Πρόγραμμα Νέων Γεωργών στη νέα Κ.Α.Π

Δευ, 03/07/2023 - 10:41
Image

Με σκοπό την αύξηση του αριθμού των γεωργών ηλικίας μικρότερης των 40 ετών, αναμένεται η νέα προκήρυξη μέτρου Νέων Γεωργών την στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ με την ονομασία: Π3-75.1 Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας, και νέων γεωργών και εκκίνηση αγροτικών επιχειρήσεων. Κατά την περίοδο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου προβλέπεται η έκδοση δύο προκηρύξεων, μία το 2023 και μία το 2025. Το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών στη ΝΕΑ Κ.Α.Π., έχει διπλό στόχο, τόσο την δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα όσο και την πληθυσμιακή αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών.

Τα βασικά σημεία της διαχρονικά πολυσυζητημένης αυτής δράσης των νέων Γεωργών, όπως περιγράφεται στο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την νέα Κ.Α.Π. 2023-2027, είναι τα ακόλουθα :

  • Ηλικία έως 40 ετών (πριν την ημερομηνία των 41ων γενεθλίων).
  • Απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα / δεξιότητες / ικανότητες.
  • Πρώτη φορά ενασχόληση με τη γεωργία όχι περισσότερο από τους 24 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
  • Υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου με τετραετής δεσμεύσεις με τον ποσοτικό στόχο της αύξησης τουλάχιστον κατά 20% της παραγωγικής δυναμικότητας σε σχέση με την αρχική κατάσταση και επίτευξη ενός ελάχιστου ορίου τυπικής απόδοσης κατά την ολοκλήρωση σε όρους τυπικής απόδοσης μεγαλύτερο ή ίσο των 16.000 €.
  • Παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών (από 150 ωρών που ήταν στο παρελθόν) για όσους δεν διαθέτουν επαρκή εκπαιδευτικά προσόντα.
  • Δυνατότητα χρήσης χρηματοδοτικού εργαλείου.

Βασικό ποσό ενίσχυσης 30.000 € με προσαύξηση :

  • 2.500 € εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας βρίσκεται σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές και 
  • 10.000 € εφόσον πρόκειται για ζωική παραγωγή.

Η οικονομική ενίσχυση θα  καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής ενίσχυσης, και το υπολειπόμενο 30% με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Το ποσό ενίσχυσης είναι ικανοποιητικό ως κίνητρο για την εγκατάσταση νέων γεωργών εάν συνυπολογισθεί ότι οι νέοι γεωργοί λαμβάνουν και πρόσθετη συμπληρωματική ενίσχυση από τον πρώτο πυλώνα, έχουν αυξημένη μοριοδότηση και λαμβάνουν το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης ανεξαρτήτως τύπου / κατηγορίας επιλέξιμης επενδυτικής δαπάνης των επενδυτικών σχεδίων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (σχέδια βελτίωσης) και εντάσσονται ως δικαιούχοι των δράσεων εκπαίδευσης και παροχής γεωργικών συμβουλών. 

Στην περίπτωση ενίσχυσης που παρέχεται μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου, που συνδυάζεται υποχρεωτικά με μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε μία ενιαία πράξη, το δάνειο που παρέχεται μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για επενδύσεις στην εκμετάλλευση του τελικού αποδέκτη, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς γης. Η δαπάνη για την αγορά γης μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στο 100% του ύψους του δανείου. Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα χορηγεί στήριξη η οποία θα περιλαμβάνει σε μία ενιαία πράξη κεφάλαιο μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κατ’ αποκοπή ποσό) και παροχή εγγύησης για καταβολή δανείου. Το συνολικό ύψος της στήριξης (άθροισμα του κατ’ αποκοπή ποσού και του ακαθάριστου ισοδύναμου επιχορήγησης) δεν θα υπερβαίνει τις 100.000 €.

Aπαραίτητη προϋπόθεση για πρόσκληση του Προγράμματος Νέων Γεωργών το έτος 2023, αποτελεί η έκδοση της προδημοσίευσης του μέτρου στα χρονικά πλαίσια διενέργειας των φετινών αιτήσεων Ο.Σ.Δ.Ε. και υποβολή ενιαίας αίτησης ενίσχυσης το ίδιο έτος από τους υποψήφιους που θα συμμετέχουν.  Ας ελπίσουμε, το δημοφιλές μέτρο των Νέων Γεωργών να καταφέρει να βρει τον χώρο του και τον χρόνο του μέσα στο 2023, κυρίως για να υποστηρίξει οικονομικά και να ενθαρρύνει τα νέα παιδιά που αποφασίζουν  να ασχοληθούν με τον δύσκολο κλάδο της γεωργίας. 

Νίκη Γ. Μαρούτα
Τεχνολόγος Γεωπόνος, Γεωργικής Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων
MSc Επιχειρηματικότητα & Συμβουλευτική στην Αγροτική Ανάπτυξη

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio