Εγκρίθηκε από το Υπ. Πολιτισμού η Τεχνική Έκθεση «Ψηφιακή προβολή της έπαυλης Ηρώδη Αττικού στη Λουκού»

Δευ, 01/02/2021 - 12:55
Image

Έγκριση Τεχνικής Έκθεσης με τίτλο «Ψηφιακή προβολή της έπαυλης Ηρώδη Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας» προτεινόμενης Πράξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λίνα Μενδώνη αποφάσισε:

Α) Την έγκριση της Τεχνικής Έκθεσης για την προτεινόμενη από την ΕφΑ Αρκαδίας Πράξη με θέμα «Ψηφιακή προβολή της έπαυλης Ηρώδη Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας, Υποέργο 1: “Υποστήριξη έργου ψηφιακής προβολής”».

Η έγκριση δίδεται με τους ακόλουθους όρους:
1. Οι εργασίες να εκτελεστούν από συντηρητή αρχαιοτήτων με αποδεδειγμένη εμπειρία σε ψηφιδωτά δάπεδα.
2. Η αποκάλυψη των συγκεκριμένων τμημάτων ψηφιδωτού να οργανωθεί με ακριβή εντοπισμό της περιοχής τους και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί η αποκάλυψη μεγαλύτερης έκτασης ψηφιδωτών.
3. Να πραγματοποιηθεί σχεδιαστική αποτύπωση των ψηφιδωτών που θα αποκαλυφθούν καθώς και λεπτομερής φωτογραφική τεκμηρίωση των επεμβάσεων και να τηρηθεί ημερολόγιο εργασιών που θα εκτελεστούν σε όλα τα στάδια.
4. Οι εργασίες συντήρησης να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΣΑΝΜ.
5. Η αποκάλυψη των ψηφιδωτών και η εκτέλεση εργασιών να πραγματοποιηθούν κυρίως κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνες και να υπάρχει μέριμνα για την προσωρινή κάλυψή τους καθημερινά μετά το τέλος των εργασιών σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΣΑΝΜ.
6. Να κατατεθεί στη ΔΣΑΝΜ έκθεση πεπραγμένων των εργασιών που να συνοδεύεται από την αναλυτική φωτογραφική τεκμηρίωση και καταγραφή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, μετά το πέρας των εργασιών.
7. Η εποπτεία των εργασιών συντήρησης να πραγματοποιηθεί από τη ΔΣΑΝΜ, η οποία να ειδοποιηθεί εγκαίρως πριν την έναρξη των εργασιών αποκάλυψης και σε κάθε στάδιο των επεμβάσεων συντήρησης.

Β) Την έγκριση της Τεχνικής Έκθεσης προτεινόμενης Πράξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας με τίτλο «Ψηφιακή προβολή της έπαυλης Ηρώδη Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας (Υποέργο 2)».

Η έγκριση δίδεται με τους ακόλουθους όρους:

1. Ως κεντρικά συστήματα διαχείρισης όλων των εφαρμογών που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου, να είναι τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων («Κινητά Μνημεία», «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», «Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων»), στα οποία έχουν καθιερωθεί πρότυπα καταγραφής, ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης. Όλες οι ψηφιοποιήσεις και οι καταγραφές να πραγματοποιούνται εφεξής στα ανωτέρω Συστήματα, τα οποία αποτελούν συστατικά στοιχεία του προβλεπομένου από το άρθρο 4 του ν. 3028/2002 Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Σε περίπτωση που για την υλοποίηση του έργου είναι αναγκαία η δημιουργία βάσης δεδομένων, αυτή θα λειτουργεί ως ενδιάμεσο σύστημα, το οποίο θα αντλεί τα απαραίτητα δεδομένα από τα ανωτέρω Συστήματα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, εξυπηρετώντας τις επιμέρους εφαρμογές που θα διατίθενται προς χρήση από το κοινό (εφαρμογές ξενάγησης, περιήγησης, εκπαιδευτικές εφαρμογές κ.λπ.).

2. Να εφαρμόζονται οι προδιαγραφές διαλειτουργικότητας και ποιότητας διαδικτυακής διάθεσης ψηφιοποιημένου υλικού, που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο οδηγό που συνέταξε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης “Καλές Πρακτικές και Προδιαγραφές διαλειτουργικότητας και ποιότητας για τη διαδικτυακή διάθεση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου” (Οκτώβριος 2020), καθώς και οι προδιαγραφές παραγωγής και σάρωσης τρισδιάστατου περιεχομένου, που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο κατάλογο των βασικών αρχών 3D ψηφιοποίησης υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ομάδας ειδημόνων στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά και Europeana της Γενικής Διεύθυνσης ΤΠΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Αύγουστος 2020).

3. Οι φωτογραφήσεις και η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού να ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες θα δοθούν από τη ΔΔΕΑΜ, με σκοπό τη δημιουργία αποθετηρίου απεικονίσεων τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας.

4. Κατά την τεκμηρίωση αρχειακού φωτογραφικού υλικού να ακολουθούνται τα πρότυπα καταγραφής και τεκμηρίωσης της βάσης δεδομένων του «Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων» και να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την ορθή συμπλήρωση των σχετικών μεταδεδομένων.

5. Να διασφαλισθεί η πλήρης διαλειτουργικότητα με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων («Κινητά Μνημεία», «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», «Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων»). Να υλοποιηθεί με ασφαλή τρόπο, μέσω των APIs η αυτόματη μετάπτωση του συνόλου των δεδομένων και πληροφοριών που θα ψηφιοποιηθούν (κινητά μνημεία, ακίνητα μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, ζώνες προστασίας), τόσο κατά την υλοποίηση του Έργου (με κάλυψη της μετάπτωσης των δεδομένων, όπου αυτή απαιτείται, από τον προϋπολογισμό του Έργου) όσο και μετά την
ολοκλήρωση αυτής, με κάθε πρόσθετη δράση ψηφιοποίησης από τον φορέα υλοποίησης του Έργου, στα Πληροφοριακά Συστήματα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων («Κινητά Μνημεία», «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο», «Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων»), ώστε να επιτευχθεί ο διαρκής εμπλουτισμός του Εθνικού Αρχείου Μνημείων.

6. Να προβλεφθεί επαρκής χρόνος πιλοτικής λειτουργίας του Έργου, ώστε να υπάρχει περιθώριο διορθώσεων και τροποποιήσεων.

7. Να εφαρμοσθούν οι προβλέψεις του ν. 4727/2020 (ΦΕΚ 184/Α/23.9.2020) “Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) – Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις” και ιδίως τα άρθρα 6, 84, 87 και 88.

8. Πριν την εκκίνηση της Πράξης, να έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας ως προς τη διόρθωση και τον εμπλουτισμό του έργου «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» (σύμφωνα με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΔΕΑΜ/ΤΔΕΑΜΑΚ/674075/477948/1829/1007/02.12.2020 εγκύκλιο).

9. Να ακολουθηθεί κοινό πρότυπο σύμβασης από όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, το οποίο θα αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο τα ζητήματα χρήσης και επανάχρησης του υλικού και θα διασφαλίζει με ενιαίο και αδιαμφισβήτητο τρόπο τα δικαιώματα του Δημοσίου.

10. Οι προδιαγραφές για τη δημιουργία ιστοσελίδων θα τεθούν από τη ΔΗΔ, σε συνεργασία με τη ΔΔΕΑΜ.

11. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου να υπάρχει συνεργασία με τη ΔΔΕΑΜ, προκειμένου να επιλύονται θέματα διαλειτουργικότητας/μετάπτωσης, χρήσης υφιστάμενων βάσεων δεδομένων ή προγραμμάτων λογισμικού και εν γένει όποιο άλλο ζήτημα προκύπτει σε σχέση με τις προδιαγραφές.
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio