Πραστός: Στον απόηχο του 2ου Φεστιβάλ Τσακωνιάς

Κυρ, 27/08/2023 - 11:17
Image

Ως πρόεδρος της κοινότητας Πραστού αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη μου για την αξέχαστη εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, που ζήσαμε την Κυριακή 20 Αυγούστου στον Πραστό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Τσακωνιάς, που διοργάνωσε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας για το καλοκαίρι του 2023. Ο κύκλος του 2ου Φεστιβάλ Τσακωνιάς, ξεκίνησε στην Καστάνιτσα, συνεχίστηκε στη Σίταινα και ολοκληρώθηκε στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, τον Πραστό.

Η συμμετοχή των χορευτικών ομάδων και του κόσμου ήταν ενθουσιώδης, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα γεμάτη χαρά, μουσική, τραγούδι και παλμό ενότητας. Το ήθος, οι δεξιότητες και η γενικότερη παρουσία των χορευτών σε συνδυασμό με την ποικιλομορφία των ιδιαίτερων παραδοσιακών φορεσιών, φανέρωσαν τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και όλα όσα μπορούμε να επιτύχουμε μέσα από τη συνεργασία και τη συνεχή προσπάθεια!

Αρωγοί μας σε αυτή τη σημαντική πολιτιστική εκδήλωση ήταν οι εξαιρετικοί μουσικοί της ορχήστρας, οι οποίοι έδωσαν το δικό τους στίγμα στη βραδιά, ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Στο βιολί και στο τραγούδι ήταν ο Γιάννης Παυλόπουλος, στο κλαρίνο ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, στο λαούτο ο Παναγιώτης Σταθάκης, στα κρουστά ο Γιάννης Γευγελής, στην τσαμπούνα ο Χρήστος Καμμένος και στο τραγούδι η Κωνσταντίνα Πάτση.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολιτιστικούς συλλόγους, που ταξίδεψαν από τον τόπο τους, ώστε να ενωθούμε όλοι μαζί στον κύκλο του χορού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα Διοικητικά Συμβούλια και στους Χοροδιδασκάλους των κάτωθι συλλόγων:

• Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών

• Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Σπάρτης

• Λύκειο Ελληνίδων Άργους-Περιφερειακό τμήμα Κουτσοποδίου

• Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ανδρέα-Πραστού

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυρού, που, ενώ θα έδινε το παρών στην εκδήλωσή μας, ένα λυπηρό γεγονός τον κράτησε μακριά μας.

Εντύπωση προκάλεσε σε όλους το γεγονός πως ο Σύλλογος Πραστού και Τσακωνιάς «Πραστός- α χώρα νάμου» δεν παρουσίασε φέτος κάποιο χορευτικό πρόγραμμα, αλλά τα μέλη της χορευτικής του ομάδας μας μίλησαν στην Τσακώνικη διάλεκτο… Φεῦ!

Ευχαριστώ επίσης, τον Γιάννη Συγλέτο και τον Κώστα Γεμιστό για την ηχητική κάλυψη της βραδιάς και τους αδερφούς Δαβαρούκα για τη βιντεοσκόπησή της. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω ακόμα στους χορηγούς, στους εθελοντές, που ταξίδεψαν από την Αθήνα για την επιτυχή διεκπεραίωση της εκδήλωσης και φυσικά στους ντόπιους που πάντα υποστηρίζουν τέτοιες προσπάθειες.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάω στη Γεωργία Σταθοπούλου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό και κάτοχο Μεταπτυχιακού τίτλου πάνω στον Χορό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη σημαντική της συμβολή στην επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης και της παρουσίασης της βραδιάς.

Δεν θα ξεχάσω, επίσης, να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας κ. Ανδριανόπουλο για την άμεση και σωστή εξυπηρέτηση όλων των παρευρισκόμενων με τα εδέσματα που προσφέρθηκαν.

Τέλος, ιδιαίτερης μνείας και αναφοράς αξίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Νέο Μουσείο Ευρωπαϊκής και Ανατολικής Τέχνης 1984 του Ιδρύματος Ιωάννη και Δέσποινας Πασσά, που λειτουργούν πάντοτε ως αρωγοί κάθε προσπάθειας ανάπτυξης και διάδοσης του πολιτισμού μας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πραστού

Δημήτριος Σταμ. Πετρής

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio