Χρήστος Λαμπρόπουλος: Σχεδιασμός για την Αρκαδία του 2030

Πέμ, 28/09/2023 - 08:56
Image

Άρθρο του Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Αρκαδία βιώνει εδώ και πολλά χρόνια μια δραματική μείωση του πληθυσμού της με ταυτόχρονη αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των κατοίκων της, σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, της έλλειψης επαρκών υποδομών και περιβάλλοντος κατάλληλου για την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων.

Την τελευταία τετραετία έγιναν στην περιφέρεια Πελοποννήσου σημαντικές προσπάθειες στην κατεύθυνση της υλοποίησης μιας σειράς έργων, με προτεραιότητα την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Ειδικά στην Αρκαδία, στα τέσσερα αυτά χρόνια ο απολογισμός είναι σημαντικός, αφού:

Κατασκευάστηκαν ή υλοποιούνται έργα με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 100.000.000,00 € σε όλους τους τομείς και με χρηματοδότηση τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους.

Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας το πιο σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην χώρα, που εξυπηρετεί την Αρκαδία, την Αργολίδα και την Κορινθία.

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη των Δολιανών, ένα έργο ΕΣΠΑ με ιδιαίτερη σημασία για την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στην Κυνουρία.

Επιδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ η ίδρυση και λειτουργία δεκάδων νέων επιχειρήσεων ανέργων.

 

Εξασφαλίσθηκαν τα υψηλότερα στην χώρα κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και την Γορτυνία, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Για την νέα Περιφερειακή περίοδο, οι πέντε κατά την άποψή μου, σημαντικότεροι στόχοι είναι:

Η κατασκευή της παράκαμψης Τεγέας και Άστρους ( για την οποία η μελέτη ολοκληρώνεται εντός του 2023 ) και στην συνέχεια η βελτίωση του δρόμου Άστρος – Λεωνίδιο, για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός σύγχρονου, ασφαλούς και γρήγορου οδικού άξονα στην τουριστική διαδρομή Τρίπολη – Άστρος – Λεωνίδιο.

Η ανάδειξη / αποκατάσταση του ιδιαίτερου πολιτιστικού / αρχαιολογικού αποθέματος σε Μεγαλόπολη, Άστρος, Καρύταινα, Τεγέα και αλλού.

Η αξιοποίηση( με διεθνή προβολή και ενημέρωση ) των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αρκαδίας στον τομέα της διατροφής, του θρησκευτικού τουρισμού, των αρχαιολογικών μνημείων, των μονοπατιών, των παραλιών και των βουνών της για την εξασφάλιση δωδεκάμηνης επισκεψιμότητας. 

Η κατασκευή επιχειρηματικού / βιοτεχνικού πάρκου στην Μεγαλόπολη και η επέκταση της σχεδόν κορεσμένης ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, για την εκμετάλλευση των υψηλών κινήτρων εγκατάστασης επιχειρήσεων. 

Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για την σαφή οριοθέτηση χρήσεων γης και την προστασία των δύο πνευμόνων της Πελοποννήσου, του Μαινάλου και του Πάρνωνα. Θα εξασφαλισθούν έτσι οι κατάλληλες συνθήκες για την εγκατάσταση ΑΠΕ και ήπιων μορφών ανάπτυξης παράλληλα με την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος του νομού.

Η πρόκληση για την επόμενη περιφερειακή αρχή είναι μεγάλη, με δεδομένη την ύπαρξη πολλών διαθέσιμων πόρων από το ΕΣΠΑ 2021–2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και με έμφαση στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Αρκαδίας. 

Τα πρώτα δείγματα από την εγκατάσταση φαρμακοβιομηχανιών στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης είναι ενθαρρυντικά προς την κατεύθυνση προσέλκυσης επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

Προγραμματίζουμε οι παραπάνω στόχοι να υλοποιηθούν στην πρώτη διετία 2024 – 2025, με άμεσο αποτέλεσμα την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της Αρκαδίας και την δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.

Από το real.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio