Αποδοχή της τιμολογιακής πολιτικής του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

Πέμ, 20/02/2020 - 10:14
Image

Στην αποδοχή της τιμολογιακής πολιτικής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, έτους 2020 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο εισηγητής κ. Γαρδικιώτης Γεώργιος – Αντιδήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας –είπε τα παρακάτω :

«Σας έχει διανεμηθεί ένα έγγραφο που έχει έρθει από τον ΦΟΔΣΑ και αφορά την τιμολογιακή πολιτική του. Με αυτό το έγγραφο ζητάει από κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση γνωμοδοτική, προκειμένου μετά να ακολουθήσει και η συζήτηση στη συνέλευση του ΦΟΔΣΑ η οποία θα γίνει αύριο.

Σε αυτό το έγγραφο υπάρχουν διάφορα σενάρια και υπάρχουν και τα βασικά τέλη που θα πληρώνει ο κάθε Δήμος

Στον πίνακα που σας έχει διανεμηθεί βλέπετε καταρχήν ότι υπάρχουν δυο στήλες. Στην μια στήλη το τέλος διάθεσης προσδιορίζεται στα 69,10€/τόνο απορριμμάτων και στην άλλη στήλη στο ποσό των 80,5€/τόνο απορριμμάτων.

Η πρώτη τιμή αφορά την περίπτωση που στην κεντρική διαχείριση συσσωρεύονται 200.000 τόνοι και πλέον και η δεύτερη περίπτωση είναι αν δεν συγκεντρωθούν οι τόνοι αυτοί και πέσουμε στις 150.000. Αυτά τα δύο ποσά είναι μη διαπραγματεύσιμα. Αν θα πάμε στις 200.000 τόνους και πλέον, συζητάμε για 69,10€/τόνο, δηλαδή περίπου 4€ ακριβότερο απ’ ότι αυτή την στιγμή πληρώνει ο Δήμος.

Τα σενάρια που καλούμαστε να επιλέξουμε είναι τα εξής. Το σενάριο μηδέν είναι ότι θα έχουμε ένα επιπλέον κόστος αν δεν έχουμε καθόλου ΣΜΑ, κανένας Δήμος. Σε αυτή την περίπτωση έχουν υπολογίσει κάποιες ενδεικτικές τιμές, μια επιβάρυνση της τάξης των 44.000€.

Το σενάριο 1Α, το οποίο είναι και το πιο ελκυστικό, το ονομάζουν σενάριο αλληλεγγύης. Εκεί προϋπολογίζουν σαφώς χαμηλότερα ποσά, αλλά με την προϋπόθεση ότι όλοι οι Δήμοι θα μπουν και θα συνεισφέρει ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, ώστε στους ασθενέστερους, στους μικρότερους Δήμους, να είναι μικρότερο το ποσό. Σε αυτή την περίπτωση, όπως βλέπετε στον πίνακα που σας έχει μοιραστεί, υπολογίζεται με 4,54€/τόνο και κατεβαίνει αρκετά χαμηλά το κόστος.

Θέλω να τονίσω ότι αυτό που μας έχουν πει προφορικά, ότι αυτό το κόστος στο σενάριο 1Α είναι ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιήσει ένας Δήμος ΣΜΑ ή όχι. Για παράδειγμα η Τρίπολη μπορεί να τα μεταφέρει απευθείας στο εργοστάσιο, γιατί είναι και πιο κοντά, εντούτοις με αυτό το σενάριο, αν επιλεγεί θα πληρώνει και αυτή ουσιαστικά ένα τέλος μεταφοράς, το οποίο θα το επωφελούνται οι λοιποί Δήμοι που θα κάνουν χρήση ΣΜΑ. Γι’ αυτό και το ονομάζουν σενάριο αλληλεγγύης.

Συναφές με αυτό είναι και το σενάριο 1Β, το οποίο είναι ανάμεσα στα δύο πρώτα και προβλέπει εισφορά που καταβάλουν μόνο οι Δήμοι που χρησιμοποιούν τους ΣΜΑ. Γι’ αυτό και είναι ακριβότερο. Για παράδειγμα, αν η Τρίπολη δε χρησιμοποιεί τους ΣΜΑ και τους χρησιμοποιούν οι άλλοι Δήμοι, θα μοιράζεται μεταξύ αυτών το κόστος.

Όσον αφορά το τελευταίο σενάριο, το 1C, κάθε Δήμος πληρώνει το δικό του ΣΜΑ, δηλαδή δε συμμετέχει κανένας από τους άλλους Δήμους στα έξοδα, όπου ανεβαίνει πάλι το κόστος και το έχουν προϋπολογίσει στις σαράντα δύο χιλιάδες ευρώ περίπου. Ενδεικτικές είναι οι τιμές του πίνακα.

Εν τέλει, αν πούμε ότι το κόστος είναι 69,10 Ευρώ ανά τόνο στην πρώτη στήλη και με δεδομένο ότι οι προβλέψεις είναι πως στο εργοστάσιο θα συσσωρεύονται περί τις τριακόσιες χιλιάδες τόνους, δηλαδή θα υπερκαλύψουμε το όριο των 200.000 τόνων, θα πρέπει να προσθέσουμε μετά κάποια από τα υπόλοιπα σενάρια που αφορά τη μεταφορά των σκουπιδιών προς το εργοστάσιο.

Επίσης, υπάρχουν και κάποια λειτουργικά ανελαστικά κόστη, τα οποία αφορούν το προσωπικό του ΦΟΔΣΑ και για τη χρονιά που μας έρχεται τα υπολογίζουν στις 3.222,00 Ευρώ.

Στο τέλος διάθεσης του 69,10 Ευρώ θα πρέπει να προσθέσουμε και το ποσό από το σενάριο που θα επιλεχθεί. Εμείς νομίζω ότι θα πρέπει να υποδείξουμε το ελκυστικότερο σενάριο, δηλαδή το φθηνότερο. Δηλαδή, να προκρίνουμε το σενάριο της αλληλεγγύης, που έχω την αίσθηση ότι μεγάλη πλειοψηφία Δήμων θα το επιλέξει και νομίζω ότι θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσει η γενική συνέλευση. Δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να ξέρω προς τα πού θα κατευθυνθεί, αλλά νομίζω ότι έχω υποχρέωση να εισηγηθώ το φθηνότερο σενάριο, δηλαδή το σενάριο αλληλεγγύης.»

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω :

1. Υιοθετεί ως τον προσφορότερο και οικονομικότερο τρόπο υπολογισμού των τελών που θα πρέπει να καταβάλει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, τον προβλεπόμενο από το σενάριο 1α (σενάριο της αλληλεγγύης), όπου η αναφερόμενη τιμή βάσης είναι 4,54€ ανά τόνο και δεν λαμβάνει υπόψη του τα ποσά που αναφέρονται στους πίνακες των σεναρίων της υπ’ αριθμό 46/2019 της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ, καθώς αυτά είναι ενδεικτικά και δεν ανταποκρίνονται - σε ότι αφορά τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας - στη συνολική ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων. Το σενάριο αυτό τελεί υπό την προϋπόθεση της κατασκευής ΣΜΑ στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η στάση μας θα επανεξεταστεί με βάση την οικονομικότερη δυνατότητα που θα προκύψει από τον πλησιέστερο ΣΜΑ.

2. Όσον αφορά τη στάση των εκπροσώπων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στη Γενική Συνέλευση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου 2020, πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη και με τις κατ’ ιδίαν λεπτομέρειες που αναφέρονται στο εισηγητικό της παρούσας.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι ειπώθηκε

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio