ήμαρτον.

Κύριε Δημήτρη Κ. ποιος σας είπε ότι οι ανεμογεννήτριες λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα; Ποιος σας είπε ότι την εναλλακτική πρόταση παραγωγής για τις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις θα πρέπει να τις δώσουν οι κάτοικοι περιοχών στους οποίους προσπαθούν τώρα να ρίξουν όλο το βάρος; Και γιατί στην τελική να επωμιστούν την καταστροφή των τόπων τους για μια "λύση" η οποία δημιουργεί ένα κάρο προβλήματα, δεν γίνεται με ολοκληρωμένο σχέδιο και ωφελεί μόνο τους "γνωστούς-αγνώστους"; Από πότε το όχι στον παραλογισμό πρέπει να συνοδεύεται και από ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση. Την δουλειά αυτή πρέπει να τα κάνουν τα επιστημονικά επιτελεία κυβερνήσεων και εταιρειών και όχι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Σοβαρευτείτε.

@Κρόνιον
Αγαπητή/-έ,
Ακριβώς επειδή είμαι πολύ σοβαρός ζητάω προτάσεις. Γιατί, ως γνωστόν, με κραυγές ούτε οι ΑΠΕ απομακρύνονται από τον Πάρνωνα ούτε το ενεργειακό πρόβλημα επιλύεται.
Επομένως, έχετε να καταθέσετε λύση διαφορετική από τις ανεμογενήτριες που να συμβάλει θετικά στο ενεργειακό ισοζύγιο; Αν ναι, πείτε τη να τη μάθουμε κι εμείς. Αν όχι, κρείττον το σιγάν.
Και για να μην το ξεχάσω ... Σοβαρευτείτε!

Oπου πηγαινουν οι ανεμογεννητριες φερνουν και το ΘΑΝΑΤΟ..
Τα οικοσυστηματα καταστρεφονται και οι ανθρωποι υποφερουν απο το θορυβο ,εχουν πονοκεφαλους και αλλες παρενεργειες.
Δεν εχουμε αλλη λυση.Η αυτοι ή εμεις.

Σε όποιον αμόρφωτο το έγραψε αυτό:
Οι ανεμογεννήτριες είναι απο τις πιο καθαρές πηγές ενέργειας, αν συνεχίσουμε να καίμε κάρβουνο και πετρέλαιο σε λίγα χρόνια και θα ξεμείνουμε και δεν θα μπορεί να αναπνεύσει κανείς.
Θόρυβο από αυτές μάλλον άκουσες στον ύπνο σου, επίσης μην ξαναμπείς στα site που άκουσες ότι η ΔΕΗ ΠΟΥΛΑΕΙ το ρεύμα από αυτές σε υψηλές τιμές. Ένα ένα θα μπορούσα να αντικρουσω όλα τα "επιχειρήματα " που έχεις.
ΞΥΠΝΑ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio