Η κοπή πίτας του Συλλόγου Πεζοπόρων Τυρού «Οι Τσάκωνες Περιπατητές» (pics,vid)

Κυρ, 28/01/2018 - 19:08
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Πρώτη πεζοπορία του 2018 και κοπή πίτας του Συλλόγου Πεζοπόρων Τυρού «Οι Τσάκωνες Περιπατητές» 28/1/2018. Από τις Μαντρανιές στον Πρέγασο, Σερνιάλι και στον ναό του Απόλλωνα Τυρίτα, Προφήτης Ηλίας. Μήκος διαδρομής 8,1 Km, διάρκεια 3ώρες, πραγματική κίνηση 2 ώρες και 31 λεπτά. Elevation 281 m, max 699 m, grade 3,5%, ascent 592 m, descent 311 m.
Στην κορυφή του λόφου στο Σερνιάλι των Πέρα Μελάνων στην θέση όπου τώρα βρίσκεται Ο προφήτης Ηλίας των Πέρα Μελάνων, υπάρχουν τα απομεινάρια ενός αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα Τυρίτα. Το 1911 ο συμπατριώτης μας καθηγητής αρχαιολογίας και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ρωμαίος (από τα Βούρβουρα) κάνοντας ανασκαφική έρευνα μας αποκάλυψε πως πρόκειται για ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα με το επίθετο Τυρίτας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από το πλήθος των επιγραφών που βρέθηκαν στον χώρο. Ο Απόλλων Τυρίτας (Απόλλων του τυριού) σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα ήταν ο κύρια λατρευόμενος θεός στην αγροτική αρχαία Κυνουρία. Το διπλανό χωριό πήρε το όνομά του από τον Τυρίτα (σημερινός Τυρός) και μαζί με το Ξηρόν Φρέαρ (σημερινό Ξηροπήγαδο) είναι από τα λίγα χωριά της επαρχίας μας που διατήρησαν τα αρχαία ονόματά τους αναλλοίωτα.

Ο σημερινός λογότυπος του Δήμου Νότιας Κυνουρίας βασίζεται σε ένα ανάθημα (τάμα;) που βρέθηκε εκεί στις ανασκαφές του 1911, δηλαδή την χάλκινη λεοντόσχημη πόρπη με την επιγραφή «ΑΠΟΛΟΝΟΣ ΕΜΙ».

Ο ναός χρονολογείται τον 6ο π.Χ. αιώνα. Το σύντομο αυτό κείμενο αυτό γράφτηκε με βιβλιογραφική υποστήριξη του βιβλίου «Αρχαία Κυνουρία» του επίσης συμπατριώτη μας καθηγητή της αρχαιολογίας Παν. Φάκλαρη εκ Βερβένων.

Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες ας ανατρέξει στο βιβλίο αυτό.

Φίλιππος Μπεκύρος

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio