Συζήτηση για την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Δευ, 13/02/2023 - 15:43
Image

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει να υποβληθεί νομοθετική πρόταση για την αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος στα κράτη μέλη, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το απόγευμα της Τετάρτης, οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν με την Επιτροπή πώς προτίθεται η τελευταία να παρακολουθεί κατά πόσο οι κανόνες για το ελάχιστο εισόδημα έχουν ενσωματωθεί αποτελεσματικά στο νομικό πλαίσιο των χωρών της ΕΕ, καθώς και τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές είναι επίσης πιθανό να ρωτήσουν πώς τα κράτη μέλη θα διασφαλίσουν ότι τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος δεν υποκαθιστούν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής σε άλλους τομείς όπως η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη, η στήριξη σε άτομα με αναπηρία ή η ένταξη στην αγορά εργασίας.

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν με ψήφισμα την Πέμπτη από τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν σταδιακά το ελάχιστο εισόδημα στο πλαίσιο των σχετικών συστημάτων τους, ώστε να καθοριστούν τα ποσά αυτά τουλάχιστον πάνω από το εθνικό όριο του κινδύνου της φτώχειας (AROPE). Στο ψήφισμα ζητείται επίσης να καταστούν πιο προσβάσιμα τα συστήματα αυτά για τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές ομάδες και να δοθούν κίνητρα για την επανένταξη εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

Το 2021 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, δηλαδή το 21,7 % του πληθυσμού της ΕΕ, βρίσκονταν αντιμέτωποι με κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio