Τζένη Δημητρακοπούλου: Tο μέλλον θα περάσει μέσα από την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Παρ, 15/09/2023 - 08:59
Image

Οι πολλαπλές κρίσεις που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια απέδειξαν για ακόμη μια φορά, αλλά με ακόμη πιο δύσκολο τρόπο, πως η περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί να αποτελείται από ανοµοιογενή κοµµάτια. Η µείωση των οικονοµικών και κοινωνικών ανισοτήτων και η επίτευξη σύγκλισης, παραμένει όνειρο και όραμα στα χαρτιά μόνον. Και θα παραμείνει, αν στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, δεν αποκτήσουμε διαφορετικό βηματισμό, μια ισχυρή Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Οι σημερινές προκλήσεις χρειάζονται και χειροπιαστές απαντήσεις από την ίδια την αυτοδιοίκηση, το κράτος και την ΕΕ. Καλούμαστε να σκεφτούμε αλλιώς, να μελετήσουμε αλλιώς, να σχεδιάσουμε, να δράσουμε και κυρίως να δουλέψουμε αλλιώς: γρήγορα, συστηματικά, οργανωμένα, ομαδικά, υπερβαίνοντας και τον ίδιο μας τον εαυτό, προς αυτή τη κατεύθυνση. Απαγκιστρωμένοι από βολικά άλλοθι ή και βολικά εφαλτήρια. Να καταφέρουμε με δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, διάφανο, αλληλέγγυο και σύγχρονο τρόπο να μιλήσουμε για όλους και για όλα όσα μας απασχολούν, για να δώσουμε Ευρωπαϊκή προοπτική στον τόπο μας.

Το διακύβευμα αυτό, απαιτεί μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Πολιτεία, που δεν θα κρύβεται και δεν θα ιδιωτικοποιεί την ευθύνη. Μια θεσμικά θωρακισμένη αυτοδιοίκηση με πόρους και ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Μόνο έτσι, η δημόσια διοίκηση, θα μπορέσει να διαχειριστεί τα καινούργια, τα μεγάλα προβλήματα, που ήδη βιώνουμε όλο και πιο συχνά.

Χρειαζόμαστε, μία ισχυρή έξυπνη, στελεχωμένη και ανθρώπινη αυτοδιοίκηση. Μια πολιτεία, η οποία θα μπορεί να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στις μεγάλες αβεβαιότητες. Αβεβαιότητες και προκλήσεις, με μεγαλύτερη αυτή της κλιματικής αλλαγής, που πλέον έχει χαρακτηριστικά κρίσης. Κρίσεις, με πολύπλευρες, πολυεπίπεδες και συχνά απρόβλεπτες συνέπειες, που επηρεάζουν και καταστρέφουν, σχεδόν κάθε τομέα της καθημερινής κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πολιτών.

Οι καταστροφές και οι κρίσεις, απαιτούν δημόσια παρέμβαση, σοβαρή, μετρημένη, γρήγορη και απαιτούν πρόληψη, σχέδιο και έργο πριν τη καταστροφή. Στην έκθεση για την Δημοσιονομική Ανθεκτικότητα στις Φυσικές Καταστροφές αναφέρεται ότι οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες 1,2 τρισ. δολάρια σε ζημίες την τελευταία δεκαετία. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο από ό,τι η αμέσως προηγούμενη περιόδος δέκα ετών. Δεν υπάρχει χώρος για μικροσυμφέροντα. Δεν μπορεί άλλο η Δημόσια Διοίκηση, να λειτουργεί ανεύθυνα αναβλητικά στο να σχεδιάσει μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα που επαναλαμβάνονται.

Σε μια τέτοια δυστοπική συνθήκη, αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα για τη «Νέα Πελοπόννησο», να δουλέψουμε για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να νοιώθουμε κυρίως ασφαλείς και να αισθανθούμε πως μας σέβονται σαν πολίτες. Σέβονται τη ζωή, το βιος και το μέλλον.

Να θωρακίσουμε τη Πελοπόννησο με έργα υποδομής σύγχρονα, πράσινα και αναπτυξιακά. Να Προστατεύουμε το περιβάλλον.

Να προβλέψουμε και να «τρέξουμε» στη Διαχείριση Κρίσεων και Καταστροφών, στη Πολιτική Προστασία. Να εγγυηθούμε για ένα επιστημονικά μελετημένο, τεκμηριωμένο και τεχνικά εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την Ολοκληρωμένη διαχείριση των Υδάτινων Πόρων και την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Να ολοκληρώσουμε επιτέλους, στον αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, για τη θαλάσσια χωροταξία, για τη χωροταξία της αποθήκευσης ενεργειας, για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000 που καθυστερούν εγκληματικά.

Να συν-διαμόρφώσουμε τη περιφερειακή πολιτική για την Ενέργεια σύμφωνα με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργία υποδομών ενεργειακών κοινοτήτων, που θα παραδοθούν για διαχείριση στους κατοίκους, μέσω της αυτοδιοίκησης, με άμεσο όφελος στη τσέπη των κατοίκων της Πελοποννήσου με έμφαση στους οικονομικά ασθενέστερους και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δημογραφική υποβάθμιση.

Να δουλέψουμε για την ανάσχεση της εγκατάλειψης της Γορτυνίας, τον οικονομικό μετασχηματισμό της και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, μέσω Τοπικού Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού (Μεταβολή πληθυσμού σε μια δεκαετία: -20,71%).

Να διασφαλίζουμε μια δεύτερη ζωή για τη Μεγαλόπολη, με πραγματικά Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. (Μεταβολή πληθυσμού σε μια δεκαετία: -17,74%).

Να αναθεωρηθεί το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης για την ένταξη όλων των έργων ανασυγκρότησης δικτύων και αντιπλημμυρικών

η εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών για το Περιβάλλον,

Συντάσσομαι στη κοινή προσπάθεια, για μια καλύτερη Πελοπόννησο για όλους. Κρίσιμες προτεραιότητες και πεδία άμεσης επέμβασης, για μένα και εμάς, αποτελούν η προστασία του Περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και τα ζητήματα που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Καταστροφών, η Διαχείριση των Υδάτινων πόρων, η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Ψηφιακή Μετάβαση, η στοχευμένη και εκτεταμένη ενεργοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, η προστασία των Ευάλωτων ομάδων, η Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και του Πρωτογενούς Τομέα, η οικονομική Ανάπτυξη/Μεγέθυνση και η ανάδειξη της Πελοποννήσου ως Τουριστικού προορισμού διατηρώντας τα ταυτοτικά της χαρακτηριστικά αναλλοίωτα.

Η Πελοπόννησος χρειάζεται μια μία νέα πολιτική πρόταση, γειωμένη στην κοινωνία, με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τη κοινωνία. Χρειάζεται μια σύγχρονη πολιτική πρόταση για να το περιβάλλον.

#Me_ti_Tzeni

Για τον Άνθρωπο

Για την Αρκαδία

Τζένη Δημητρακοπούλου, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Αρκαδίας

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio