Άπλωσαν τραχανά στον Πλάτανο

Κυρ, 26/07/2020 - 23:29
Image

Ο τραχανάς, το παραδοσιακό, εξαιρετικά ωφέλιμο και για την υγεία και νόστιμο αυτό προϊόν, έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες στα χωριά της Αρκαδίας. Στον Πλάτανο δε, οι νοικοκυρές ξεκίνησαν να τον απλώνουν πάνω σε καθαρά σεντόνια στις ταράτσες και στις αυλές για να ξεραθεί, προτού τον τρίψουν και τον φυλάξουν για τον χειμώνα.

Η καταγωγή του τραχανά χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Απίκιος, τον 1ο μ.Χ. αιώνα, αναφέρει έναν παχύρρευστο χυλό με το όνομα «tractae» που χρησιμοποιούνταν για να πήζουν οι σάλτσες. Άλλοι, υποστηρίζουν ότι η καταγωγή του είναι από την Ανατολική Μεσόγειο και τον βρίσκουμε με το όνομα «tarkhaneh», φαγητό με κόκκους, δηλαδή, και ήταν φτιαγμένος από δημητριακά και γάλα.

Ο ξινός τραχανάς φτιάχνεται με αλεύρι και ξινισμένο γάλα. Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου. Κάθε μέρα προσθέτουμε και λίγο φρέσκο γάλα στο ξινισμένο γάλα μας. Σε 3-4 ημέρες το ξινόγαλό μας είναι έτοιμο. Αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Άλλη πιο εύκολη παραλλαγή για ξινό τραχανά είναι να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι αντί για ξινόγαλα.

Ζυμώνουμε καλά την ζύμη μας με τα αντίστοιχα υλικά, την σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί (μια ωρίτσα φτάνει). Μετά κόβουμε την ζύμη μας σε μικρά κομματάκια. Άλλοι την κόβουν με τσιμπιές άλλοι με ένα κουτάλι. Το σχήμα που θα έχουν τα μικρά κομματάκια ζύμης δεν παίζει ρόλο, ρόλο παίζει το μέγεθός τους. Πρέπει να είναι μικρά και ίδια μεταξύ τους σε μέγεθος, για να ξεραθούν γρήγορα και ομοιόμορφα.

Φτιάξουμε όλο μας το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια τα τοποθετούμε σε αεριζόμενο ζεστό μέρος να ξεραθούν σκεπάζοντάς τα με ένα σεντόνι. Δεν ξεχνάμε να τα γυρίζουμε για να ξεραθούν σε όλες τις πλευρές καλά. Αναλόγως το μέγεθός τους, την θερμοκρασία και τον αερισμό τους, τα ζυμαράκια στεγνώνουν σε 2-3 ημέρες. Δεν χρειάζεται να ξεραθούν εντελώς, ας είναι και λίγο μαλακά για να τρίβονται ευκολότερα.

Όταν έχει φύγει η υγρασία τους σπάμε τα ζυμαράκια σε μικρά κομμάτια και τα τρίβουμε στο χοντρό κόσκινο. Ο τραχανάς βγαίνει σαν ψιλούτσικο ρυζάκι.

Άπλωμα και ξήρανση του τραχανά

Μόλις τρίψουμε όλα τα κομμάτια του ζυμαριού, απλώνουμε τον τραχανά τον σκεπάζουμε με ένα ψιλό σεντόνι ή τούλι και περιμένουμε να φύγει η υγρασία του, περίπου μια βδομάδα.

Για να συντομεύσουμε το χρόνο ξήρανσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ανεμιστήρα, που θα φυσάει αέρα πάνω στο τραχανά που έχουμε απλώσει.

Όταν στεγνώσει εντελώς τον φυλάμε σε πάνινες σακούλες σε στεγνό, και δροσερό μέρος (η συνταγή από το mygdalia.blogspot.com).

Η φωτογραφία, του Γιάννη Αντωνίου, από ανάρτησή του στο Facebook.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio