Πού θα κυμανθούν οι τιμές του ρεύματος τον Σεπτέμβριο μετά από την επιδότηση

Τετ, 24/08/2022 - 16:19
Image

Οι πάροχοι του ρεύματος ανακοίνωσαν μεγάλες αυξήσεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση θέλοντας να απορροφήσει το 94% της αύξησης των οικιακών τιμολογίων, να διαθέσει 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά η συνολική επιδότηση κυμαίνεται στα 748 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτει τόσο την κύρια όσο και την μη κύρια κατοικία, χωρίς κριτήριο το εισόδημα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που διατίθεται για έναν μήνα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα πληρώσουν σχεδόν ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα για το ρεύμα που θα καταναλώσουν, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό πάνω από 70% θα πληρώσει την κιλοβατώρα από 14 έως και 16,1 λεπτά.

Ας δούμε πού κυμαίνεται η τιμή της κιλοβατώρα στους διάφορους παρόχους ρεύματος μετά από την επιδότηση.
Για τον μήνα Σεπτέμβριο η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας της στα 78,8 λεπτά για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και σε 80 λεπτά γι’ αυτήν που ξεπερνά τις 500. Αυτό σημαίνει ότι και μετά από την επιδότηση η τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται πιο ψηλά σε σχέση με άλλους παρόχους. Αναλυτικότερα βρίσκεται στα 14,9 λεπτά και στα 16,1 για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατώρα. Η αμέσως επόμενη υψηλή τιμή είναι αυτή της Watt- Volt στα 14,5 λεπτά, της Protergia στα 14,31 λεπτά και στα 13,9 λεπτά της volterra. Η «Ηρών» τοποθετεί την τιμή της κιλοβατώρας στα 11,1 λεπτά, μετά από την αφαίρεση της επιδότησης. Ακολουθεί η NRG στα 10,9 λεπτά και η Elin με τη τιμή της κιλοβατώρας της να βρίσκεται στα 6 λεπτά. Οι τιμές των παρόχων Elpedison και της ΖeniΘ βρίσκονται πολύ κοντά με τιμές 4,4 και στα 4,8 λεπτά αντίστοιχα.
Ενώ το πιο χαμηλό τιμολόγιο που διαμορφώνεται μετά από την επιδότηση είναι αυτό της «Φυσικό Αέριο» στα 4 λεπτά.
Το τιμολόγιο της Volton, η οποία λαμβάνει μικρό μερίδιο της επιδότησης γύρω στο 1,37%, έχει ως αποτέλεσμα η τιμή της κιλοβατώρας της να παραμένει υψηλά στα 35 λεπτά.
Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα η επιδότηση θα καλύψει το 89% της αύξησης. Το παραπάνω αφορά 1.250.000 επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καταστήματα εμπορίου, γραφεία, κομμωτήρια κ.λ.π. και ανέρχεται στα 401 εκατομμύρια ευρώ.
Για όσες επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 35kVA, η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Τέλος, για τους αγρότες η αύξηση θα καλυφθεί στο 90%, καθώς η επιδότηση κυμαίνεται στα 639 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio