Ελονοσία: Κανένας συναγερμός - Εκτελείται συντονισμένο πρόγραμμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (vid)

Τετ, 27/05/2020 - 20:04
Image

Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μηδενικά κρούσματα ελονοσίας στον εγχώριο πληθυσμό, τονίζει ο κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε δηλώσεις του στο ArcadiaPortal.gr.

Αυτό οφείλεται στη στρατηγική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με τη λειτουργία του «Κέντρου παρακολούθησης - οργάνωσης μηχανισμού επαγρύπνησης και ταχείας αντίδρασης  για την διαχείριση επιδημιολογικών κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές», αλλά και την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.

Σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα που θέλουν την Περιφέρεια να βρίσκεται σε συναγερμό με τα κρούσματα ελονοσίας, ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι  η πρώτη  περιφέρεια στη χώρα που χρηματοδότησε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί προγράμματα για την  αντιμετώπιση της ελονοσίας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς τα τελευταία επτά με οκτώ έτη εκτελεί προγράμματα με εξαιρετικά αποτελέσματα και με μηδενικά κρούσματα ελονοσίας, είπε, προσθέτοντας ότι η περιφέρεια «ακολουθεί ένα μοντέλο πρόληψης, προαγωγής και υπευθυνότητας»

Πηγαίνουμε στον μεταναστευτικό πληθυσμό, κάνουμε θερμομετρήσεις, έχουμε γρήγορα τεστ, καθημερινά δίνουμε οδηγίες, αν κάποιος ασθενήσει του δίνουμε ένα θεραπευτικό σχήμα

Τα κρούσματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα εγχώρια, δηλαδή αν κάποιος ασθενήσει στην Ελλάδα, και τα κρούσματα που εντοπίζονται σε ανθρώπους που έρχονται από χώρες ενδημικές, όπως το Πακιστάν από την Υποσαχάρια Αφρική που έχουν μολυνθεί παλαιότερα.

Ανακαλύπτουμε τα κρούσματα στον μεταναστευτικό πληθυσμό και τα αντιμετωπίζουμε για να σταματήσουμε την μετάδοση στον εγχώριο πληθυσμό, συνεχίζοντας το πρόγραμμα της περιβαλλοντική επιτήρησης, γιατί οι μετανάστες έρχονται στη χώρα μας χωρίς να έχουν λάβει την κατάλληλη θεραπεία

Όσον αφορά το έργο της κωνωποκτονίας, ο κ. Διαμαντόπουλος είπε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα πάει εξαιρετικά καλά, καθώς συνεχίζεται με όλες τις σύγχρονες μεθόδους η καταπολέμηση των κουνουπιών.

Με ελικόπτερα, με drones, και με άλλα συστήματα συνεχίζουμε το πρόγραμμα της κωνωποκτονίας στα φυσικά συστήματα, αλλά είναι υποχρέωση των δήμων να εκτελέσουν τα δικά τους προγράμματα για το αστικό περιβάλλον

Η περιφέρεια εκτελεί συντονισμένα προγράμματα δημόσιας υγείας (ανίχνευση και επιτήρηση ελονοσίας και φυματίωσης, ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πληθυσμού, ιό του Δυτικού Νείλου και άλλα λοιμώδη νοσήματα) σε μεταναστευτικούς πληθυσμούς – εργάτες γης, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε περιοχές αρμοδιότητάς της περιφερειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος θα διατεθούν 2 εκατ. ευρώ θα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους δήμους των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων.
 

Το πρόγραμμά μας είναι το καλύτερο, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται και στις ιδιωτικές κατοικίες και στους βιολογικούς των δήμων, όπου η περιφέρεια δεν επιτρέπει να ενεργήσει σε αυτά τα σημεία, έτσι ο καθένας μας, ανεξάρτητα με αυτά που κάνουμε εμείς, πρέπει να έχει μια υπευθυνότητα γιατί το κουνούπι που κάνει τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι στα χωράφια, αλλά μέσα στο σπίτι μας.

Πηγή: arcadiaportal.gr

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio