Νίκας: Είμαστε η καλύτερη Περιφέρεια της χώρας - Τατούλης: Γιατί δώσατε 12 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Υγείας;

Δευ, 04/01/2021 - 18:44
Image

Ομοβροντία δέχτηκε η περιφερειακή αρχή από την αντιπολίτευση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Κυριακή 3 Ιανουαρίου σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, με αφορμή το θέμα λήψης μέτρων προστασίας για τους εργάτες γης από τον κορωνοϊό.

Κατά τη συνεδρίαση, σημειώθηκε από τους κκ. Πετράκο και Γόντικα ότι δεν γίνονται έλεγχοι ούτε λαμβάνονται μέτρα σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην Περιφέρεια. Ο κ. Δέδες είπε ότι δεν προσλαμβάνονται μόνιμα υγειονομικοί και ότι στενάζουν τα νοσοκομεία. «Η χώρα μας έχει αρνητικές πρωτιές στη θνησιμότητα στην Ευρώπη. Τα εκτεταμένα και μαζικά τεστ αποτελούν το πρώτο βήμα και πρέπει να είναι στην καθημερινή ημερήσια διάταξη. Υπάρχει πλήρης αποτυχία στο μοντέλο που ανακοινώθηκε, η σημερινή κατάσταση στη διανομή των εμβολίων είναι άκρως απογοητευτική», επεσήμανε ο κ. Δέδες, συμπληρώνοντας ότι δεν θα κάνει κριτική στην Περιφέρεια, διότι καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά, όπως είπε: «Όσο η Περιφέρεια και η αυτοδιοίκηση παραμένει παραγκωνισμένη, τόσο θα έχουμε προβλήματα».

Η διαχείριση έχει αποτύχει σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η κυρία Νικολάκου ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Πελοπόννησο, και ο κ. Χρονάς παρουσίασε κάποια στοιχεία, αλλά ουσιαστικά δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο κ. Πέτρος Τατούλης αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά, είπε ότι χρειάζεται καθαρότητα σκέψης και αποφασιστικότητα, καθώς εκτίμησε ότι έρχονται δύσκολοι χρόνοι. Αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΠεΣυ με κλειστά μικρόφωνα, και είπε ότι επί των ημερών της δικής του περιφερειακής αρχής υπήρχε άπλετος χρόνος. Ως προς την εισήγηση του κ. Χρονά, πέταξε το καρφί ότι ο κ. Χρονάς έχει επιλεγεί με τον θεσμό των αρίστων, και ότι δηλώνει άγνοια.

Το να κάνουμε ανέξοδη αντικυβερνητική πολιτική δεν έχει νόημα, συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μίλησε στη διαχείριση της ελονοσίας από τη δική του περιφερειακή αρχή, χωρίς, όπως είπε, να αφήσουν το ζήτημα της κυβέρνησης, ενώ ρώτησε τον κ. Νίκα πού είναι το Παρατηρητήριο Υγείας που είχε θεσπίσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή. «Η περιφερειακή αρχή δεν είναι ένα καλαμπούρι», είπε, και αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού και του Δάγκειου πυρετού επί των ημερών του. Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι κινητοποίησε έναν ολόκληρο μηχανισμό για δύο κιβώτια εμβόλια, και είπε ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις γιατί η κυβέρνηση δεν μερίμνησε να επιτευχθεί το 10% των εμβολιασμών στο πρώτο δίμηνο, αλλά και στην περιφερειακή αρχή για την οποία είπε ότι δεν έχει ίχνος ευσυνειδησίας, λογικής και γνώσης για το πώς έπρεπε να διαχειριστεί το πρόβλημα. «Εμείς είχαμε εξειδικεύσει στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα για το Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας. Πού είναι το Παρατηρητήριο, που σήμερα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει επιτήρηση και ιχνηλάτηση με το δικό μας Παρατηρητήριο;».

Η Πελοπόννησος έχει μόνο δύο εισόδους, είπε ο κ. Τατούλης, τον Ισθμό και το Ρίο - Αντίρριο. Θα μπορούσαμε να είχαμε ανοιχτή την οικονομία μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να μην κινδυνεύουν από θάνατο λόγω πείνας οι συμπολίτες μας.

«Χθες είχαμε ακόμα 25 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας των προσφύγων στη Σπάρτη. Να προχωρήσει το Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας και να δώσετε εξηγήσεις, γιατί δώσατε τα 12 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Υγείας, γιατί εκχωρείτε το ΕΣΠΑ.»

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας  έδωσε τις ευχές του και ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό που έκανε απαντώντας είπε ότι από υγειονομικής άποψης η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε καλή θέση και αναρωτήθηκε τι θα πρέπει να πει η αντιπολίτευση ασκώντας κριτική σε άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως στη Δυτική Αττική. Ακόμα, είπε «δόξα τω Θεώ» που ανήκουμε στην ΕΕ. Για το θέμα των εργατών γης, είπε ότι όπου υπήρξε πρόβλημα είτε στη Λακωνία είτε στη Μεσσηνία είτε στο Κρανίδι και στη δομή της Κορίνθου, οι άνθρωποι υποστηρίχθηκαν από την περιφερειακή αρχή. «Δεν είμαστε τοπική κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν είναι συνομοσπονδία», είπε.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, είπε ότι την επιχειρηματολογία της την διαβάζει κάθε μέρα στο «Documanto», στην «Αυγή» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα ηνία της χώρας για ενάμιση χρόνο και δεν μπορεί μέσα στην πανδημία αλλά και με τους γείτονες στο Αιγαίο να αντιμετωπίσει το μισοδιαλυμένο σύστημα υγείας και να αντιμετωπίσει τα πάντα μέσα σε ενάμιση χρόνο. «Πολλά από αυτά έρχονται από χθες», είπε, και δεν πρέπει να γίνεται ακραία αντιπολίτευση και επιθετικότητα προς την κυβέρνηση. Είπε ότι έγιναν κάποια λάθη, αλλά επεσήμανε ότι όλες οι χώρες πιάστηκαν εξ απήνης και ότι η Ελλάδα έλαβε συγχαρητήρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο πρώτο κύμα. Συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καλή επιδημιολογική εικόνα.

Η Περιφέρειά μας έχει «πράσινο χρώμα». Αλλά με τη ρητορική σας, απαλλάσσετε από την ευθύνη το άτομο, που έχει και ευθύνες. Ο πατερούλης κράτος δεν πρέπει να τα ρυθμίζει όλα.

«Είμαι υπερήφανος για τον Πρωθυπουργό της χώρας και για την κυβέρνηση, όχι για όλα».

Ο κ. Νίκας είπε ότι η Περιφέρεια έχει επικουρικό ρόλο, καθώς αρμόδιοι είναι ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio