Τσακώνικες συνταγές: Χαλβάς

Κυρ, 21/03/2021 - 11:11
Image

Σιμιγδαλένιος χαλβάς εύκολος και γρήγορος ότι πρέπει για την νηστεία.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Χαλαβά

Ο χαλαβά έκι το γλυκό τα Σαρακοστά.

Ένι θυνικ̔ουμένα τα μάτη μι π̔η ν̑’ έκι φκιάνα τσαί έκι μεζάχα νι τ̔α γειτον̇ία έντεοι τουρ αμέρε.

Α νυρωιδία από το καβουρκιστέ σινιγδάλι τσαί ταν κανία έκι ποκίχα ταν τζέα.

1 ποκήζι του υβάτου άι

2 ποκήζα ποκήζι του σιμιγδάλι

3 ποκήζα ποκήζι του ζάχαζη

4 ποκήζα ποκήζι του ύο

ένα καλ̣ί κανία τσαί 5-6 γαρούφα/μοσχοκάρθι

νύγδα λεκαζιστά τσαί καβουρκιστά

Έμε βάντε σε ένα τέντζερε το ύο με τα ζάχαζη, ταν κανία τσαί το μοσχοκάρθι, να βράσωι.

Σε άλλε τέντζερε έμε καβουρκίχουντε το σινιγδάλι με το άι να-ν-άρει χρώμα.

Απέ έμε ξεζίχουντε το σορόπι τσαί έμε ανακατούκ̔ουντε ώσπ̔ηνα πάτσει ο χαλαβά.

Έμε βάντε νι σε βαθιού σκουτέλι τσι έμε αναποδογιουζίζουντέ νι σε ένα κιάτε.

Έμε πασπαούκ̔ουντέ νι με κανία τσ’ έν̇ι έτοιμο.

Έμε λεκαζίζουντε τσαί καβουρκίχουντε νύγδα τσαί σ’ έμε βάντε τάσου το χαλεβά νή έμε πουνίζουντέ νι με τα νύγδα από τάτσου.

 

Χαλβάς

Ο Χαλβάς ήταν το γλυκό της Σαρακοστής.

Θυμάμαι τη μητέρα μου που το έφτιαχνε και το μοίραζε στη γειτονιά αυτές τις ημέρες.

Η μυρωδιά από το καβουρντισμένο σιμιγδάλι και την κανέλλα πότιζε το σπίτι.

 

1 ποτήρι του νερού λάδι

2 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι

3 ποτήρι του νερού ζάχαρη

4 ποτήρι του νερού νερό

ένα ξυλάκι κανέλλα και 5-6 γαρύφαλλα

αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρντισμένα.

 

Βάζομε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο να βράσουν.

Σε άλλη κατσαρόλα καβουρντίζομε το σιμιγδάλι με το λάδι να πάρει χρώμα.

Μετά ρίχνομε το σιρόπι και ανακατεύομε ώσπου να πήξει ο χαλβάς.

Το βάζομε σε βαθύ γαβάθι και το αναποδογυρίζομε σε ένα πιάτο.

Το πασπαλίζομε με κανέλλα και είναι έτοιμο.

Ασπρίζομε και καβουρντίζομε αμύγδαλα και τα βάζομε μέσα στο χαλβά ή τον στολίζομε με τα αμύγδαλα απέξω.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio