Τα αθλητικά ντοκιμαντέρ του Netflix περνούν από το Ρέξαμ

Δευ, 24/10/2022 - 13:57
Image
Image

Πριν από δέκα χρόνια, όταν γινόταν αναφορά στη λέξη «ντοκιμαντέρ», το μυαλό πήγαινε σε άγρια ζώα ή στο φυτικό βασίλειο και είχε πολύ εξειδικευμένο κοινό.

Με την εξάπλωση του Netflix κυρίως, αλλά και πολλών άλλων σχετικών υπηρεσιών όπως το Amazon, που δημιουργούν πρωτογενές υλικό, προστέθηκαν νέες μορφές παραγωγών, όπως είναι τα μουσικά, τα καλλιτεχνικά και τα αθλητικά ντοκιμαντέρ, ενώ μερικά έφτασαν να διεκδικούν ακόμη και βραβείο Όσκαρ. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια το «Last Dance» για τον Μάικλ Τζόρνταν και το «This is Sunderland» που αφορά τον υποβιβασμό της Σάντερλαντ στη μικρότερη επαγγελματική κατηγορία.

Το πιο πρόσφατο «κόσμημα» στο στέμμα του Netflix είναι το «Welcome To Wrexham», μία παραγωγή που πάει το αγγλικό ποδόσφαιρο ένα βήμα πιο πέρα. Πρόκειται για την ιστορία της Ρέξαμ, μίας ομάδας που από τα ευρωπαϊκά σαλόνια και τα Κύπελλα Αγγλίας, έφτασε στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της χώρας.

Το 2020 ο καναδός ηθοποιός Ράιν Ρέινολντς και ο Αμερικανός ηθοποιός Ρομπ ΜακΈλχενι ένωσαν τις δυνάμεις τους και απέκτησαν τις μετοχές της ομάδας. Είχαν μόνο μία απλή γνωριμία μεταξύ τους και δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρέξαμ. Εντυπωσιάστηκαν όμως από το ντοκιμαντέρ της Σάντερλαντ και αποφάσισαν να αναμιχθούν με την τοπική κοινότητα που ταίριαζε στην κουλτούρα τους. Δύο χρόνια μετά έχουν το δικό τους ντοκιμαντέρ.

Οι δύο ηθοποιοί δεν είναι οι μόνοι που έχουν εμπλακεί με τα σπορ, ενώ φαινομενικά δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με αυτά. Ο Πολ Νιούμαν είχε λατρέψει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό όταν έκανε την ταινία «Winning» το 1969 και μπήκε μέσα του το μικρόβιο της ταχύτητας. Έγινε επαγγελματίας οδηγός σε ερασιτεχνικά γκραν πρι αρχικά και έπειτα στις επαγγελματικές πίστες. Το 1983 ίδρυσε μαζί με τον Καρλ Χάας τη «Newman-Haas Racing», η οποία κατέκτησε οκτώ τίτλους!

Τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά στην περίπτωση του Αντρέ Ακάρι, ενός διαφορετικού αθλητή. Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου βρίσκεται στο αίμα του αφού κατάγεται από τη Βραζιλία. Η χώρα του καφέ φημίζεται για τη λατρεία της στρογγυλής θεάς, αλλά η ηλικία του είναι τέτοια που τον έσπρωξε σε άλλα μονοπάτια. Αφού έμαθε να ντριμπλάρει ερασιτεχνικά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ακολούθησε επαγγελματική καριέρα ως μέλος της ομάδας της PokerStars και παράλληλα βρίσκεται στο τιμόνι της FURIA, της πιο πετυχημένης ομάδας eSports στη Βραζιλία. Μάλιστα, ο Ακάρι πριν από λίγες ημέρες έγινε και προπονητής της ομάδας του από… ανάγκη, εξαιτίας ενός προβλήματος που αντιμετώπισε ο κανονικός προπονητής!

Πριν από μόλις μία εβδομάδα, ο Πορτορικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Οζούνα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά των μετοχών των Λος Μπρούχος στην πατρίδα του. Ο Οζούνα έχει βραβευθεί δεκάδες φορές για τις δημιουργίες του και αποφάσισε να επενδύσει στο πρωτάθλημα μπάσκετ της πατρίδας του, πραγματοποιώντας μάλιστα rebranding αφού θα ονομάσει την ομάδα του, Λος Όσος.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται περίπου έναν χρόνο μετά την ίδια κίνηση που πραγματοποίησε ο συνάδελφός του μουσικός με το ψευδώνυμο Bad Bunny. Το αστέρι του Πόρτο Ρίκο είναι συνιδιοκτήτης των Λος Ναγκρεχέρος, μίας ιστορικής ομάδας του νησιού της Καραϊβικής, η οποία πέρασε όμως μία δύσκολη περίοδο στην ιστορία της. Στόχος του νέου ιδιοκτήτη είναι να προωθήσει τις τέχνες μέσα από τον αθλητισμό και να προσφέρει μία μοντέρνα εικόνα στην ομάδα.

Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την αγάπη για ταχύτητα και του Ντέιβιντ Λέτερμαν. Ο καταξιωμένος πρώην παρουσιαστής και δημοσιογράφος είναι συνιδιοκτήτης της ομάδας «Rahal Letterman Lanigan Racing», μαζί με τον τρεις φορές πρωταθλητή IndyCar και μία φορά νικητή του Indianapolis 500, Μπόμπι Ραχάλ. Ο Λέτερμαν είναι γέννημα θρέμμα της Ινδιανάπολις και οι περίφημοι αγώνες της ιδιαίτερης πατρίδας του αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Έτσι όταν δέχτηκε την πρόταση του φίλου του να επενδύσουν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, είπε αμέσως το «ναι». Το 2004 είδε την ομάδα του να κατακτά τον τίτλο, κάτι που επαναλήφθηκε το 2020.

Ο Μάτζικ Τζόνσον, που τα τελευταία χρόνια τιμά την Ελλάδα με την παρουσία του στη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές του, είναι άλλος ένας μεγάλος αστέρας που επενδύει στον αθλητισμό. Ο πρώην σούπερ σταρ του ΝΒΑ απέκτησε το 2012 τον έλεγχο των Λος Άντζελες Ντότζερς, της ομάδας μπέιζμπολ της πόλης, η οποία είχε χρεοκοπήσει υπό την ηγεσία του Φρανκ ΜακΚόρτ. Με δύο εκατομμύρια δολάρια ο όμιλος επιχειρηματιών του οποίου ηγείτο ο Μάτζικ έκανε δική του την ομάδα, ενώ δύο χρόνια μετά ο 63χρονος «μάγος» του μπάσκετ αγόρασε μετοχές στη γυναικεία ομάδα μπάσκετ της πόλης, τους Λος Άντζελες Σπαρκς.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio