Τσακώνικες συνταγές: Καπόνι βραστό σούπα

Σάβ, 10/07/2021 - 13:53
Image

Υγιεινή εύκολη νόστιμη μαμαδίστικη συνταγή για σήμερα!

Οι «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Καπόνι* βραστέ πανάδα

Έμε βάντε ένα βούλε καπονάτε τάσου τ̔ο τέντζερε με ύο τόσ̌ου όσ̌ου να έν̇ι στσεπαστέ.

Έμε βάντε να βράσει μαζί με ένα δύου κρέμμα, άτσι τσαί πιπέζι.

Άμα βράσει έμε μπάντε το βούλε σε απλάδα τσί έμε βάντε τάσου τ̔ο σ̌ομό ζύζι να βράσει.

Άμα βράσει τσαί το ζύζι έμε ντίντε ένα δυ κορτσοί με δύου λεϊμόνια το ζουνί τσ’έμε αβουγοκόφουντε ταν πανάδα. Έδαρι εμού έτ̔ε μπορούντε να βάλετε καρότα τσαί σέλινε τ̔αν πανάδα.

*Καπόνι ογί τ̔α Τσακωνία έμε αούντε τον καπονάτε βούλε, το θρεφτάρι.

Καπόνι* βραστό σούπα

Βάζομε ένα κόκορα καλοθρεμμένο μέσα σε μαγειρικό σκεύος με τόσο νερό όσο να είναι σκεπασμένος.

Βάζομε να βράσει μαζί με ένα δύο κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι.

Όταν βράσει βγάζομε τον κόκορα σε απλάδα και βάζομε μέσα στο ζουμί ρύζι να βράσει.

Όταν βράσει και το ρύζι χτυπάμε ένα δύο κρόκους με το ζωμό από δύο λεμόνια και αβγοκόβομε τη σούπα.

Τώρα εσείς μπορείτε να βάλετε καρότα και σέλινο στη σούπα.

*καπόνι εδώ στη Τσακωνιά λέμε το μεγαλόσωμο πετεινό, το θρεφτάρι.

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο "Τσακώνικες συνταγές" της Ελένης Μάνου επικοινωνήστε μαζί της στο tsakonopoula@gmail.com

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio