«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ Νίκα και Τατούλη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου

Παρ, 31/01/2020 - 11:44
Image

Επί προσωπικού εξελίχθηκε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου με αφορμή τις μετακινήσεις υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για πρώτη φορά μετεκλογικά, επανήλθαν προσωπικά ζητήματα και προσωπικές επιθέσεις στο προσκήνιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με τους κκ. Νίκα και Τατούλη να παίρνουν τον λόγο εναλλάξ και να αναφέρονται σε ζητήματα που είχαν προκύψει προεκλογικά, στις οικογένειές τους, στο αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και στον τρόπο με τον οποίον πολιτεύτηκαν οι δύο μεγάλοι υποψήφιοι. Θα λέγαμε ότι η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Κατ' αρχάς, τον λόγο έλαβε ο κ. Τατούλης, ο οποίος, απαντώντας σε όσα του καταλόγισε η περιφερειακή αρχή σχετικά με τη στελέχωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος είπε: «Είμαστε εδώ για να δείξουμε πόσο σημαντική είναι σήμερα η τήρηση των νόμων και των κανόνων. Από την ελάσσονα αντιπολίτευση άκουσα και την άποψη ναι, να γίνονται μετακινήσεις. Αυτό δεν συνάδει με τις αρμοδιότητες, τις ευθύνες και το πλαίσιο του δημοσιονομικού κώδικα. Δείχνει θολούρα στο μυαλό του ιδεολογικά μεταχειριζόμενου αυτή την άποψη. Η δική μας περιφερειακή αρχή με την κατανομή των Διευθύνσεων επιχείρησε να λειτουργήσει ένας πρωτόγνωρος θεσμός με κύριο στόχο το αποτέλεσμα. Και αυτό το πετύχαμε, είτε το παραδεχόσαστε είτε δεν το παραδεχόσαστε. Ακούγοντας κάποιες ανώνυμες και εντελώς θεωρητικές ιστορίες, χωρίς καμία επιχειρηματολογία επί πραγματικών γεγονότων, άκουσα κάτι για το σύστημα Τατούλη. Όταν εμείς παραλάβαμε το προσωπικό από τις τέως νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις το σεβαστήκαμε απόλυτα και με τους ίδιους ανθρώπους προχωρήσαμε σε αυτόν τον δρόμο, δεν κατάλαβα τι έχετε να μας προσάψετε».

«Παρεμβαίνετε και προσπαθείτε να επιτύχετε στη δική σας κατεύθυνση διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς; Και δεν κοκκινίζετε καθόλου; Ασφαλώς δεν παραβιάζετε μόνο τη μονιμότητα, αλλά δημιουργείτε ένα άνευ προηγουμένου σκηνικό διαπλοκής. Ο κ. περιφερειάρχης είναι σαν τον Ιανό, πότε το παίζει καλός και πότε είναι ένας υβριστής. Έρχεται μελιστάλαχτα να μιλήσει για συναίνεση και συνεννόηση, ξεχνώντας όταν μας έλεγε ότι χάσαμε από αυτόν και την παράταξή του, λες και δεν ξέρουμε τη συνεργασία όλων των παρατάξεων απέναντι στη δική μας παράταξη».

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την αλήθεια και τη νομιμότητα. Ο κ. περιφερειάρχης συνέχισε πάλι την ίδια ρετρό αντίληψη, κατηγορώντας εμένα, τη γυναίκα μου, την κόρη μου, την οικογένειά μου, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα αυτός που τον έφερε από το χέρι ο κ. Μητσοτάκης, και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής για να τον εγκαταστήσει στην Περιφέρεια. Και θέλω να σας πω λοιπόν, στις δικές μας προσπάθειες δεν είχε εμφανιστεί ποτέ κανένας πολιτικός. Ακούω αυτό που λέει ο περιφερειάρχης για τη γυναίκα μου, που υπηρετεί στο υπουργείο Υγείας, και έχει προϋπηρεσία 32 χρόνια. Η κόρη μου που προσλήφθηκε επί έναν χρόνο στο Γραφείο Τύπου γιατί είχε τα νόμιμα προσόντα, και το χειρότερο, ο ίδιος γυρίζει στην κοινωνία της Πελοποννήσου και λέει ''θα βάλω τον Τατούλη φυλακή'' κι εγώ δεν έχω αναφερθεί ούτε στη φοιτητική του πορεία, ούτε στον σαϊτοπόλεμο, που έτρεξε να κρυφτεί σαν κλέφτης, δείχνοντας υπεύθυνο έναν από τους συνεργάτες του. Δεν έκανα χρήση αυτών των λόγων ούτε παραμονές εκλογών, όταν γύριζε καθυβρίζοντάς με. Όταν εγώ δεν έχω πει τίποτα για την οικογένειά του ή για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τρεις από τις τέσσερις μετακινήσεις, έγιναν ύστερα από έγγραφης ενυπόγραφης καταγγελίας. Η τέταρτη, ύστερα από παρέμβαση της επιθεώρησης».

Στη συνέχεια, ο κ. Τατούλης προχώρησε σε κάποιες αποκαλύψεις:

«Εμείς τιμήσαμε τις υπηρεσίες μας. Τους δίναμε όσο μπορούσαμε περισσότερα, προκειμένου να βοηθήσουμε. Και είμαστε υπερήφανοι για το ανθρώπινο δυναμικό που δεν το εκφοβίσαμε ποτέ μας. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά και η μεγάλη μας κληρονομιά. Ο κ. Σχοινοχωρίτης με κάλεσε στο σπίτι του και πήγα. Μου ζήτησε να συνεργαστώ μαζί του, αρκεί να έφευγε ο Χειβιδόπουλος και να ορίσω τον ίδιο. Ο καθένας τοποθετείται έτσι όπως έχουν τα πράγματα. Αλλά εκείνο που έχει μεγάλη σημασία, είναι να μην συνεχίσει η περιφερειακή αρχή έτσι όπως προχωράει τώρα. Γιατί θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Ο κ. Νίκας ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και είπε: «Λυπάμαι που 120 μέρες μετά τις εκλογές δεν έχουν επουλωθεί τα τραύματα της ήττας. Τι να κάνουμε; Το χειρότερο είναι να προσπαθείς να απαξιώνεις αυτόν από τον οποίον έχασες. Δεν με πήρε κανένας από το χέρι, ασφαλώς είχα τη στήριξη και το αναγνωρίζω και το τιμώ, και ευρύτερων δυνάμεων τη στήριξη που είχαν απηυδήσει από την τοξικότητα του χώρου εδώ. Από το 2011 υβρίζομαι συνεχώς και αδιάλειπτα και από τον αρχηγό και από τον συναρχηγό. Εγώ δεν καταφέρθηκα εναντίον της οικογένειας κανενός και εκτιμώ τις οικογένειες. Είπα ότι εγώ δεν θα διοικήσω την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη γυναίκα μου στη γραμματεία και τα παιδιά μου δημοσιογράφους χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα. Και όταν μου ζητήθηκε η άποψή μου για απόσπαση από το υπουργείο Υγείας, είπα ναι. Και έδωσα ασφαλώς το δικαίωμα της τοποθέτησης στην Αρκαδία, παρά το γεγονός ότι δεν είχα γιατρό ούτε στη Λακωνία ούτε στην Αργολίδα. Δεν ήρθα ως εκδικητής. Αυτούς που με στήριξαν τους ευχαριστώ, όταν άλλοι με υπονόμευσαν, και σ' αυτούς εντάσσω και την προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές. Ευγνωμόνως αναφέρομαι γιατί αισθάνομαι πρωτίστως αυτοδιοικητικός. Δεν κάνω πίσω, θα τα ξεκαθαρίσουμε αυτά. Και να κάνω λάθος, θα βγω δημόσια και θα ζητήσω συγγνώμη. Ατυχήματα έχουμε. Θα δούμε ποιος ευθύνεται που η Πελοπόννησος είναι πιο πίσω από όλους. Και πιο πίσω από όλους είναι η Αρκαδία».

Ο κ. Τατούλης απάντησε, αφού χαρακτήρισε τον κ. Νίκα «αδιόρθωτο»: «Σας έχω πει δημόσια ότι ό,τι προκύψει να πάει κατευθείαν στον εισαγγελέα. Αλλά δεν το κάνετε αυτό, παρά μόνο λόγια πίσω από τις πλάτες. Ό,τι προκύψει μην το στείλετε στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα, αλλά στους εισαγγελείς. Έχετε κάνει και παράνομες ενέργειες, αλλά αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια. Έχω 20 χρόνια πρώτος βουλευτής του Νομού Αρκαδίας σε έξι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ανεξάρτητα αν ο πολιτικός μου φορέας έχανε τις εκλογές. Και έχω 9 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Θέλω να του πω ότι για την Αρκαδία που λυπάται, έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και σε επίπεδο αποταμίευσης έρχεται δεύτερη, μετά τη Λακωνία. Στα δικά του εννιά τελευταία χρόνια κανένα έργο δεν έγινε χωρίς τη δική μου υπογραφή».

Εδώ και πέντε μήνες, δεν κινείται τίποτα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 

Ο κ. Νίκας ανταπάντησε: «Όταν λέγεται ότι δεν έχεις θάρρος και κρύβεσαι από αγορητές που διακρίνονται για το θράσος και τη στρεψοδικία, πρέπει να δίνεται η κατάλληλη απάντηση. Ο έλεγχος που κάνουμε στην Περιφέρεια, δεν στοχεύει στην ανακάλυψη σκελετών, αλλά να μας βοηθήσει να έχουμε μια καλύτερη πορεία».

Η Πελοπόννησος ΑΕ έχει, κατά πάσα πιθανότητα έλλειμμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

«Αγωνίζομαι μέχρι τώρα να παραλάβω. Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κοιτάξτε τι γίνεται. Κοιτάξτε και πείτε μου αν ταιριάζει να θριαμβολογούμε. Κάνουμε ηρωικές προσπάθειες για να μην πάει στα βράχια το ΕΣΠΑ. Να βοηθήσω προσπάθησα. Δεν έταξα εγώ στην προεκλογική περίοδο. Προκληθήκαμε να πάμε στην τηλεόραση να συζητήσουμε, είχαμε απέναντί μας μια άδεια καρέκλα. Αλλά αυτά είναι παρελθόν. Μόνοι σας χάσατε τις εκλογές. Έλεος, πλέον, ας δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την ιστορία». 

 

Γαλανιάδη Εύα

Πηγή: arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio